To mozna samemu tankowac LPG? Cos sie ostatnio widac zmienilo.
Mo¿na samemu od dwóch lat tankowaæ lpg, chyba ¿e jaka¶ ma³a prywatna stacja co ma niedostosowany sprzêt do samoobs³ugi (btw nie wiedze ró¿nicy w tym dostosowanym do samoobs³ugi .
Mi co 10 tys wypada przegl±d gazu który z filtrami bêdzie kosztowa³ 100 z³ co 10 tys km. tak¿e te 20 z³ na filtry to schowaj tomku do kieszeni. Inaczej strace gwarancje.
Rozwiñ Tomaszku tê my¶l Przewag± diesla nad benzyn± jest spalanie co nie koniecznie wi±¿e siê z ekonomi±
Gaz sie op³aca na tak± jazdê gdy do pracy daleko, znam osobê co jezdzi co dzien 50 km w jedn± stronê. Ale ta osoba ma te¿ drugie auto w dieslu.
Op³aci siê te¿ tak jak mi - do pracy blisko i tak¿e u¿ywanie auta na zakupy, krêcenie siê po mie¶cie po lekarzach, od czasu do czasu wypad, auto w miare uniwersalne bo dla mnie do pracy i pod rodzine. Pod warunkiem ¿e wiêkszy silnik, bo jakbym mia³ litrówkê lub 1.4 to bez sensu gaz ³adowaæ.
Te LPG to jest popularne tu w niemczech u Turkow. Jak siê dorobia wiekszego kebaba, to laduja to do Ferrari i po zaopatrzenie tym jezdza:
Glupio strasznie te zbiorniczki 20l za zaglowkami wygladaja, ledwo 50km taki zrobi.
Jak sie spierdzieli to juz wogole katastrofa:
Zreszta inne brudasy, calkiem jak Turki:
Dla porównania sportowe auto w dieslu:
Co jest bardziej przypa³owe - ocencie sami...
Zmieniony przez - seba5700_2 w dniu 2016-06-08 17:46:46
Matand odpowiadam na wszystkie twoje pytania:
Mo¿nasamemu od dwóch lat tankowaæ lpg, chyba ¿e jaka¶ ma³a prywatna stacja co ma niedostosowany sprzêt do samoobs³ugi (btw nie wiedze ró¿nicy w tym dostosowanym do samoobs³ugi
Je¶li chodzi o dostosowanie dystrybutora LPG do samoobs³ugi dystrybutor powinien posiadaæ elektrozawór na ruroci±gu fazy ciek³ej, przycisk do trzymania w trakcie tankowania(nie mo¿e byæ prze³±cznik) klient nie mo¿e odej¶æ od dystrybutora musi ca³y czas staæ przy nim i obserwowaæ co siê dzieje dlatego trzyma przycisk, czujnik od³o¿enia pistoletu je¿eli klient nie od³o¿y poprawnie pistoletu transakcja nie bêdzie zakoñczona bo istnieje niebezpieczeñstwo ¿e klient odjedzie z pistoletem we wlewie.
Mi co 10 tys wypada przegl±d gazu który z filtrami bêdzie kosztowa³ 100 z³ co 10 tys km. tak¿e te 20 z³ na filtry to schowaj tomku do kieszeni. Inaczej strace gwarancje.
Jak masz dwie lewe rêce to p³aæ i p³acz filtry kosztuj± 20z³ a wymiana to 15 minut pod blokiem a co do gwarancji to masz 2 lata gwarancji i ciekawe na co ona jest znaj±c ¿ycie jak siê co¶ spiepszy to bêdzie wina ¿e z³y gaz zatankowa³e¶, wina samochodu a nie instalacji czyli praktycznie nie masz gwarancji.
Przewag± diesla nad benzyn± jest spalanie co nie koniecznie wi±¿e siê z ekonomi±
¿e diesel mniej spali od benzyniaka ale jak siê co¶ zepsuje to wszystkie oszczêdno¶ci z nawi±sk± pójd± na naprawy
Pierwsza kwestia, do czego bêdzie u¿ytkowany samochód. Je¶li komu¶ nie zale¿y na specjalnych osi±gach a jedynie prostym transporcie z A do B, do tego robi troszkê km rocznie (wa¿ne) - wtedy taka osoba mo¿e byæ zainteresowana lpg. I tutaj nie zgodzê siê z matandem, bo lpg w ma³ych motorach rzêdu 1.0 - 1.4 sprawdza siê znakomicie, je¼dzi siê za pó³ darmo. Sytuacja siê zmienia je¶li kto¶ ww. autem robi 10 km dziennie, wtedy zanim koszt instalacji siê zwróci, kupi siê nowy samochód, wiêc te¿ bêdzie to ma³o sensowne.
