FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 48086 razy ¬


ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

 
ROZRYWKA | Kulinaria
Dania z ryżu 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Dania z ryżu"   
 
bardota..
 Wysłana - 23 wrzesień 2005 14:30        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

RISOTTO Z GROSZKIEM ZIELONYM

Składniki:
ryż
groszek zielony mrożony lub świeży - ok. 150 g na osobę
mała cebula
boczek - ok. 50 g na osobę
litr bulionu lub rosołu
masło
2 łyżki startego parmezanu
oregano, bazylia, nać pietruszki

Wykonanie:

Wyłuskać świeży groszek. Opłukać ryż. Pokroić drobno cebulę i boczek. Rozgrzać patelnię, wrzucić boczek, podsmażyć chwilkę, następnie dodać cebulę i poddusić aż zmięknie. Dodać groszek, zalać gorącym rosołem (125 ml) i gotować wszystko pod przykryciem przez kilkanaście min. tak, by groszek się ugotował na miękko - zwłaszcza skórka. Następnie wsypać ryż i, ciągle mieszając, gotować na małym ogniu. Dodać oregano i bazylię. Co pewien czas dolewać do ryżu rosół (po jednej łyżce wazowej), a gdy już wsiąknie w ryż i odparuje, zdjąć z ognia.
Dodać troszkę masła, posypać parmezanem i zieloną pietruszką. Przez parę minut potrzymać pod przykryciem.


RYŻ PO MEKSYKAŃSKU

Składniki:
ryż (ok. 50 g na osobę)
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasolki
2 średnie cebule
3 parówki
olej
sól, chili


Wykonanie:

Cebulę pokroić grubiej, parówki na cztery, a później w kostkę. Cebulę i parówki wrzucić na rozgrzany olej na patelnię i poddusić, aż cebula będzie miekka. W międzyczasie włączyć ryż i ugotować na sypko (bardzo dobrą metodą jest gotowanie w torebkach). Do cebuli i parówek dodać odsączoną kukurydzę z puszki oraz fasolkę z puszki wraz z sosem. Dusić pod przykryciem aż wszystko przesiąknie aromatem. Doprawić do smaku - dzięki chili danie powinno mieć ostrzejszy, typowy dla kuchni meksykańskiej smak. Ugotowany ryż można wymieszać z warzywami na patelni (wówczas będzie "tłusty"), albo podawać na sypko - wówczas ryż polewamy sosem z patelni.


RYŻ PO SYCYLIJSKU

Składniki:
2 filety anchois
100 g ryżu (najlepiej długoziarnistego)
cebula
2 pomidory
15 czarnych oliwek
olej
białe wino
sok z cytryny
musztarda
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, majeranek


Wykonanie:
Wstawić garnek z wodą, by się zagotowała. Na garnku położyć talerz, a na nim filety i rozdrobnić je widelcem. Niech filety poleżą dopóki woda się nie zagotuje, by trochę zmiękły. W zagotowanej wodzie ugotować ryż. W międzyczasie na patelni poddusić drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodać łyżkę wina, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki musztardy, filety i pół łyżeczki koncentratu pomidorowego. Wymieszać wszystko, doprawić solą i pieprzem, dodać ugotowany ryż i podgotować chwilkę. Zdjąć z patelni, wlać trochę oleju, włożyć pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone w krążki oliwki, posypać majerankiem, chwilkę poddusić i polać tym ryż z wcześniej przyrządzonym sosem.

RYŻ Z POMARAŃCZAMI

Składniki:
100 g ryżu
pomarańcza
mała czerwona cebula
po 1 zielonej i czerwonej papryce
1,5-2 szklanki bulionu lub rosołu
suszona szałwia, pieprz

Wykonanie:

Ugotować ryż. Na patelnię wlać ok. 1/2 szklanki rosołu i poddusić drobno pokrojoną cebulę. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę papryki i dolać rosołu. Dodać szałwię i pieprz do smaku. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać obrane, podzielone na cząstki i pokrojone na połówki kawałki pomarańcza. Dusić ok. 1 min. Wrzucić ryż, wymieszać wszystko i dusić jeszcze chwilkę. Podawać gorące.
______________________________
 
