wiara jest narzedziem naszych przodkow, pozawalajca na przezycie w swiecie w ktorym dominuje walka o przetrwanie wiara jest nieodlacznym towazyszem prymitywnego swiata, wiare mamy w genach, ktora podczas procesu ewolucji ktorej powodem jest gwaltowny rozwoj calkowicie zaniknie, wiare ustepuje nauce, wiedza moze ja calkowicie wyeliminowac, jednak nie do konca, z drugiej strony rowniez wiara moze ewoluowac, dzis nie bedziemy wiezyc w dobrego pana z brodam ktory nagradza za dobre uczynki oraz w czarny charakter jakim jest sztan, takie wiezenia sa na poziomie dzieci, z wyjatkiem ze to postep pozwala nam na dorastanie, dzis wielu naukowcow poszukuje tego pierwszego procesu ktory wszystko zapoczatkowal, centralnej jednostki ktora jest odpowiedzialna za cale stwozenie. jesli znajdziemy odpowiedz czy oznacza to ze znajdziemy boga? spytajcie wlasna babcie jak opisala by boga, jak by go scharakteryzowala, po czym zadajcie to samo pytanie np naukowcowi zajmujacemu sie fizyka kwantowa, czym beda sie roznily odpowiedzi? tylko forma, jedna bardzo prosta, druga niewyobrazalnie trudnie zlozona, jak 2+2 i rownania definiujace mechanike kwantowa. mozna z tego wnioskowac ze istnienie Boga jest najbardziej logicznym zalozeniem, natura kieruje sie wedlug dwoch podstawowym praw, akcja i reakcja, skoro nasz swiat to reakcja co jest akcja. takze czy wieze w Boga? jak najbardziej, pytanie jak go scharakteryzuje?
Zmieniony przez - silent_ w dniu 2006-11-27 00:04:54
ja myśle ze tym tzw bogiem można nazwać paradoksalnie siłe stworczą wielkiego wybuchu ale nie uosabiam tzw boga i nie wierze w niematerialną opaczność czuwającą nad cżłowiekiem co pewnie autor tego tematu i tej sondy miał na myśli. Dla mnie ten tzw bóg to wielki wybuch;p
jest jeszcze jedna mozliwisc, ktora doklanie opisuje twoj opis, zachecam do obejzenie programu WHAT THE BLEEP DO WE NOW, latwo mozna go sciagnac a i z napisami nie ma problemu, program dotyczny fizyki kwantowej i co odgrywa w naszym zyciu, mozna calkowice zmienic stosunek do otaczajacego swiata, polecam
<yes>