Je¶li kto¶ ma wiêkszy motor, do tego zale¿y mu na osi±gach, przy¶pieszeniu etc, to kto¶ taki mo¿e siê obawiaæ instalacji. Wtedy taka osoba ju¿ mo¿e siê zastanawiaæ nad ON zamiast samego PB i bêdzie mia³o to sens, ale tutaj w grê wchodzi te¿ kwestia dobrania dobrej jednostki, bo diesel dieslowi nie równy - i tak samo z benzyn±.
Je¶li chodzi np. o busy, tam ma sens z kolei tylko diesel (zak³adaj±c, ¿e bêd± one u¿ytkowane czêsto w trasach).
Ta sama osoba mo¿e mieæ dwa ró¿ne auta, u¿ytkowane w ró¿nych celach, i w jednym instalacja siê sprawdzi znakomicie, a w drugim by³aby ca³kowicie zbêdna.
Temat rzeka, a wszystko siê rozchodzi o to, kto/do czego/jakie auto bêdzie u¿ytkowa³, wtedy mo¿na odpowiedzieæ, czy instalacja ma sens. Ju¿ nie mówi±c o rodzajach instalacji, bo takowe te¿ s± ró¿ne.
Zmieniony przez - karbonara w dniu 2016-06-08 18:53:44
Fajnie ze mi zrobi³e¶ wyk³ad o dystrybutorze ale ja maækiem z klanu nie jestem abym nie umia³ jednego i drugiego obs³u¿yæ, a ¿e pewne instytucje uwa¿aj± ludzi za deb.ili, to ju¿ inna sprawa, ba nawet szkoda bo gyby deb.ilowi co¶ przy tankowaniu posz³o nie tak to ca³e szczêscie ¿e o jednego w spo³eczeñstwie mniej jak to mawia³ jak mikke
choæ z drugiej strony to pewnie fajnie jak nie by³o samoobs³ugowych bo zawasze podszed³ jaki¶ rysiek i odwali³ robote, g³ównie o sieciówki chodzi. Tyle ¿e wtedy nie mia³em gazu w aucie.
¿e diesel mniej spali od benzyniaka ale jak siê co¶ zepsuje to wszystkie oszczêdno¶ci z nawi±sk± pójd± na naprawy
Co mo¿e siê zepsuæ w dieslu co nie zepsu³oby siê w benzynie?
Karbo to w³±cz sie takim 1.4 w gazie w ruch na auto stradzie, przyspieszaj, zabierz wiêcej osób na pok³ad. Mam wiêkszy silnik i teraz widze jak na lpg pod znaczn± góre autu brakuje mocy a nie chce myslec jak kto¶ ma 1.0. Wiêc tak¿e uogólniasz pod siebie i swoje trasy, a nie kogos kto jedzie w kilka osób. LPG jest zaje.biste w okre¶lonych przypadkach i tyle na ten temat.
Poza tym jak mojemu ojcu jak mia³ punto 1.2 przy normalnej jezdzie pali³o 4,5 litra benzyny do 5 to po co mu tam lpg? albo moja ma corse 1.0. pali to bli¿ej 5 litrów choæ l¿ejsze jak punto, ale po co mam tam ³adowaæ lpg? zebym z podporz±dkowanej wyjezdza³ jak auta bêde mia³ po 700m od siebie bo inaczej mnie str±bi± , wjad± we mnie?
Zmieniony przez - matand w dniu 2016-06-08 19:14:59
Takie lepsze LPG, powiedzmy uniwersalny wtryskiwacz wpieprzony w kanaly dolotowe, plus ten caly uniwersalny program od glupiego wloskiego inzyniera, ktory rozregulowuje odczyty z ukladu wtryskowego benzyny- to lekko zabiera 20% mocy przy jezdzie na LPG i 10% na benzynie. Te stare z tym calym przerobionym parownikiem dla prosi±t, to zabieralo 1/3 mocy i gaslo przy ostrzejszym skrecie.
Nikt nie ustosunkowal sie do gazowania Ferrari?
Skoro gazowanie malych aut i duzych sie oplaca, to w sumie podobnie powinno byc z Ferrari, skoro to bezpieczne dla silnika, a takie auto duzo pali.
Zmieniony przez - seba5700_2 w dniu 2016-06-08 19:20:07