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap

Znawca -
 
bardota..
 Wysłana - 23 wrzesień 2005 14:39      [zgłoszenie naruszenia]

Papryka z ryżem


Składniki:
6 strąków zielonej papryki
2 szklanki małych krewetek
2 szklanki ryżu, ugotowanego i ostudzonego
¼ szklanki cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
¼ szklanki selera, pokrojonego w drobną kostkę
115 g ugotowanego boczku, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka soli
pieprz 1 szklanka majonezu
6 oczyszczonych dużych krewetek, ugotowanych i schłodzonych
6 małych pomidorów


Sposób wykonania:
Ściąć czubki strąków zielonej papryki.
Usunąć ze środka nasiona i przegrody.
Odcięte czubki pokroić w kostkę.
Wymieszać w misce ryż z krewetkami, warzywami, boczkiem, przyprawami i majonezem.
Nafaszerować paprykę.
Przybrać dużymi krewetkami i pomidorami.


Pomidory nadziewane ryżem


Składniki:
8 dużych pomidorów
2 szklanki ryżu, ugotowanego i ostudzonego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka soli
2 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki soku z cytryny
¼ szklanki oleju
1 szklanka tartego sera Cheddar
pieprz


Sposób wykonania:
Podgrzać piekarnik do 200 C.
Ściąć czubki pomidorów.
Wydrążać miąższ tak, by nie uszkodzić skórki.
Ryż wymieszać z przyprawami, miąższem pomidorów, sokiem z cytryny i olejem.
Nałożyć do pomidorów.
Posypać serem.
Piec w piekarniku przez 20 minut.


Ryż z kurczakiem w sosie pomidorowym

Składniki:
4 łyżki masła
¼ szklanki cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
¼ szklanki selera, pokrojonego w drobną kostke
¼ szklanki zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
115 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 szklanka pomidorów, pokrojonych w drobną kostkę
1 ½ szklanki sosu pomidorowego
450 g kurczaka, ugotowanego i pokrojonego w kostkę
4 szklanki ugotowanego ryżu
2 szklanki rozdrobnionego, dojrzałego sera Cheddar


Sposób wykonania:
Podgrzać w piekarniku do 200 C.
Rozgrzać w rondlu masło.
Dodać cebulę, seler, zieloną paprykę i grzyby.
Podsmażyć.
Dodać pomidory i sos pomidorowy.
Dusić na małym ogniu przez 7 minut.
W dużej misce wymieszać kurczak i ryż z sosem.
Przełożyć do lekko natłuszczonego naczynia do zapiekanek.
Posypać serem.
Piec w piekarniku przez 20-30 minut


Ryż z kurczakiem po florencku


Składniki:
300 g szpinaku
4 jaja
1 szklanka gęstej śmietany
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka posiekanego czosnku
1 mała cebula, drobno pokrojona
4 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu
450 g ugotowanego kurczaka, pokrojonego w kostkę
½ szklanki tartego sera Parmezan
12 plasterków pomidora


Sposób wykonania:
Podgrzać piekarnik do 180 C.
Przebrać opłukać i posiekać szpinak.
Parzyć przez 5 minut.
Roztrzepać jaja ze śmietaną, dodać przyprawy, czosnek i cebulę.
Wyłożyć ryż.
Na wierzch nałożyć kurczaka.
Polać kurczaka masą jajeczną.
Posypać serem.
Na serze ułożyć plasterki pomidora.
Piec w piekarniku przez 45-55 minut, do zrumienienia.
Podawać gorące


Ryż Luizjana


Składniki:
115 g kurzych żołądków
115 g kurzych serc
115 g kurzych wątróbek
125 g masła
1 kg kiełbasy
1 hiszpańska cebula, pokrojona w kostkę
3 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
6 młodych cebulek, pokrojonych w kostkę
115 g szynki
1 kg ugotowanego ryżu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki


Sposób wykonania:
Ugotować kurze podroby w osolonej wodzie.
Odlać rosół do osobnego naczynia, podroby zachować.
W dużym rondlu rozgrzać masło i obsmażyć kiełbasę.
Dodać hiszpańską cebulę, zieloną paprykę i seler.
Smażyć do miękkości.
Dodać hiszpańską cebulę, zieloną paprykę i seler.
Smażyć do miękkości.
Dodać młode cebulki i smażyć na małym ogniu przez 10 minut.
Posiekać szynkę, podroby i kiełbasę i dodać do usmażonych warzyw.
Wlać rosół.
Dusić przez 15 minut na małym ogniu.
Wymieszać z ryżem i przyprawami.
Podać na stół.

