FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 9584 razy ¬

ROZRYWKA | Militaria
Dobra książka wojenna 
[powiadom znajomego]    
Autor "Dobra książka wojenna"   

tagit
 Wysłana - 24 październik 2012 16:12        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Czy czytacie literaturę wojenną? Jaki okres Was fascynuje? Starożytni Rzymianie? Napoleon? A może współczesne konflikty militarne?

ismin
 Wysłana - 24 październik 2012 16:41      [zgłoszenie naruszenia]

Lubię literaturę faktu, książki historyczne, więc czasem wpadnie mi w ręce i książka wojenna. W październiku przeczytałam wspomnienia z Afganistanu. Pluton wyrzutków Seana Parnella może być traktowany jak literatura wojenna, wspomnienia, literatura faktu, literatura historyczna. Zależy kto czyta. To najnowsza historia, lata 2006/07, wojna na pograniczu afgańsko- pakistańskim,wspomnienia dowódcy tytułowego plutonu.

Adzik KB
 Wysłana - 25 październik 2012 22:42      [zgłoszenie naruszenia]

Ja lubię książki Wołoszańskiego

ZUPERMAN
 Wysłana - 25 październik 2012 23:00      [zgłoszenie naruszenia]

Ostatnie dni Inków Kima MacQuarrie-a są całkiem dobre ostatnio udało mi się poczytać .
Ale najchętniej przyswajam okres II WŚ jak ktoś ma jakieś dobre pozycje poza osławionymi "Tygrysami" to poproszę o podzielenie się.

Envire
 Wysłana - 26 październik 2012 18:29      [zgłoszenie naruszenia]

"Pierwszy Kontrakt" Jacka Wista, bardzo dobra książka o Legii Cudzoziemskiej, o życiu legionisty, facet opisuje przebieg swojej służby. Bardzo wciąga, łyknąłem w jeden wieczór.

tagit
 Wysłana - 26 październik 2012 23:05      [zgłoszenie naruszenia]

O, Wołoszańskiego też lubię. Lubię też książki Łysiaka o czasach napoleońskich, choć za samym Napoleonem jakoś nie przepadam. Kiedyś dawno temu namiętnie czytałam powieści historyczne w rodzaju Uczniowie Spartakusa Rudnickiej, czy Szubad żąda ofiary Nowackiej.

ismin
 Wysłana - 26 październik 2012 23:29      [zgłoszenie naruszenia]

Z powieści to ja poproszę Waltariego. Egipcjanin Sinuhe, Turms nieśmiertelny,Trylogia rzymska, Czarny anioł,

minner
SZPIEG
 Wysłana - 27 październik 2012 11:10      [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli chodzi o literaturę taką z pogranicza political-fiction i trochę wojenną, to czasami są niezłe książki Toma Clancy'ego - np. "Niedźwiedź i smok", książka w której dochodzi do hipotetycznego konfliku rosyjsko-chińskiego.

"Only the deads will see the end of war"
MODERATOR MILITARIÓW od 2007 :-)
INSOMNIA 2013

Ekspert -

Adzik KB
 Wysłana - 28 październik 2012 22:42      [zgłoszenie naruszenia]

Ian Kerschaw (jakos tak) "Fuhrer" walka do ostatniej kropli krwi
podoba mi sie ta ksiazka

A i Normana Davisa, ja czytałem Powstanie 44

Zmieniony przez - Adzik KB w dniu 2012-10-28 22:43:06

Zmieniony przez - Adzik KB w dniu 2012-10-28 22:57:03

tagit
 Wysłana - 31 październik 2012 20:00      [zgłoszenie naruszenia]

Do Normana Davisa nie mogę się przekonać. Może dlatego, że uwielbiam książki o historii Pawła Jasienicy, a Davis jest apologetą Jagiellonów.
Clancy`ego jednak nie uważam za pisarza historycznego. To znakomite political fiction, ale jednak fiction.

ismin
 Wysłana - 31 październik 2012 20:20      [zgłoszenie naruszenia]

A Łysiak? Waldemar? I jego napoleońskie historie? Empirowy pasjans np?

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 3 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Dobra książka wojenna

Strony: 1 2 3