Wg mnie mo¿esz graæ i na 10-ciu. Je¿eli nie planujesz byæ muzykiem i tak zarabiaæ na ¿ycie, to grasz g³ównie dla przyjemno¶ci wiêc graj na czym Ci siê podoba i ile Ci siê podoba. Jakby¶ chcia³ na tym robic kasê to pewnie lepiej szlifowaæ jeden mocno, a reszte tylko dla zabawy.
Gram tak, ¿e dzi¶ na przyk³ad 2 godziny na elektryku i 1,5h na klasyku, jutro 2 godziny na basie i 1,5 klasyk i tak na zmianê elektryk z basem a klasyk codziennie. Zastanawiam siê czy taki system ma sens, æwiczê wiele technik podczas ka¿dej sesji, hamer ony, paj±czki, alternate picking, pull offy, akordy, tapping, bending, na basie równie¿ klang i wiele innych których teraz nie pamiêtam i muszê powiedzieæ, ¿e podczas ka¿dego treningu co te 2 dni przynajmniej w jednej z nich widzê poprawê i jestem w stanie przej¶æ na wy¿sze tempo metronomem. Fajnie by by³o muzykowaæ kiedy¶ i jeszcze trzepaæ na tym hajs, granie sprawia mi przyjemno¶æ Tylko czy nie za stara ze mnie ju¿ dupa i czy ten system, którym gram ma sens? Bo nawet pracuj±c, studiuj±c czy cokolwiek tam to ka¿dy jest w stanie znale¼æ te 30 minut - godzinê na trening codziennie. Ale 2 czy 3 instrumenty to ju¿ gorzej Wkuhwiam siê trochê jak ogl±dam jakich¶ Sungha Jungów, którzy zaczynali jak jeszcze nie potrafili chodziæ a maj±c 10 lat grali lepiej ni¿ ja teraz Niestety w tym wieku o gitarze mog³em pomarzyæ a o lekcjach to ju¿ w ogóle. Rozumiem, ¿e Wy te¿ gracie? Jak to u Was, kiedy zaczynali¶cie, jak æwiczycie ile lat macie?
Zmieniony przez - BOHen w dniu 2016-07-06 21:17:51
Ja zaczyna³em na skrzypcach w 4klasie podstawówy od prywatnych lekcji u znajomego, ale co nie bra³em skrzypiec do rêki, to my¶la³em o starej ruskiej gitarze co le¿a³a w k±cie. po jakim¶ czasie co¶ tam sam sobie rzêpoli³em z pomoc± Taty. Normalne lekcje gitary u nauczyciela zacz±³em dopiero w 3 liceum a i tak trwa³o to ok roku. Ja gram bardzo rzadko w porównaniu do Ciebie, a ¿a³ujê strasznie. Czasami taka po prostu ze mnie dupa ze s³omianym zapa³em.
A z czego grasz Bohen? Sk±d bierzesz wszystkie æwiczenia? Mo¿e jaki¶ fajne materia³y trochê by zmotywowa³y do nauki
P.S.
¿a³ujê, ¿e rodzice nie mieli hajsu, ¿eby pos³aæ mnie do muzycznej. Ja nie zrobiê tego b³êdu ze swoim potomstwem
Zmieniony przez - bobik90 w dniu 2016-07-07 07:34:39
Ja zaczyna³em w 2. klasie gimnazjum, wtedy rodzicie mi kupili takiego akustyka Epiphone DR 100. Z rok sam co¶ rzêpoli³em, ale ze s³abym skutkiem. W nastêpnym roku zapisa³em siê na studium w szkole muzycznej. Rok chodzi³em z gitar± akustyczn±, a potem nauczyciel powiedzia³ mi ¿ebym kupi³ klasyka. W studium z³apa³em podstawy g³ównie w graniu klasycznym. Ostatni rok chodzi³em z elektrykiem, ale po tym roku nie wiedzia³em nawet jak poprawnie trzymaæ kostkê.
W ostatniej klasie liceum trafi³em na lekcje do bardzo dobrego gitarzysty elektrycznego i on mocno zmieni³ moje podej¶cie do grania. Pokaza³ mi podstawy techniki w graniu elektrycznym, zwróci³ uwagê na czyste podci±gniêcia itp.
Tak jak bobik pisa³ o sobie, ja te¿ czêsto mia³em s³omiany zapa³. Du¿o razy rzuca³em gitarê w k±t, ¿eby po kilku miesi±cach do niej wróciæ. Niby mia³em sporo nauki, ale to tylko taka wymówka. Teraz gram i nie zamierzam przerywaæ.
Te¿ mia³em s³omiany zapa³ i æwiczy³em bez ¿adnego planu, po prostu rzempolenie raz na jaki¶ czas a nie na tym to polega. Po miesi±cu æwiczenia z rozpisk± chyba nauczy³em siê wiêcej ni¿ przez te 4 lata
Co do æwiczeñ to sam je sobie wymy¶lam. Æwiczê te techniki, w których jestem beznadziejny - czyli wszystkie
Np akordy z tej stronki lukam [cdur.pl/Akordy] ustawiam tempo na 40 i tak ogrywa³em sobie akordy C,c potem dorzuci³em D,d,E,e i tak do A. Ogrywam ca³y gryf "paj±czkami" ustawiaj±c odpowiednie dla mnie tempo
Kostkujê puste struny technik± alternate picking ¿eby wyrobiæ sobie szybko¶æ.
Tappingu zacz±³em uczyæ siê z tego filmiku, æwiczê zawarte w nim schematy jak na razie
Poza tym podci±ganie strun itp itd. Wszystko z metronomem rzecz jasna, wcze¶niej æwiczy³em bez niego i mogê ¶mia³o powiedzieæ, ¿e bez metronomu to ani rusz z æwiczeniami
Zmieniony przez - BOHen w dniu 2016-07-07 19:03:05
Zmieniony przez - BOHen w dniu 2016-07-08 17:12:41