FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 12639 razy ¬

ROZRYWKA | Zdrowie
Czosnek 
[powiadom znajomego]    
Autor "Czosnek"   

rybcio
 Wysłana - 10 lipiec 2008 14:24        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Niektórych z nas drażni już sam jego zapach. Okazuje się jednak, że Ci, którzy są jego zwolennikami, postępują racjonalnie. Czosnek ma bowiem szerokie zastosowanie lecznicze. Można go stosować również w celach profilaktycznych, na przykład raz w tygodniu, w weekend i nie być skrępowanym nieprzyjemną wonią z ust, za którą jest niestety odpowiedzialny.

Czosnek pochodzi ze starożytnych Chin, gdzie poszukiwano środka zapewniającego długowieczność ówczesnym cesarzom. Znany był też Rzymianom, którzy uważali, że poprawia kondycję żołnierzy oraz Egipcjanom, którzy docenili jego właściwości bakteriobójcze. Zalety czosnku dostrzegł Hipokrates, który polecał go jako lek na choroby układu oddechowego i pokarmowego. Jego walory zauważyli zwolennicy medycyny naturalnej. Właściwości lecznicze czosnku są potwierdzone naukowo.

W skład czosnku wchodzi allicyna o działaniu przeciwbakteryjnym, trójsiarczek dwuallilu o podobnym działaniu oraz siarkowe związki lotne, które wspomagają walkę z chorobami dróg oddechowych. Spośród witamin najwięcej jest witaminy C oraz B. Ponadto czosnek zawiera potas, magnez, fosfor i żelazo. Jest dość kaloryczny - 146 kcal/100g.

Właściwości czosnku

przeciwdziała zwapnieniu tętnic,
obniża poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi,
obniża stężenie cukru we krwi,
powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych (wskazany przy osłabieniu wzroku na tle naczyniowym, tzw. chromaniu przestankowym),
działa kojąco przy wzdęciach, niestrawności oraz wpływa korzystnie na procesy fermentacyjne w jelitach,
przeciwdziała pasożytom jelitowym - owsikom, glistom ludzkim i tasiemcom,
korzystnie wpływa na potencję i zaburzenia w przemianie materii,
działa wzmacniająco,
zapobiega zatruciom metalami ciężkimi oraz skutecznie działa w wypadku zatrucia ołowiem,
pomaga w gojeniu ran,
pomaga w leczeniu przeziębień i chorób układu oddechowego,
zmniejsza ciśnienie krwi,
dezynfekuje drogi moczowe,
ułatwia zasypianie,
łagodzi bóle głowy,
zwiększa apetyt,
redukuje tkankę tłuszczową,
zdaniem niektórych naukowców zapobiega rozwojowi nowotworu.

W chorobach dróg oddechowych, przy katarze, bólach żołądka, miażdżycy i przy nadciśnieniu tętniczym można pić nalewkę przygotowaną ze 100 g rozdrobnionego czosnku zalanego 0,5 l spirytusu. Całość gotowa po tygodniu. Powinno się pić 2 - 3 razy dziennie po 20 - 30 kropli. Do celów profilaktycznych wystarczy spożywanie czosnku raz w tygodniu.

Przeciwskazania do spożycia czosnku

karmienie piersią,
ciąża,
niskie ciśnienie,
ostre nieżyty żołądka i jelit,
problemy z krzepnięciem krwi,
cukrzyca,
zażywanie niektórych lekarstw.

Po zjedzeniu czosnku nieprzyjemna woń wydobywa się najpierw z ust i żołądka, a potem związki siarki wydzielają go przez skórę i płuca. Fakt, że czosnek przenika do wszystkich części ciała świadczy o jego skutecznym działaniu. Można jednak zwalczyć nieprzyjemną woń zjadając niektóre owoce, zioła lub warzywa.

Co niweluje nieprzyjemną woń?

zielona natka pietruszki,
jogurt lub mleko,
tymianek,
mięta,
goździki,
miód,
czerwone wino,
trybula ogrodowa,
skórka z cytryny lub z pomarańczy,
jabłko,
seler,
kminek,
zielona fasola.

Szczyt depresji - myśleć o samobójstwie w czasie masturbacji

Patryqq
 Wysłana - 10 lipiec 2008 16:02      [zgłoszenie naruszenia]

Ja tam czosnek w******lam bez niczego

Czasami jak kanapki robię, to zawsze cebulkę w kostkę i posypywałem, teraz przerzuciłem się na czosnek i jest smaczniejsze

A jak chory jestem to każą mi w domu w******lać, jem i jem, ale i tak nic nie pomaga

A ciekawych rzeczy się dowiedziałem z tego artykułu

Zmieniony przez - Patryqq w dniu 2008-07-10 16:03:13

Nice boys don't play rock'n'roll...

sebafun
 Wysłana - 10 lipiec 2008 16:33      [zgłoszenie naruszenia]

Dobry art. przydało by się więcej takich w tym dziale .