Danie chińskie


Składniki:
4 woreczki ryżu
4 piersi z kurczaka
2 czerwone papryki
200 g pieczarek
puszka kukurydzy konserwowej
1/2 szklanki oleju


Sposób wykonania:
Piersi pokroić w kostke, dodać przyprawę do kurczaka i odstawić na godzinę.
Piersi smażyć na oleju i dodać pokrojone pieczarki, papryke pokrojoną, dusić to około 15 minut.
Gdy papryka będzie miękka dodać ugotowany ryż i kukurydzę.
Wszystko razem wymieszać i chwilę dusić.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.






_______________________________
 
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap

Znawca -
 
bardota..
 Wysłana - 23 wrzesień 2005 14:44      [zgłoszenie naruszenia]



Oładki z ryżu

Składniki:

półtorej szklanki ryżu pełnoziarnistego ugotowanego na sypko, łyżka jasnego sosu sojowego, 2-3 jaja, 3 czubate łyżki mąki, łyżka oleju, 2 łyżki ziaren słonecznika, łyżka posiekanego koperku, szczypta kurkumy, gałka muszkatołowa, olej do smażenia, pieprz, sól

Sposób przyrządzania
Z białek ubić sztywną pianę i, mieszając, dodawać kolejno: przyprawy, koperek, ziarno słonecznika, żółtka, mąkę, olej i ryż. Na rozgrzany na patelni olej kłaść łyżką niewielkie placuszki. Przyrumienić je z obu stron i przełożyć na ogrzany półmisek. Podawać gorące z ostrymi sosami (np. pomidorowym, grzybowym, musztardowym, keczupem) i dowolną surówką.


Pudding ryżowy

Składniki:
1 l mleka
niepełna szklanka ryżu
skórka z cytryny
1 łyżka pomarańczowego lub morelowego dżemu
5 łyżek cukru
białko z jajka
garść rodzynek

Rodzynki opłukać, namoczyć w gorącej wodzie i odstawić, by napęczniały. Mleko dokładnie wymieszać z cukrem, włożyć do niego skórkę obraną z cytryny. Ryż opłukać, wsypać do mleka i gotować tak długo, aż powstanie gęsty kleik. Wyjąć skórkę cytrynową, dodać rodzynki i dżem, wymieszać. Ubić sztywną pianę z białka i delikatnie połączyć ją z gorącym kleikiem. Całość przełożyć do salaterki opłukanej zimną wodą. Gdy masa zgęstnieje, odwrócić naczynie dnem do góry i szybkim ruchem wyłożyć pudding na talerz. Podawać z konfiturami, sokami owocowymi lub bitą śmietaną


Ryż z warzywami na kolorowo

Składniki:
30 dag ryżu długoziarnistego
0,6 l wody
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
10 dag grochu cukrowego
1 mała cukinia
2 pomidory
2 łyżki oliwy
10 dag śmietany 18%
sól
pieprz
starta gałka muszkatołowa
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Osoloną wodę zagotować, wsypać ryż i ugotować według przepisu na opakowaniu. Dymkę umyć i obrać czosnek. Szczypior, cebulkę i czosnek drobno posiekać. Groch cukrowy i cukinię umyć, skrócić na końcach. Cukinię pokroić w drobne paseczki (na "zapałkę"). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić dymkę, czosnek, groch i cukinię. Smażyć na średnim ogniu ciągle mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać pomidory i śmietanę, wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty aż warzywa zmiękną. Ryż odcedzić, dodać do warzyw, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Przybrać natką.


