Witam, co s±dzicie o tych kierunkach? Nie jestem pewien, który kierunek wybraæ. Ma kto¶ pojêcie o tych kierunkach i jest skory siê podzieliæ informacjami, czy ³atwo o pracê w zawodzie, jakie s± perspektywy? Nie chcia³bym po ukoñczeniu studiów skoñczyæ w Tesco czy McDonaldzie. Pozdrawiam.
Pan ¦mieræ niech siê wypowie, bo on jest z PK.
nie wiem, jak z prac± po I¦ na PK, ale ja po innej uczelni ca³kiem sobie radzê, a¿ nawet trochê wybrzydzam kwestia to jednak moim zdaniem szukaæ okazji do pracy/praktyk jak najwcze¶niej, zdobywasz do¶wiadczenie zawodowe i takie ogarniêcie jako pracownik - jak w ogóle wygl±da codzienne ¿ycie w pracy i takie pierdo³y, tego nie dostaniesz na uczelni, a przyszli pracodawcy to ceni± jednak
tylko jedna wa¿na kwestia-zastanów siê, czy Ci siê spodobaj± w ogóle zagadnienia nauczane na tym kierunku, bo inaczej bêdziesz siê mêczy³ potem w robocie i nie warto tak
MKD Co masz na my¶li zagadnienia nauczane na tym kierunku, które mog± mi siê nie spodobaæ?
Czy bêdê siê mêczy³? Nie wiem jak wygl±da praca in¿yniera ¶rodowiska, ale by³em na praktykach geodezyjnych i podoba³a mi siê praca w terenie.
I takie pytanko, gdzie naj³atwiej o pracê? W jakim¶ biurze, pracuj±c w terenie/na budowie? Jednak nie chcia³bym pracowaæ w oczyszczalni ¶cieków.
Zastanawia mnie, które studia s± bardziej perspektywistyczne, bo wiadomo in¿ynieria jest trudniejsza, ale po jej ukoñczeniu i zrobieniu uprawnieñ mamy mo¿liwo¶æ znalezienia dobrze p³atnej pracy, jednak nie wiem jak to jest po FIRze.
Zmieniony przez - Jakiedrzwi w dniu 2014-07-13 18:44:58
nie znam ludzi z uksw po isiu wiêc nie bardzo mogê siê wypowiedzieæ, ale s³ysza³em, ¿e siatka przedmiotów bardziej pod ochronê ¶rodowiska podchodzi-ma³o zajêæ typu termodynamika, ogrzewnictwo, ciep³ownictwo itp.
O pracê w ró¿nych bran¿ach mo¿esz siê staraæ-biura projektowe, firmy budowlane, rzeczoznawstwo budowlane, audyty energetyczne, obs³uga techniczna obiektów, doradztwo handlowe i techniczne w firmach dostarczaj±cych urz±dzenia HVAC-to tak na szybko z tego, co robiê/robi³em ja i moi znajomi. Ja mówiê z perspektywy mojej specjalno¶ci, czyli ciep³ownictwo wentylacja itp., nie wiem, jak wygl±da to po innych, ale pewnie podobnie
Co siê mo¿e nie spodobaæ? Po prostu, du¿o ludzi odchodzi³o z kierunku, bo uznali ¿e nie chc± ca³e ¿ycie siedzieæ w instalacjach, ¿e ich to nie krêci
Jednak chyba jestem zdecydowany na FiR, gada³em dzisiaj z kumplem, który studiowa³ rok w Koszalinie I¦, potem siê przeniós³ na medycynê, a z jego kolegów - absolwentów I¦ nikt nie dosta³ pracy w zawodzie.
Faktycznie czyta³em sporo og³oszeñ pracy dla in¿ynierów ¶rodowiska i jest po 20 aplikacji na miejsce, gdzie pierwszeñstwo maj± ludzie z renomowanych uczelni jak AGH.
Pomy¶la³em, ¿e skoñczê licencjat z FiRu w Koszalinie, a na studia II stopnia postaram siê dostaæ na lepsz± uczelniê.