FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 8739 razy ¬

ROZRYWKA | Zjawiska niewyjaśnione, nauka i historia
Czarna i Biała Magia 
[powiadom znajomego]    
Autor "Czarna i Biała Magia"   

Lukasg91
 Wysłana - 8 sierpień 2013 10:50        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Czarna magia - rodzaj praktyk magicznych stosowanych w złych intencjach lub opartych na wierze w możliwość odwoływania się do złej części sił demonicznych (jako, że pierwotnie w części wierzeń etnicznych np. Greków lub Słowian, demony miały charakter ambiwalentny), pojmowanych jako osobowe przeciwieństwa sił dobra i światła. Istnieje wiele rozbieżności w pojmowaniu różnicy pomiędzy białą a czarną magią. Większość współczesnych magów należących do zachodniego kręgu kulturowego żadnemu rodzajowi magii nie przypisuje kolorów, twierdząc, że magia jest tylko narzędziem, a sposób jej wykorzystania zależy tylko od woli maga, czarownika, szamana.
[pl.wikipedia.org/wiki/Czarna_magia]

Biała magia -(...)W przeciwieństwie do czarnej magii obejmuje działania na korzyść innych tudzież używane do dobrych celów lub przynajmniej niewyrządzające nikomu szkody. Użytkownicy białej magii zwani są czarodziejami.
[pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82a_magia]

Jeśli ktoś ma jakieś informacje na ten temat, pisać.

SteStifler
Policja
 Wysłana - 8 sierpień 2013 11:02      [zgłoszenie naruszenia]

Interesowałem się tym kiedyś dogłębniej, ale pamiętam o magii runicznej - takowa zalicza się chyba do białej magii, jest 24 run, kazda oznacza co innego. Fakt jest taki iż można twierdzić ze działanie takich run usprawiedliwia efekt placebo. Nie jestem sceptykiem w tych rzeczach ale sam nie potrafię powiedzieć czy działanie takich run naprawdę ma motyw magiczny.

Co do run, bo w tym mam najwiecej wiedzy, to najlepiej samemu sobie stworzyc takową, chociaz wiem ze są sprzedawcy w sieci którzy fabrycznie nowe sprzedawają. Gdy stworzysz ją sam, wtedy runa bedzie twoją energią naładowana.
Co do rodzajów run i ich działań mozesz przeczytac nieco tutaj:
[http://www.mannaz.pl/?opisy-run,3]

po lewej stronie wybierasz.

Noblesse oblige

Lukasg91
 Wysłana - 8 sierpień 2013 11:09      [zgłoszenie naruszenia]

"Magia jest jednym z czterech wymiarów okultyzmu, w których mamy do czynienia ze zjawiskami nadprzyrodzonymi i paranormalnymi, ale należy je jednoznacznie oddzielić od zjawisk nadprzyrodzonych, czy charyzmatycznych mających związek z chrześcijaństwem."
więcej:
[obronaprzedczarnamagia.bloog.pl/id,5525522,title,Lekcja-1-Magia-czarna-i-biala-,index.html]

Lukasg91
 Wysłana - 8 sierpień 2013 11:19      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki za link, przydatny. Czytałem coś o magicznych runach...
Bardziej interesuje mnie czarna magia, chociaż biała ma dużo wspólnego z czarną.
Przecież tu i tu mamy do czynienia z ciemnymi mocami, duchami, demonami itp.

SteStifler
Policja
 Wysłana - 8 sierpień 2013 11:26      [zgłoszenie naruszenia]

wyslalem ci cos na pw, nie wiem czy sprawdzasz

Noblesse oblige

Lukasg91
 Wysłana - 8 sierpień 2013 11:42       [zgłoszenie naruszenia]

sprawdziłem i odp.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

Czarna i Biała Magia