FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 65838 razy ¬

ROZRYWKA | Filozofia, Psychologia, Religie
Czy wierzycie w Boga? 
[powiadom znajomego]    
Opcja Wyniki Głosuj
TAK, wierze w Boga 
NIE, to nie dla mnie 
wyniki ankiety dostępne po głosowaniu
wyniki ankiety dostępne po głosowaniu
Autor "Czy wierzycie w Boga?"   

VLAD.IV
 Wysłana - 15 grudzień 2005 12:33      [zgłoszenie naruszenia]

Niewątpliwie odpiszę, lecz nieco pozniej, bo pisanie z pracy, będąc atakowanym przez setkę "tych którzy niosą problemy i zamęt" (czytaj: klientów) jest bezsensowne...

Sons Of The Gods Today We Shall Die
Open Valhalla's Door
Let The Battle Begin With Swords In The Wind
Hail Gods Of War

shreeve
 Wysłana - 15 grudzień 2005 14:26      [zgłoszenie naruszenia]

f_inka: Druga sprawą jest język bibli,język symboli,którymi się posługuje.

W takim razie, po co pisać coś, co nie jest jednoznaczne, bo każdy to będzie interpretował inaczej? Każdy gatunek, osobnik, ... , będzie rozumiał symbol inaczej, i dla jednego też Bóg jest taki, a dla innych, jest tylko symbolem wymyślonym przez ludzi.

A tak na marginesie, w takim razie, kto powiedział, że Twoje pojmowanie tych symboli jest prawidłowe?

Czytałaś opracowania, OK, ale to jest postrzeganie ludzi, którzy pisali to opracowanie.
Niby biblia ma nauczać... fajnie, no ale, dlaczego w takim razie, jeden chrześcijanin uznaje karę śmierci, a drugi nie?

(może te ostatnie zdania nie należą do najmądrzejszych, ale jestem w pracy, nie nie mam zbytnio czasu na kreatywne pomysły)

Żeby coś zrozumieć, trzeba to przeżyć.

f_inka
 Wysłana - 15 grudzień 2005 14:52      [zgłoszenie naruszenia]

też nie mam teraz czasu na dyskusję--> terminy

odpisze pozniej

C S S M L
N D S M D

Znawca -

VLAD.IV
 Wysłana - 15 grudzień 2005 20:23      [zgłoszenie naruszenia]

Na poczatek przepraszam, ale niestety pomimo ogromnego szacunku do Fineczki to na pytanie... Co wiesz Vladziu o bibli? nie odpowiadaj mi, odpowiedz sam sobie ... odpowiem owszem - sobie... ale na łamach tego forum
No wiem o Biblii troszeczke wiecej niz troszeczke... oczywiscie, nie poznawalem jej w sposob taki, w jaki robi to osoba gleboko wierzaca...
Jest to niejako zasluga mojej matki... zdeklarowanej ateistki, aczkolwiek milosniczki wiedzy i nauki... erudytki w pełnym tego slowa znaczeniu...
...odkad pamietam, małym brzdącem bedac nie czytala mi zadnych bajek, tylko ksiazki historyczne, biologiczne... ogolnie naukowe... a jako, ze historia jest najwiekszym konikiem mej matki.... zostalem dostatecznie naladowany informacjami dotyczacymi ogolnie pojetego tematu "biblia a historia"... dlatego tez znam tresc, znam opracowania... nie znam odczuc, ktorych doznaje wierzący...
Wielu rzeczy juz nie pamietam.. ale sens znam
Tyle o moim obcowaniu z Biblią... dodam jeszcze ze mialem fakultet z prawa kanonicznego (tak na marginiesie.... czy wiesz czym rozni sie prawo kanoniczne od prawa koscielnego? )
...bo ja wiem czym roznia sie stary i nowy testament... chyba, ze masz na mysli jakies metafizyczno-duchowe roznice...

Co do rozumienia Biblii... wiesz Finiu, przypomina mi sie film Guya Richiego - "Przekręt"... nie wiem czy znasz... jesli tak, jest tam na początku świetna... co tam świetna - genialna!!! rozmowa 4 pseudo Żydow... albo tez prawdziwych Żydow, lecz nie ortodoksów ...
Mowią oni, ze cale chrzescijanstwo wzielo sie z błędu tlumacza... ze ktos, zle prztlumaczyl proroctwo i nie bylo tam spisane "dziewica powije syna" tylko "mloda kobieta powije syna" tlumaczac ten lapsus, z tego co pamietam, brakiem samoglosek w mowie pisanej staroaramejskiego...

