Czarna magia - rodzaj praktyk magicznych stosowanych w złych intencjach lub opartych na wierze w możliwość odwoływania się do złej części sił demonicznych (jako, że pierwotnie w części wierzeń etnicznych np. Greków lub Słowian, demony miały charakter ambiwalentny), pojmowanych jako osobowe przeciwieństwa sił dobra i światła. Istnieje wiele rozbieżności w pojmowaniu różnicy pomiędzy białą a czarną magią. Większość współczesnych magów należących do zachodniego kręgu kulturowego żadnemu rodzajowi magii nie przypisuje kolorów, twierdząc, że magia jest tylko narzędziem, a sposób jej wykorzystania zależy tylko od woli maga, czarownika, szamana.
[pl.wikipedia.org/wiki/Czarna_magia]
Biała magia -(...)W przeciwieństwie do czarnej magii obejmuje działania na korzyść innych tudzież używane do dobrych celów lub przynajmniej niewyrządzające nikomu szkody. Użytkownicy białej magii zwani są czarodziejami.
[pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82a_magia]
Jeśli ktoś ma jakieś informacje na ten temat, pisać.
Interesowałem się tym kiedyś dogłębniej, ale pamiętam o magii runicznej - takowa zalicza się chyba do białej magii, jest 24 run, kazda oznacza co innego. Fakt jest taki iż można twierdzić ze działanie takich run usprawiedliwia efekt placebo. Nie jestem sceptykiem w tych rzeczach ale sam nie potrafię powiedzieć czy działanie takich run naprawdę ma motyw magiczny.
Co do run, bo w tym mam najwiecej wiedzy, to najlepiej samemu sobie stworzyc takową, chociaz wiem ze są sprzedawcy w sieci którzy fabrycznie nowe sprzedawają. Gdy stworzysz ją sam, wtedy runa bedzie twoją energią naładowana.
Co do rodzajów run i ich działań mozesz przeczytac nieco tutaj:
[http://www.mannaz.pl/?opisy-run,3]
po lewej stronie wybierasz.
Przecież tu i tu mamy do czynienia z ciemnymi mocami, duchami, demonami itp.