Pewnie jak większość młodych ludzi, chciałabym mieć własną działalność gospodarczą w przyszłości. Los nie był tak łaskawy i niestety moi rodzice są urzędnikami państwowymi, także jedyne co mogą mi właściwie dać na przyszłość, to wykształcenie. Nie wiem, jak takową działalność się prowadzi, jak w ogóle ją założyć itd.
Bez pracy nie ma kołaczy, zatem nie pytam o darmową receptę na sukces. Chcę się dowiedzieć, od czego zacząć, by w przyszłości odnieść sukces w tej dziedzinie. Czym należy się interesować, co czytać, skąd dowiedzieć się potrzebnych informacji itd.
nikt Ci nie da gotowej recepty na kasę. Czytaj dużo artów ze stron biznesowych, nie wiem, może zapoznaj się z giełdą, jak chcesz otwierać działalność skoro nie masz nawet pomysłu na to jakiego rodzaju to będzie działalność? Założenie to mały piard i tym sobie głowy nie zawracaj. Trzeba mieć pomysł na biznes. prowadzenie dg kosztuje, na początku ok. 500zł/miesiąc, więc lepiej mieć jakieś źródło dochodu które pozwoli opłacić wszelkie koszty jej prowadzenia, bo nie zawsze działalność od razu przynosi jakiekolwiek zyski. a kase na dzień dobry większą czy mniejszą wyłożyć trzeba zawsze.
Zmieniony przez - johnnyc w dniu 2008-12-27 01:15:45
Szukasz rady czytaj-czytaj i jeszcze raz czytaj
przychylam się do opinii, że w porównaniu z codziennymi problemami jakie napotykają w polsce właściciele mikrofirm, samo założenie firmy to mały piard:)
Nie o sam fakt założenia, tylko:
- co muszę wiedzieć, by orientować się na rynku - czytać pisma biznesowe, czytać (ale co?), interesować się giełdą? Nie jestem na studiach ekonomicznych, więc nie znam się.
- jak dobrze napisać biznes plan?
- ile trzeba mieć mniej więcej na początek wkładu własnego i jakie koszty ponosi się na początku?
- jeżeli jestem studentem, to czy przysługują mi jakieś dofinansowania czy inne środki pomocy na starcie?
- u kogo mogłabym się poradzić we wszystkim?
najważniejszy jest POMYSŁ na biznes i na tym radziłbym sie skupić w pierwszej kolejności, samo zakładanie i prowadzenie działalności to sprawa drugorzędna
"- ile trzeba mieć mniej więcej na początek wkładu własnego i jakie koszty ponosi się na początku? "
no kolego,
ja rozumiem ze nie studiujesz ekonomii, ale z takimi pytaniami?
logiczne ze inny wkład w budke z kebabem w przyczepie kempingowej a inne w sklep z rtv i agd w centrum miasta