Salomo
 Wysłana - 10 lipiec 2008 18:40      [zgłoszenie naruszenia]

Już dawałem w zdrowiu art o czosnku.

Po żadnym leku i innym badziewiu nie jest lepiej jak po czosnku tylko ze ***ie strasznie z geby i dlatego jem w soboty na noc bo w niedziele nigdzie nie wychodze. Wypali wszystko co zle, obniza cisnienie i w ogole budzisz sie wypoczetym i pelnym wigoru. Czosnek dziala lepiej niz nie jeden ultra drogi lek takze polecam.

Nie bij żyda, żyd się przyda!. %-)

Kukułek
 Wysłana - 10 lipiec 2008 18:41      [zgłoszenie naruszenia]

ja wiem że ty polecasz

Znawca -

Termitek
Little boy
 Wysłana - 11 lipiec 2008 22:20      [zgłoszenie naruszenia]

ja dodam tylko ze czosnek w niektorych przypadkach powoduje reakcje alergiczna szczegolnie w nadmiarze i konczy sie to biegunka, rowniez niszczy wtedy flore bakteryja w jelicie cienkim

...

Specjalista -

Elevation
 Wysłana - 14 maj 2014 21:26      [zgłoszenie naruszenia]

Czosnek jest dobry na wszytko, warto go jeść. [damaztorebka.pl/artykul,295,ludowe-powiedzenie-glosi%3A-kto-ma-czosnek%2C-nie-boi-sie-trucizny.-czy-slusznie.html]

[www.pajacyk.pl]

AntyKebab
 Wysłana - 15 maj 2014 14:26      [zgłoszenie naruszenia]

Ja jestem ciekawe co na czosnek forumowi lekarze.

Ja choruje głównie na anginę. Raz, dwa razy w roku.

Gardło puchnie, gorączka rośnie w ciągu pierwszego dnia do 39 stopni, brak kataru - czyli wg objawów bakteryjna angina.

Kiedyś szedłem do lekarza Antybiotyki brałem itd. Po antybiotykach i tej chorobie czułem się jak gówno, leczenie trwało długo.

Od 2 lat robię tak gdy tylko się zaczyna:
Jem czosnek i cebulę w różnej postaci, wręcz robie sobie taki sok z czosnku i masła ( jest skoorvysynsko paskudny ), gardło płuczę salviasept/dentoseptem, wygrzewam się totalnie pod wieloma warstwami, do tego ssam goździki ( zayebiście znieczulają ), jakaś herbata z pokrzywy i czasem jakieś tabletki na gardło. Nic tak nie działa jak to combo.

Na drugi dzień nie mam gorączki, jeśli kontynuuje kurację to max do 37 dobijam na wieczór następnego dnia a później już nie mam wcale.

Jak to możliwe ?

Co najdziwniejsze, czasem zmienia się to w katar bez gorączki itd.

Zmieniony przez - AntyKebab w dniu 2014-05-15 14:27:11

Tannhauser
 Wysłana - 15 maj 2014 14:58      [zgłoszenie naruszenia]

Ja propsuje jedzenie czosnku ale w postaci surowej a nie jakichs suchych wyciągów.

Jedli go dawniej, jedzą go teraz, są wiarygodne badania. W czosnku są antybiotyki i masa antybakteryjnych związków ( in vitro ).

Natomiast nie nalezy sie zbyt wiele spodziewac po tym i nie jest to lek na wszystko jak napisal jakis profesor medycyny nad toba.

Zmieniony przez - Tannhauser w dniu 2014-05-15 14:58:48

Real alla do what they wanna do, bitch alla do what they can do

INSOMNIA
 Wysłana - 15 maj 2014 14:59      [zgłoszenie naruszenia]

"Ja jestem ciekawe co na czosnek forumowi lekarze. "

Jedz na zdrowie, tylko nie przed wizytą.

qeizi
 Wysłana - 2 czerwiec 2014 20:34      [zgłoszenie naruszenia]

Ja jem czosnek zawsze gdy mnie jakaś choroba bierze. Robię sobie wtedy kanapki z czosnkiem i piję ciepłe mleko z miodem i czosnkiem. Na drugi dzień jestem zdrowa jak nigdy i żadna chemia w tabletkach mi nie potrzebna.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Czosnek

Strony: 1 2