FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 65957 razy ¬

ROZRYWKA | Filozofia, Psychologia, Religie
Czy wierzycie w Boga? 
[powiadom znajomego]    
Opcja Wyniki Głosuj
TAK, wierze w Boga 
NIE, to nie dla mnie 
wyniki ankiety dostępne po głosowaniu
wyniki ankiety dostępne po głosowaniu
Autor "Czy wierzycie w Boga?"   

Methos
 Wysłana - 12 kwiecień 2005 11:15      [zgłoszenie naruszenia]

nie ma 100% obiektywnych dowodów na to, że Bóg istnieje i na to, że nie istnieje...

specjalnie piszę obiektywnych... czyli takich w które kazdy by uwierzył i dla każdego oznaczają to samo...

ale czy nie tak samo jest z wieloma innymi rzczami któe wymagaja wiary???

Czy np. wierzysz że Twoja Matka czy Twój Ojciec Cię Kocha??

Wierzysz, że jesteś tu i teraz, i że jesteś tym tym czym jestes i robisz to co robisz???

Wierzysz że jest obiektywna rzeczywisctość??? A nie jest ona czasem dokładnie taka jak ją intepretujesz??

Pozdrawiam.

Ekspert -

Revoltman
 Wysłana - 12 kwiecień 2005 16:08      [zgłoszenie naruszenia]

"NIE MA DOWODÓW NA ISTNIENIE BOGA. Na tym polega wiara. Że wierzysz, mimo że nie jesteś w stanie czegoś udowodnić."

no właśnie tyle do powiedzenie powinno być w tym temacie bez polemizowania.

"Czy np. wierzysz że Twoja Matka czy Twój Ojciec Cię Kocha?? "
Nie wierze, nawet mi na tym niezależy, raczej tak.

"Wierzysz, że jesteś tu i teraz, i że jesteś tym tym czym jestes i robisz to co robisz??? "
Ja ciagle mam wrażenie, ze moje życie to sen i że ja tu gdzieś nie pasuje i , że ni moge sie odnaleźć. Mysle o wszytkim i tak mi sie wydaje , ze cos tu jest nie tak.

"Wierzysz że jest obiektywna rzeczywisctość??? A nie jest ona czasem dokładnie taka jak ją intepretujesz?? "
no wlasnie jak napisalem, cos jak sen.

bruby
 Wysłana - 16 kwiecień 2005 00:27      [zgłoszenie naruszenia]

chcialbym poruszyc taka jedna kwestie i zapytac sie czy z wami jest podobnie.

a wiec tak jak juz mowilem jestem czlowiekiem nie wierzacym. jednakze w swietle wydarzen ostatnich dni czyli smierci PAPIEZA JANA PAWŁA II WIELKIEGO zblizylem sie jak nigdy bo Boga. tzn poszedlem kilka razy do kosciola pomodlilem sie w Jego intencji(JP2) i ogolnie nastapila we mnie jakas zmiana psychiczna - chec kontaktu z ludzmi, chec kontaktu z religia, Bogiem i Kosciolem. nie wiem dlaczego sie ta stalo ale bylo to niezalezne ode mnie. wydaje mi sie ze Kosciol stal sie tak mocno zakorzeniony w naszj kulturze bycia ze w chwilach zagrozenia i zwatpienia podazamy do niego podswiadomie i to nie po to zeby spotkac sie z Bogiem tylko tymi ludzi.

czy macie podobne odczucia czy jestem w tym "problemie" odosobniony

Człowiek współczesny wierzy w nową trójcę: w seks. w postęp i w panowanie.

Revoltman
 Wysłana - 16 kwiecień 2005 15:38      [zgłoszenie naruszenia]

Nie, był, zrobił swoje, umarł i respect dla niego. Teraz będzie inny, potem następny itd. Normalna kolej rzeczy, tylko że JP był Polakiem, jedynie to zmienia nieco postać rzeczy. Kiedyś musiał umrzeć.

nelson25
 Wysłana - 18 kwiecień 2005 23:43      [zgłoszenie naruszenia]

nie wierze w boga ani tego naszego , ani allacha , ani budde ,ani ufo

wynaleziono dyslekcje na lekarstwo !!!

Vithal
 Wysłana - 19 kwiecień 2005 23:16      [zgłoszenie naruszenia]

Nie wierze.
Za istnieniem Boga wysowano rozne argumenty, chcialbym je przedstawic.

