z elektroniki jestem noga, więc proszę o pomoc w odpowiedzi na pytania.
1. Jak należy włączyć miernik w układ, gdy chcemy mierzyć?
a) Napięcie prądu
b) Natężenie prądu
2. W które gniazdo podłączamy czarny kabelek i czy możemy w nie podłączyć kabelek innego koloru?
3. Jak podłączymy kabelki, gdy chcemy zmierzyć napięcie akumulatora samochodowego, a jak gdy chcemy zmierzyć napięcie w gniazdku na ścianie? Jak ustawisz przełącznik w obu przypadkach?
4. Jak ustawisz przełącznik i jak podłączysz kabelki, gdy będziesz chciał zmierzyć pobór prądu przez odkurzacz? Co się może wydarzyć, gdy pomiar wykonasz na kabelku wetkniętym w złe gniazdo?
5. Jaki wpływ na pomiar napięcia akumulatora od ręcznego wkrętaka ma wybór zakresu- np. 200V zamiast 20V, co się stanie gdy wybierzemy zakres 2V? Jak należy ustawiać zakres miernika?
6. Czym skutkuje odwrotne podłączenie kabelków (czarny w miejsce czerwonego, czerwony w miejsce czarnego) i czy ma to istotny wpływ na pomiar?
7. Który miernik jest lepszy?
a. Ten, który ma impedancję wejściową 100MΩ czy ten, który ma impedancję wejściową równą 1GΩ?
b. ten, który mierzy RMS czy True-RMS?
8. Wymień, co możemy zmierzyć za pomocą miernika uniwersalnego EM420B?
Na pierwsze raczej znam odpowiedź, w drugim czarny w com i jak podlaczymy inny, to wydaje mi się, ze nic się nie stanie, bo kabelki są w zasadzie te same, ale wtedy drugą końcówkę również należy zamienić. Trochę chaotycznie, ale mam nadzieję, że rozumiecie ;pp na ostatnie pytanie również będę miał odpowiedź ;)
1,2,3 - zgodnie z instrukcją obsługi, aku prąd stały V-, gniazko prąd przemienny V~
5- zgodnie z instrukcją obsługi,prąd stały, zakres wielkosci taki jaki sie spodziewasz uzyskać nie wiem jakie tam są zakresy, ja ustawiam na swoim 100V
5 - jak ustawisz za maly, miernik pokaże 1 - przynajmniej moj tak działa.
6 - moj miernik pokazuje wynik na "-", nic poza tym - jaki wpływ to ma na wynik chyba wiadomo
Zmieniony przez - gastxxx w dniu 2014-03-20 17:36:43
Po pierwsze zakladamy, ze mowimy o mierniku cyfrowym, w ktorym zamiana polaryzacji (skrzyzowanie/zamiana kabelkow) nie ma wplywu na wynik pomiaru, co najwyzej pojawi sie znak minus. Poprawne podlaczenie kabelkow jest potrzebne wtedy, gdy nie wiemy gdzie jest plus i minus i chcemy to okreslic miernikiem.
Inaczej ma sie sprawa z miernikem analogowym, przy odwrotnym podlaczeniu przy pradzie stalym wskazowka wychyli sie w druga strone, oprze o zderzak i nic nie zmierzymy. Przy zmiennym tez nie ma znaczenia.
Jest to w zasadzie odpowiedz na punkt 6.
W 4. jak kabelek bedzie w zlym gniazdku, to miernik bedzie na obwodach od zakresow napieciowych i bedzie mial wysoka rezystancje. A wiec nie poplynie przez niego prad, odkurzacz nie ruszy i nic nie zmierzymy. Przestawiajac przelacznik na volty pokaze napiecie w gniazdku (spadek napiecia na odkurzaczu mozna pominac wobec bardzo wysokiej rezystancji miernika)
5. ustawienie wysokiego zakresu spowoduje pomiar z mniejsza dokladnoscia, np. 12,3 V na 200V zakresie, zamiast 12,35 na 20V. Ustawienie zbyt malego spowoduje wyswietlenie bledu przekroczenia zakresu (samej jedynki, czy np. OL, zalezy od miernika. EM420B wyswietli OL.
7.a to jest troche niejasne pytanie, bo w zasadzie 100MΩ juz jest bardzo wysoka rezystancja (np. EM420B ma 10MΩ) i moim zdaniem 1GΩ jest zbyt duze, miernik bedzie mierzyl napiecie "z powietrza", albo dochodzace do danego miejsca poprzez bardzo zly kontakt, oszkodzone polaczenie itp...
7.b oczywiscie True-RMS jest lepszy, bo pokazuje wlasciwa wartosc takze dla przebiegow niesinusoidalnych. Mierniki RMS mierza wartosc srednia i pokazuja RMS po przeliczeniu przez staly wspolczynnik wazny dla sinusoidy. A wiec w przypadku przebiegu odksztalconego dostaniemy zly oddczyt.