Obie postacie mityczne
[www.facebook.com/olokk]
I zaprawdę powiadam wam: poleciała na uszach świnia z raju w poszukiwaniu Adama i Ewy jako jej Pan Bóg przykazał.
Błogosławieni co nie widzieli świnię tak szybko machającą uszami, że poleciała a uwierzyli w nią, albowiem dla nich jest Królestwo Niebieskie.
[www.facebook.com/olokk]
Wiara bez "stosowania się" to ,za przeproszeniem , taka wiara z "dupy wzięta". Jak ja widze te 90% Polaków deklarujących wiarę, a potem ich zachowanie na codzień..... 90% z tych 90% nie powinno zaznaczać "wierzę" bo to nawet nie przystoi. O wiele bardziej cenię miłującego, trzeźwego, łagodnego, dobrotliwego ateistę niż nawalonego, szurniętego, nietolerancyjnego, egoistycznego wierzącego - i myslę że Bóg też
A prawda jest taka że wiara powinna za sobą nieśc zmianę w życiu.
Jak dla mnie to Bóg, Chrześcijaństwo i inne religie mają na celu stworzenie człowiekowi ponadludzkiego oparcia.. jest to wytwór naszej wyobraźni do którego zwracamy się w trudnych chwilach, wspiera nas na duchu, dodaje siły, wydaje się nam, że rozwiązuje nasze problemy. Dzięki temu życie człowieka nie jest puste, egzystencja ludzka staje się pełniejsza, nigdy nie jesteśmy samotni, bo zawsze ten wyimagonwany ktoś jest z nami...
Dla mnie wiara w Boga jest tym samym co rozmowa małego dziecka z wyimaginowanym przyjacielem, który zawsze nas wesprze, porozmawia, doradzi ale go nie widzimy, nie słyszymy, nie możemy dotknąć..
Religia ukazuje jak człowiek jest samotny, jak bardzo potrzebuje rozmowy ze swoim wnętrzem, wskazania mu dobrej drogi, określenia co dobre, a co złe. Czasami jednak wyznanie za bardzo ingeruje w nasze życie, za bardzo na nim polegamy, a ma być ono jedynie "poradnikiem życia", bez względu na to jakie to wyznanie...
Nie piszczie do mnie nic na PW bo nie sprawdzam tego maila.