1.Argument pierwszej przyczyny:Kosciol przekonuje nas,ze wszystko ma swoja przyczyne, caly czas cofajac sie dochchodzimy do Boga.
Johna Stuart Mill w Autobiografi pisze :"Ojciec moj pouczyl mnie, ze na pytanie: Kto mnie stworzyl? - nie mozna dac odpowiedzi, gdyz bezposrednio potemwylania sie nowe pytanie: Kto stworzyl Boga? To proste zdanie wykazalo mi zwodniczosc argumentu pierwszej przyczyny. Jesli wszystko musi miec przyczyne, to Bog musi ja miec rowniez. Jesli moze byc cos bez przyczyny, moze to byc rownie dobrze swiat, jak Bog, tak ze argument ten jest zupelnie bezwartosciowy. Jest on rownoznaczny z pogladem indyjskim,wedlug ktorego swiat spoczywa na sloniu, a slon na zolwiu: gdy zas pytano:A zolw- Hindus odpowiadal:Moze bysmy tak zmienili temat rozmowy?"

2.Argument celowosci: wszystko na swiecie jest urzadzone tak, zebysmy mogli zyc na nim , gdyby swiat byl choc troche inny, nie potrafilibysmy zyc na nim. Ten argument mozna latwo sparodiowac np"kroliki maja biale ogony, aby bylo latwiej do nich trafic. Nie wiem co o tym mysla kroliki" B. Russell, albo tak jak Wolter, ze nos zostal tak uksztaltowany aby mozna bylo nosic okulary. Ta ostatnia uwage mozna odniesc do teorii Darwina. Jesli Bog jest wszechpotezny i mial nieskonczenie wiele czasu to stworzylby taki swiat? Mogl odrazu wyeliminowac zlo, dlaczego tego nie zrobil?Moze nie jest wszechmogacy, albo nie jest dobry. Dlaczego mialbym wierzyc w Boga, ktory nie jest wszechmogacy albo jest zly.
A moze swiat storzyl Szatan, korzystajac z chwili nieuwagi Boga.

3.Argument moralny:(wymyslony przez Kanta) gdyby Bog nie istnial, nie byloby pojecia dobra i zla.
Jezeli zawdzieczamy roznice miedzy dobrem i zlem, to dla samego Boga nie ma roznicy i twierdzenie, ze Bog jest dobry traci sens. Jesli Bog jest dobry oznacza, to ze dobro i zlo sa niezalezne od Boga, ale ze poprzedzaja Boga.

Nie moge sie takze pogodzic z mysla o piekle, karze wiecznej, nie pasuje to z obrazem najwyzszej doskonalosci. "Wezowe, rodzaju jaszczury, i jakos bedziecie mogli ujsc przed sadem ognia piekielnego?" slowa skierowane od ludzi, ktorzy nie chcieli go sluchac, nie najlepiej to o nim swiadczy

Co do Pascala: jesli Bog jest wszechwiedzacy to wie przeciez ze chodzimy do Kosciola tylko dlatego aby sie ubezpieczyc.

Zauwazcie,ze im wieksza byla wiara w dogmat tym wieksze okrucienstwo.

Dragon Ball Z jiu-jitsu

metiu10
 Wysłana - 22 kwiecień 2005 14:50      [zgłoszenie naruszenia]

nie sadzicie, ze to wszystko jest jakies dziwne? moze nie istnieje zaden Bog? Ale w takim razie skad my sie wzielismy? Ja nie bardzo w te (wszystkie) religie wierze... Np. w religii chrzescijanskiej napisane jest cos w stylu "blogoslawieni ci co nie widzieli, a uwierzyli" to moze byc sciema po to, aby ludzia latwiej sie w to wierzylo Bo ktos sobie moze pomyslec "ja nie wierze, chce dowodu", a tu prosze bardzo wszystko jasne Satanizm? mysle, ze zostal wymyslony po to, aby ludzia sie latwiej zylo, ale nie wierze w te religie (chociaz jest calkiem sympatyczna ). Czy wierze w Boga? Trudne pytanie, ale chyba "niezabardzo" Starozytni tez wierzyli w swoich Bogow... i co sie okazalo? ze poprostu ich nie ma (Bogow). Dziwne to wszystko

abyssus abyssum ivocat

Angelusek
 Wysłana - 1 maj 2005 19:39      [zgłoszenie naruszenia]

Ja wieże.I śmierć naszego ukochanego Jana Pawła II mnie w tytm jeszcze bardziej wzmocniła.To wszystko co sie działo było niczym innym ale działaniem Boga.Nawet na jego pogrzebie wiał wiatr który jest symbolem ducha świętego.Przyznam sie że powątpiwałem w istnenie Boga ale teraz już wiem że Bóg istnieje !

Methos
 Wysłana - 2 maj 2005 08:31      [zgłoszenie naruszenia]

niewiem... czy kiedykolwiek będę mógł o sobie powiedzieć, że wierzę, że tak naprawdę wierzę...

niewiem...

Ekspert -

AtTa_
 Wysłana - 2 maj 2005 22:07      [zgłoszenie naruszenia]

nie wierze, a chodzenie do kosciola to dla mnie strata czasu

---C0git0--Erg0--Sum---

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 94 stron.   poprzednia | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Czy wierzycie w Boga?

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94