Ryż mleczny z wiśniami


Ryż na mleku:
laska wanilii
1 l mleka
1 łyżka cukru
25 dag ryżu mlecznego (okrągłe ziarenka)
Kisiel wiśniowy:
słoik (720 ml) kompotu z wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2 łyżki płatków migdałowych
laska cynamonu
melisa cytrynowa


Przygotować ryż: mleko zagotować z cukrem i rozkrojoną laską wanilii. Wsypać ryż, jeszcze raz zagotować. Zmniejszyć ogień. Gotować 40 minut. Wyjąć laskę wanilii. Przygotować kisiel: wiśnie osączyć na sitku. Mąkę rozprowadzić 2 łyżkami soku. Pozostały sok zagotować z cukrem i cynamonem. Wlać mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz zagotować. Do kisielu włożyć wiśnie. Porcje ryżu przełożyć na talerze, podawać z gorącym lub zimnym kisielem. Posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi, ozdobić listkami melisy cytrynowej


_______________________________
 
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap

Znawca -
 
Pudzian182
 Wysłana - 16 październik 2005 15:19      [zgłoszenie naruszenia]

ja tam suchy ryz jem i tyle
_______________________________
 
Wszystko co mamy jest w naszych sercach:
miłość, nienawiść, duma i szyderstwo!

Muzyka dla muzyki, chuj dla polityki...

 
Eclipse21
PELEMELE
 Wysłana - 4 marzec 2007 23:12      [zgłoszenie naruszenia]

Powiedzta mi
jaki macie sposób żeby ryż sie dobrze ugotował, ale nie kleił, był sypki ?
_______________________________
 

XXX

Znawca -
 
Methos
 Wysłana - 5 marzec 2007 09:01      [zgłoszenie naruszenia]

Znawca -
 
kulmas
 Wysłana - 7 marzec 2007 09:06      [zgłoszenie naruszenia]

rodzaj ryzu, duzo wody, wczesniej musisz umyc surowy ryz ze skrobii.
i czas tez jest wazny.
_______________________________
 
...

Specjalista -
 
Eclipse21
PELEMELE
 Wysłana - 7 marzec 2007 18:27      [zgłoszenie naruszenia]

1wszy raz robiłem paraboliczny -jest za***iscie, sypki i dobrze ugotowany
_______________________________
 

XXX

Znawca -
 
Calibra123
 Wysłana - 19 marzec 2007 17:16      [zgłoszenie naruszenia]

ryż na sypko :
ugotowany ryż odcedzasz na sitku zalewasz zimna woda
potem ten odcedzony ryż możesz wlożyc na kilka chwil do piekarnika srednio nagrzanego zeby nadmiar wilgoci odparował i masz ryż na sypko
_______________________________
 
JAZDA :)

 
p.picollo
 Wysłana - 26 czerwiec 2007 07:49      [zgłoszenie naruszenia]

ja kupuje ryż w takich woreczkach po 100grami i w tych woreczkach gotuje. Po ugotowaniu rozrywam woreczke i wysypuje na talerz. Ryz jest bardzo smaczny
_______________________________
 
Zapraszam do zakupu artykułów z branży dziecięcej... Wózki, foteliki, krzesełka, akcesoria

 
SureShot
 Wysłana - 29 czerwiec 2007 10:32       [zgłoszenie naruszenia]

I tak najlepszy ryz maja w UK.
Kupujesz jedna torebke,wkladasz na 30 sek. do mikrofalii i masz ryz w dodatku curry albo inny dowolny.

Paskudne to jest
_______________________________
 
[www.riviera-spa.pl] ; [www.helse.pl]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]



 
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Dania z ryżu

Warto przeczytać: Specyficzne przysmaki | Zupki chińskie - alergia ? | Fanclub Smalcu %-) | Chleb.... | Potrawy z jaj | Kuchnia meksykańska | ulubione przyprawy | Sery | Knajpy z klimatem | Napoje energetyczne | Kukurydza gotowana | Budyń | Bigos | Owoce egzotyczne | Kiełki | Dania z ryżu | wpływ wojny na psychike człowieka | plagiat | jak zbc cicho szybe w plastikowych drzwiach | praca licencjacka | pistorius | bandog | zxp | drink z koleżanką | zxp88 | grand | obrzydliwe | colineczka | ralph lauren vaughn canvas | fisting | zywy rap | postanowienia noworoczne | agencje pracy | testaviron | Biznes

 
Polecamy: KSW | Komputery | Nauka

wersja lo-fi


Copyright 2000 - 2014 SFD S.A.
 
Powered by Pazdan ForKat 4.0