Autor |
"Czy wierzycie w Boga?" |
|
Demostenes
|
|
To libertyni walczą z wierzącymi.
|
gnievko
|
|
Thx za uświadomienie!
|
|
Methos
|
|
dzis polecam
- [tygodnik.onet.pl/2442,1212925,dzial.html]
art z portalu onet.pl, dotyczy postrzegania "Boga" choćby na przykładzie zagłady ludzi w obozach koncentracyjnych (czyli piekle na ziemi)...
Zmieniony przez - Methos w dniu 2005-01-28 08:19:36 |
Ekspert -
 |
|
|
korian
|
|
|
|
borzywoj
|
|
|
|
Krzysiok
|
|
Największy moim zdaniem dowód na istnienie Boga:
Istnienie wszechświata, którego mi ciężko ogarnąć moim wątłym, ludzkim umysłem
Największy przeciwko istnieniu Boga:
Kwestia Jego ponadczasowośi. (Stwarzając ludzi wiedział, że stworzy zło, wiec jest źródłem zła)
|
Demostenes
|
|
Czyżbyś skłaniał się ku agnostycyzmowi?
|
vietnam
|
|
|
|
patriot
|
|
Wiesz.. jezeli mozna mowic ze jakies religie maja wspolne zrodla a wiara w nie opiera sie zupelnie na czym innym to albo ktoras jest zla albo wszystkie sa dobre co teoretycznie mogloby sie rownac ze stworzeniem tej trzeciej wlasnej rownie dobrej jak poprzednie co jest nonsensem.
Pozatym ostatnio ogladalac relacje wiezniow z birkenau ktorzy mowili o tym ze przed trafieniem do obozu jako pomocnicy egzekutorow, byli osobami wierzacymi a potem stali sie ateistami. Argument wszystkich z nich byl nastepujacy... Widzieli tragedie jednostek setek , tysiecy a nawet dziesiatek tysiecy zydow... Gdzie byl Bog. Przeciez wszyscy sie modlili... tyle ludzi.. i nic. Przez tyle czasu nic "boskiego" sie nie stalo. Jedyna odpowiedz "Bog tak chcial" ... "niezbadane sa wyroki boskie" albo bog nie ingeruje w nasz swiat.... To po co sie do niego modlic z prosba o pomoc jak i tak to nic nie zmieni ?
Ciezkie pytania
 |
|
|
bruby
|
|
zastanawia mnie tylko jedno
dlaczego mimo iz nie mamy zadnych dowodow na istnienie Boga to wiekszosc spoleczenstwa jest przekonana o jego istnieniu. przecierz czlowiek jest istota bardzo ostrozna w sadach i nieufna. mimo iz mozna sie doszukac wielu wiecej przeslanek na istnienie chodziazby kosmitow to wiara w nich jest setki razy rzadsz niz w Boga. czy wiec to Cos co nazywamy Bogiem zostalo stworzone jednak przez czlowieka w celu wytlumaczenia sobie tego co jest trudne do zrozumienia????
|