Autor |
"Dla wszystkich miłośników diesli (90% użytkowników forum)" |
|
matand
|
|
Ale jednemu podoba się mruczenie benzyny a drugiemu gwizd turbiny i moment obrotowy jaki temu towarzyszy. Zresztą jak ktoś ma nie pokolei w głowie to takimi rzeczami sobie zawraca głowę. Zresztą ty i tak na benzynie nie jeździsz to po co zabierasz głos. To tak jakby ktoś miał diesla a jeździł na rzepakowy albo na ropie okręgowej.
Zmieniony przez - matand w dniu 2016-06-07 22:59:12
 |
|
|
Thomy20
|
|
Przewagą diesla nad benzyną jest spalanie co nie koniecznie wiąże się z ekonomią natomiast LPG wychodzi w tej walce najlepiej powiedziałbym że taniej niż jazda bybrydą i niewiele drożej niż auto elektryczne
|
Loya
|
|
I wyszło szydło z worka! Zakładasz temat benzyna vs diesel tylko po to, żeby finalnie pokazać wyższość LPG, nawet nad hybrydami czy elektrycznymi, co jest nieporozumieniem.
Moim zdaniem Twój problem polega na tym, że dla Ciebie diesel to tylko kle kle pochodzące z 1.9 tdi, a więc kolejny przykład na bardzo ograniczone rozumowanie.
Jechałeś kiedykolwiek 6 lub 8 cylindrowym dieslem w dużym dobrze wyciszonym samochodzie? Zakładam, że nie. Więc nie pyedrol o klekocie nie pasującym do limuzyny, tylko zaoszczędź dzięki LPG pare groszy, wypożycz na jeden dzień a8 4.2 tdi wciśnij pedał gazu i zastanów się czy słyszysz klekot diesla. |
 |
|
|
Thomy20
|
|
Loya no dobra ale po co się kupuje auto A8 4,2 TDI dla tego żeby mało paliło? chce mieć luksusową limuzynę to powinno stać mnie na benzynę a jak mnie nie stać na beznynę bo kupiłem A8 za 20tys.zł to zakładam LPG i jeżdżę (nie koniecznie tanio bo spali 15-20 litrów LPG ale i tak taniej niż na benzynie) ale jak ktoś chce żeby mało paliło to kupuje 3 cylindrową fabię 1,4 TDI,
|
Loya
|
|
już Ci kiedyś tłumaczyłem, że ludzie mają pieniądze na takie samochody m.in dlatego, że potrafią liczyć |
 |
|
|
Thomy20
|
|
Jeżeli ktoś potrafi liczyć to wie że najtańsza jazda wychodzi na LPG
Jako ciekawostkę napiszę że mega drogie w zakupie auta elektryczne któresą mega ekologincze i wogóle zużywają 16kWh/100km (źródło TVN Turbo) czyli jeżeli producent podaje 16kWh to rzeczywiście spali ok 20kWh/100km koszt 1kWh to ok 60gr sprawność łądowania akululatorów to ok 70% czyli koszt przejechania 100km na prądzie wynosi 26kWh * 60gr = 15,6zł/100km przy zasięgu do 100km i drogich akumulatorach i parugodzinnym czasie ładowania.
Natomiast koszt przejechania 100km na LPG wynosi załóżmy że auto pali 8 litrów LPG 8 * 1,50 = 12zł/100km teraz widzisz że jazda na gazie jest tańsza od jazdy na prądzie. Nie będę się rozwodził na temat hybryd bo producenci piszą że pali 3 litry na setkę a praktycznie zamiast 8 litrów spali 6 a drogie to w zakupie, Hybrydę dzisiaj kupuje się na pokaz żeby pochwalić się przed sąsiadami i znajomymi jacy to jesteśmy ECO
|
seba5700_2
|
KAPITAN BOMBA
|
|
Jeżeli aut na benzynie pali 10 litrów, to na gazie bedzie palilo 13+ 1l benzyny. Dodatkowo dysponowac bedzie osiagami slabszego auta, czyli takiego co na benzynie palilo 9l. Dochodza do tego remonty, przeglady, brak bagaznika itp. Słaby deal, chyba ze dla studenciaka, co autem na uczelnie w 2 osoby dojezdza.
 |
|
|
Loya
|
|
Dokładnie, LPG to także spalania benzyny, dodatkowe przeglądy i brak bagażnika. Do tego trzeba dodać, jak ktoś wspomniał, częste tankowanie, co w przypadku dużych przelotów autostradowych jest po prostu stratą czasu, a musisz wiedzieć tomaszu, że są ludzie dla których stracone w jednej trasie 30 minut na tankowania elpidżi może kosztować sporo. |
 |
|
|
Thomy20
|
|
30 minut się nie tankuje gazu tankowanie trwa 5-10 minut z siusiu hot dogiem i kawą ma drogę a jak by mnie już tak przycisło że szkoda tych 5 minut na tankowanie zawsze mogę przełączyć na benzynę i mam 54 dodatkowe litry a jak ktoś potrzebuje dużego zasięgu to zawsze może zbiornik 80 litrów założyć. Co do przeglądów gazowych to 60 zł badanie techniczne i 20zł filtry czyli rocznie instalacja gazowa kosztuje 80zł które można odrobić przy jednym tankowaniu
Zmieniony przez - Thomy20 w dniu 2016-06-08 15:21:08
|
Loya
|
|
no to popjerdzielaj na LPG, ale nie przekonuj innych na siłe |
 |
|