Zastanawia mnie - specjaliści jakich zawodów są obecnie najbardziej poszukiwani w Niemczech ? Wiem że jest duże zapotrzebowanie na opiekunki osób starszych i rzemieślników. Zawsze chciałem pracować jako stolarz, ewentualnie spawacz, jednak przy moich chorobach praca fizyczna odpada. Myślę nad studiami na kierunku - dietetyka. W Polsce większość dietetyków pracuje za najniższą krajową, nie wiem jak w DE ? Jeśli chodzi o landy to najbardziej interesuje mnie Bawaria.
Jeśli ktoś się orientuje jak to wygląda to będę wdzięczny za info.
No właśnie-jak z językiem?bo myślę,że o ile opiekunka osób starszych z kiepską znajomością języka jeszcze jakoś obleci,to jeśli nie władasz bardzo dobrze niemieckim i chcesz tam jechać jako dietetyk,to pozostaje pogratulować fantazji
Skąd pewność że nie znam języka ? W ogóle napisałem gdzieś że już teraz na dniach wyjeżdżam ? Pytanie jest jaką robotę najłatwiej dostać w DE, jakich specjalistów poszukują... Jeśli ktoś ma pojęcie i się orientuje to niech pisze i te zawody gdzie język nie będzie w ogóle potrzebny i te gdzie jego znajomość będzie obowiązkowa w stopniu perfect.
Pogadaj w Euresie, albo poszukaj u wujka google agencji które tam zatrudniają i które mają w miarę OK opinię (ważne aby funkcjonowały w KRSie i aby nie "od wczoraj"). Sam tam myslę o wyjeździe. Jak znasz niemiecki przynajmniej na poziomie A2 to próbuj szczęścia. A swoją drogą jak znasz angielski znacznie lepiej niż niemiecki to możesz w przyszłości mieć przewagę na rynku pracy nad niejednym niemiaszkiem (w końcu tam jest to język obcy a nie urzędowy) - wielu Polaków mówi lepiej po angielsku niż sporo Niemców.
encephal
Wysłana - 11 sierpień 2015 16:22 Usunięta przez mlkv za naruszenie Pkt1 regulaminu forum.
Proponuję Ci zacząć studia w De, na polskie raczej nie zwaracają uwagi, a przynajmniej zrób w de jakiś licencjat 3 letnie albo dokończ obecny jeśli masz. Wtedy oni dadzą ci staż i będzie łatwiej się zahaczyć w jakiejś pracy. Bawaria to dobry region, chociaż teraz dużo imigrantów tam napłynęło, więc nie wiem jak z pracą tam będzie.
Proponuję Ci zacząć studia w De, na polskie raczej nie zwaracają uwagi, a przynajmniej zrób w de jakiś licencjat 3 letnie albo dokończ obecny jeśli masz.
Alleeee bzdura... wlasnie ze polskie studia uwazaja, dostalem bez problemu uznanie dyplomu. Skonczylem elektrotechnike, na brak pracy nie narzekam...nawet awansowałem z nie najlepszym niemieckim.
wybierz albo elektrotechnikę albo pielęgniarstwo ( zona pielęgniarka i tez łatwo o prace ale w domu opieki, w szpitalu trochę trudniej choć mojej zonie się udało)