Jak to jest z tym wiekiem emerytalnym czy da się go obniżyć jak twierdził w swojej kampanii wyborczej Andrzej Duda ? Czy może Musimy "pracować do smierci"?
Nie da się przywrócenia wieku emerytalnego sprzed ostatniej reformy, czyli: 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn. Zdaniem Dudy reforma była "wielką niesprawiedliwością". Gdyby tę sprawiedliwość przywrócić, trzeba byłoby znaleźć w budżecie 45 mld złotych
więc nie wiem co za głupie pytania zadajesz..
Np. coś w stylu tego co obiecał Komorowski, czyli emerytura po 40 latach okresów składkowych - dopóki nie wchodzisz w szczegóły to wygląda to na jakąś tam obietnicę, natomiast jak przyjrzysz się z bliska to możesz sobie policzyć że może dotyczyć to naprawdę niewielkiej grupki osób. Bo jeśli zacząłeś pracę po studiach to już startujesz z pułapu 65 lat. Jak dorzucisz okresy bezskładkowe to już statystycznie samo L4 z powrotem ustawi Cię na 67 lat.
Z kolei jak zacząłeś dymać fizycznie od 18-go roku życia to niby teoretycznie mógłbyś przejść na emeryturę nawet 9 lat wcześniej... tylko pokażcie mi takiego robola który przez 40 lat bez przerwy pracował na legalu, bez pracy na czarno, śmieciówek itd.
więc nie wiem co za głupie pytania zadajesz..
Program "Świat się kreci " 25.05.2015 ok 18.30 w TVP1 według sms-ego sondażu
na pytanie : Czy Andrzej Duda spełni swoje wyborcze obietnice?
28 % odpowiedziało że spełni
72 % że nie spełni.
Dla twojej wygody moge być nawet "Pan Idiota" co głupie pytania zadaje.
Jednak to jest jedna z Jego obietnic na którą się wyborcy kupili w którą wyborcy uwierzyli
a wśród nich są tutejsi forumowicze. No to jak ich teraz nazwiesz?
emerytura po 40 latach okresów składkowych
Myśle że to jednak jest jakieś rozwiązanie ale to rzeczywiście w niewielu przypadkach może znaleźć zastosowanie.
Dokładnie, Cejrowski dobrze podsumował - "Gdyby kontrkandydatem komorowskiego było Źelazko, głosowałbym na Żelazko".
Kto ma dostęp do internetu i 15 minut wolnego czasu dobrze wie, że wszystko jest lepsze od PO, owszem większość z tego wszystkiego jest także lepsza od reszty obecnych ugrupowań w sejmie - ale cóż - klasyczna sytuacja mniejsze zło
Pewnie że się da, tylko koszty społeczne byłyby tak duże, że właściwie państwo musiałby się rozpaść.