jezu co wy tak sie czepiacie tego chrztu? byles malyi nie swiadomy, nie wbrew twojej woli ale z inicjatywy nieswiadomsci, ktos byl za ciebie odpowiedzilany i tyle. od 18 roku masz prawo wyboru, juz nikt ci zakaz nie moze chodzic na zajecia z religi ani zadnej innej. mogles bez problemu przestac i ruszyc na podboj swiata :)
Ksieża na etat i trelemorele do głow nawkładać bo coś trzeba.Ale religia ważna.
Chrzest?
Czy to przypadkiem nie kosiół wymaga od swoich wierzących wychowywać swoje dzieci w wierze/chrzcić i wyganiać na msze ?
Wiele tego nieformalnego nacisku , nawet na piatkowy talerz patrzą czy przypadkiem czegoś złego nie zjem ( choć teraz to nie wiem czy patrzą , bo zmieniają te zasady jak im sie z łóżka wstanie)
Wszystko spoko , tylko po co tutaj pisać to co ma się nijak do tego co jest?
Zmieniony przez - diabeu w dniu 2008-04-04 14:28:06
Czy to przypadkiem nie kościół się tego domagał?
To było tak:(cytuję za "Trybuną") w 1990 r. głos zabrał Episkopat Polski, wypowiadając się za całkowitym powrotem religii do szkół. Stanowisko to zostało potwierdzone jeszcze w czerwcu ,,Listem Pasterskim Episkopatu Polski w sprawie powrotu katechizacji do szkoły polskiej''. 3 sierpnia, Henryk Samsonowicz, ówczesny minister edukacji narodowej, wydał ,,Instrukcję dotyczącą powrotu nauczania religii do szkoły w roku szkolnym 1990/1991''. Zgodnie z tekstem instrukcji, od nowego roku szkolnego, do publicznej oświaty wracała religia.
Potem nastąpiła fala protestow z rożnych stron , która doprowadiła do pata legislacyjnego. Ani zwolennicy, ani przeciwnicy takich rozwiązań nie mieli większości wystarczającej do przeforsowania swojego stanowiska. Obustronna chęć zmiany ustawy z 1961 roku zmusiła obie strony do zawarcia kompromisu. Nowa ustawa została ostatecznie uchwalona 7 września 1991 roku.
Ostatecznie w 1992 roku minister edukacji narodowej, Andrzej Stelmachowski, wydał rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w szkołach publicznych. Jego artykuł 3 punkt 3 brzmiał: ,, Nie są objęci nauką religii lub etyki uczniowie, którzy wedle oświadczenia rodziców lub ich samych pobierają naukę religii poza systemem oświaty lub świadomie z niej rezygnują''.
Także kościół nikogo do niczego nie zmuszał.To po pierwsze a po drugie naprawdę jak ktoś nie chce to nie musi chodzić i żadne zwolnienie od rodziców nie jest potrzebne.
Druga sprawa :chrzest.Jak słusznie Diabeu napisał kościół wymaga od swoich wierzących Od nikogo więcej.
Tak jest zresztą ze wszystkim.Nikt nikomu nie karze być katolikiem,dawać na tacę , słuchać księży.
"1990 r. głos zabrał Episkopat Polski, wypowiadając się za całkowitym powrotem religii do szkół. Stanowisko to zostało potwierdzone jeszcze w czerwcu ,,Listem Pasterskim Episkopatu Polski w sprawie powrotu katechizacji do szkoły polskiej''
To nie domagał się ? Nie miał innych instrumentów poza "zabraniem głosu".
drugie naprawdę jak ktoś nie chce to nie musi chodzić i żadne zwolnienie od rodziców nie jest potrzebne .
Tak naprawde to jest. Ale nawet po zwolnieniu i tak jest poszkodowany bo musi siedzieć dłużej w szkole , mając miej lekcji.
Wiedząc jaka jest sytuacja w naszym kraju to wiekszość narodzonych , nieświadomie staje się członkami kościoła . I mając inną wole musi świadomie wyjść z kosioła do którego jak już wcześniej pisałem zostało nieświadomie wciągniete. Czyli własciwy start ma nieprawdaż ?
Zmieniony przez - diabeu w dniu 2008-04-04 15:53:52
A tam się kłócimy i nic z tego nie wynika. Nie widzisz powodu, żeby sprzeciwiać się religii Kruchy, postrzegasz ją jako klub wędkarski, innymi słowy dajesz sobie i ludziom wolność przesądów. Wierz sobie, Kruchy, ale nie zaprzeczysz, że wiara obfituje w wiele niekorzystnych konotacji, a nieliczne przypadki nie potwierdzają boskości KK. Mój antyklerykalizm wywodzi się z ateizmu. Jak nie zgadzamy się w kwestiach fundamentalnych, nie zgodzimy się w innych.
Tyle ode mnie
Pozdrawiam.
edit:
Żeby odpowiedzieć na zadane pytanie trzeba by je najpierw uściślić wiec wstrzymam się od głosu..
To tak żeby nie było, ze pisze nie na temat.
Zmieniony przez - Pitrekkk w dniu 2008-04-05 19:41:53
Pozdrawiam.
Prawda leży po czyjejś stronie bez względu na styl pisania, a jeśli posty polegają tylko na ładnym języku, i tak dostrzeże się nieprawidłowości.
Prawda to raczej pojęcie względne i nie odgrywające podczas dyskusji, szczególnie zawziętej decydującej roli. Najważniejsza jest racja, a ta z prawdą ma często niewiele wspólnego. Wszystko zależy od erystycznego kunsztu dysputantów.