Czemu o tym pisze... a no dlatego, ze Biblia jest ..hmmm nie mozna napisac ksiazka, czy utworem literackim... bo jest raczej kroniką? Powiedzmy - spisem dziejów? jak zwal tak zwal... ale jest spisana przez wielu, wielu ludzi... a co jesli, ktos... kto przpisywal cos, lub spisywal.. najzwyczajniej byl patentowanym leniem... albo durniem... albo akurat sie napil poprzedniego dnia i mial kaca... no i ten ktos pominąl wazne fragmenty... (oczywiscie to przenosnie, chodzi mi o podkreslenie tego co chce przekazac)
...a moze ktos cos przoczyl, albo zle prztlumaczyl, moze byl po prostu niekompetetntny i bal sie do tego przyznac, gdy ktos Wielki i Wazny zlecil mu prace? A moze papiez Damazy I byl niespelna rozumu i moze Wulgata, ktorej byl inicjatorem to kompletnie przetworzona i zmanipulowana wersja...?
I tak... moze Archaniol Gabriel wcale nie pokonal wojsk krola Asyrii? A moze tenze sam Gabriel wcale nie zapowiadal narodzin Jana Chrzciciela? A moze Samuel wcale nie walczyl z filistynami? A moze Kain zabil brata z innej przyczyny? ... moze... a moze i nie... ale nierozumiem jak mozna wyprowadzac wnioski i odczucia z czegos, co moze byc obarczone tak ogromnymi błedami...

Niegodziwosc...
Piękne Fineczko podajesz przyklady... naprawde zgrabnie je opisujesz...
Lecz u mnie pojawia sie pytanie... Po co?
Po co On jest? Jesli nie ingeruje? Moze stworzyl wszystko i sobie poszedl? Moze nie interesuje go to co sie dzieje? Po co jest, jesli nic nie robi? Wiem co mozna odpowiedziec - robi, tylko my maluczcy tego nie pojmujemy...
hmmm... tylko, ze to sprowadza sie to idei panteizmu, ktorej raczej kosciol nie akceptuje... boz tego wynika, ze Bog to jakas nieobliczalna (dla nas) sila... po prostu teoria chaosu...

I na koniec jedno pytanie.... czy jesli Bog jest i jest niebo... to nie wystarczy byc dobrym czlowiekiem by tam trafic? Czy trzeba byc wierzacym? Czy naprawde tak wszechmocnej istocie jak Bog, zalezy na powtarzaniu smiesznych wierszykow (modlitwy) i wykonywanu dziwnych ruchow (wszelkie rytualy)... i nie napisalem tego, by podkreslic, ze ja sie wysmiewam, nie dla mnie sa smieszne, lecz dla bytu tak Absolutnego... jak Bog.

Open Valhalla's Door
Hail Gods Of War

shreeve
 Wysłana - 15 grudzień 2005 20:35      [zgłoszenie naruszenia]

o w mordę :]

Muszę jeszcze raz przynać, Vlad, że podziwiam Twój ogrom wiedzy. Nie chciałbym mieć Cię za wroga :]

Bardzo mądre wnioski.

Żeby coś zrozumieć, trzeba to przeżyć.

VLAD.IV
 Wysłana - 15 grudzień 2005 21:16      [zgłoszenie naruszenia]

Ech tam... nie ulegaj złudzeniom...

Open Valhalla's Door
Hail Gods Of War

vogue
 Wysłana - 15 grudzień 2005 21:27     
 Usunięta przez VLAD.IV za naruszenie Pkt1 regulaminu forum.
[zgłoszenie naruszenia]

VLAD.IV
 Wysłana - 15 grudzień 2005 21:39      [zgłoszenie naruszenia]

co tam było???????????

Open Valhalla's Door
Hail Gods Of War

vogue
 Wysłana - 15 grudzień 2005 21:57     
[zgłoszenie naruszenia]

VLAD.IV
 Wysłana - 15 grudzień 2005 21:59     
[zgłoszenie naruszenia]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 94 stron.   poprzednia | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Czy wierzycie w Boga?

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94