Z racji toksycznej relacji z ojcami w domu planuje się wyprowadzić, boje się bardzo tej decyzji ale widząc co się dzieje w domu dochodze do wniosku, że to jedyna słuszna decyzja. Na pomoc finansową nie mam co raczej liczyć (i nawet nie chce) więc zarabiać na siebie bedę sam. Planuje z rok pomieszkać jeszcze w domu aby odłożyć z 10k tak na czarną godzinę i w przyszłym roku iść na swoje. Jednak mam cały czas obawy - zarabiam minimalna krajową i potrzebuje waszych porad bo jestem kompletnie nie w temacie, czy przy takich dochodach jest możliwe samodzielne życie? Mieszkanie planuje wynająć - jakieś malutkie, nawet może m1, wieksze mi nie potrzebne bo bede mieszkał sam, ale czy pomimo tego przy zachowaniu podstawowych standardów życia ma to sens?
nie da rady, z 1200? minimalnej nie utrzymasz sie samodzielnie chcac wynajac male mieszkanie. Ewentualnie pokoj dzielony z studentami wtedy powininno Ci wystarczyc na styk.
Ile masz lat?
Liczę kwoty tak po maxie, bo żarcie np. wyjzie mi dużo taniej raczej. Wiec przy tych wydatkach powinno mi zostać jeszcze 250 zł, więc mogłbym odłożyć bądź czasem pozwolić sobie na jakieś drobne przyjemności, problem w tym że neistety nie jestem zorientowany ogólnie w kosztach życia samemu i dlatego pytam paraktykantów takiego życia czy wygląda to tak pięknie jak na tej prostej kalkulacji.
ok, myslalem, ze minimalna jest 1700 brutto/1200 netto z hakiem.
komentarz do Twoich wyliczen:
Twoje wyliczenia wydaja sie zanizone. Komentarz
- za 500zl absolutnie nic nie wynajmniesz nawet w mniejszym miescie. Pamietaj, ze musisz tez liczyc czynsz do spoldzielni (200zl minimum za male mieszkanie). Wydaje mi sie ze powinienes liczyc 700-800 + czynsz w mniejszym miescie, 1000 w duzym miescie wojewodzkim + czynsz
- media 150zl powinn wystarczyc, przy zalozeniu, ze ogrzewanie masz uwzglednione w czynszu do spodzielni
-400 zarcie - ok, ale przy zalozeniu ze bedziesz gotowac samemu
- 200 auto - nie znam sie na kosztach utrzymania jednowyplatowca
Nie myslales nad przeprowadzka do wiekszego miasta wojewodzkiego w polsce (gdzie zarobisz ~2000zl ? albo z czaasem za granice?
q2w Mazda 3 pierwszej generacji, miasto nieważne - w każdym razie małe, niecałe 10tys. ludności. No to nie napawają wasze wyliczenia optymizmem, zagranica odpada od razu - nie znam języka, nie mam gdzie i z kim tam się wybrać a w ciemno po prostu obawiam się jechać. Jedyna opcja to odkładać hajs i wynieść się w momencie gdy będzie jakieś zabezpieczenie w postaci odłożonej gotówki. Bronstein, a nie jest tak że większe miasto = większe koszty życia?
@jvcdr
Oczywiscie ze tak, chodzi zwlaszcza o wynajem, bo zarcie w lidlu kosztuje wszedzie tyle samo. Paliwo niewiele drozsze (zreszta w duzym miescie typu krakow, gdansk wystarczy Ci miesieczny za 100-130zl do dojazdow do pracy)
Ale skoro chcesz sie usamodzielnic, to od razu jedz do wiekszego miasta -
po pierwsze wynajem jest lepiej rozwiniety
po drugie mozesz wynajac pokoj ze studentami, innymi mlodymi pracujacymi.
po trzecie zarobisz ciut wiecej niz w obecnej pracy robiac to samo
po czwarte w duzym miescie jest wiecej gowno pracy - mozesz w miedzyczasie sie rozgladac za czyms lepszym za pare stowek wiecej.
Przykladowo Krakow:
- wynajem pokoj 1os 600-700 lub kawalerka z mediami okolo 1200 najtaniej, miesieczny 90 (w wiekszym miescie dasz sobie rade bez auta), zarcie 400
Masz 24 lata - moze zapisz sie od pazdziernika na jakies badziewiaste studia? dostaniesz akademik, moze dostaniesz socjal, dorobisz sobie w jakims barze i Ci sie budzet domknie
Studia dla akademika i socjalu odpadają raczej - na socjal formalnie mogę nie spełniać warunku, a mieszkanie w akademiku raczej nie kojarzy mi się dobrze. Jedno na tą chwile na pewno - bez zabezpieczenia finansowego nie dam rade, bo powinie mi się noga i wrócę do domu a tego bym raczej nie chciał. Dzięki Panowie, wbiłem po sogu, jakby ktoś miał jeszcze coś do dodania to chętnie zapoznam się z tym)
P.S. Q2w wiem że to śmieszne z tym mieszkaniem za 500 zl, ale chodzi o to że kompletnie nie znam realiów życia w mieście z racji tego że pochodzę z małego miasteczka.
Zmieniony przez - jvckdr w dniu 2015-08-08 20:09:48
popatrz sobie na gumtree na ceny najmu w wybranym miescie
do tego dochodzi bilet na komunikacje miejska - wwa 100 zl/miesiac
jak cie interere wawa to pytaj