Czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać zadania? Jestem raczej humanistką i przedmioty ścisłe sprawiają mi problemy.
Oto treść zadana: Pocisk o masie 6g, przed uderzeniem w ziemny nasyp na strzelnicy, poruszał się z prędkością 500 m/s i zagłębił się w nasypie na głębokość 0,5 m. Jaka była średnia siła oporu gruntu dla pocisku? Ile wynosił czas zagłębienia się pocisku w nasyp? Proszę o wytłumaczenie zadania, a nie jedynie jego rozwiązanie!
Energia kinetyczna ciała zostaje 'zużyta' na pokonanie sił oporów w nasypie
E=1/2 * m * v^2
Zmiana energii na pracę
Energia końcowa - pocisk się zatrzymał = 0
W=delta E
W=1/2 * m * v^2
W = s * F -> przesunięcie * siła (tutaj średnia)
1/2 * m * v^2 = s * F
F= (m*v^2) / ( 2 * s )
Skoro mamy średnią siłę to możemy policzyć przyspieszenie z 2 prawa Newtona
a=F/m
Zakładając, że był to ruch jednostajnie opóźniony, to ze wzoru:
x(t)=x0 + v0*t - 1/2 * a * t^2
obliczamy dla
x0=0
v0=500m/s
oraz t>0
v0*t=1/2 * a * t^2
t=2 * v0 / a
t=2*v0*m/F
Do poczytania o zasadzie zachowania energii, praca i moc
Pytaj czego nie rozumiesz, z tym że najpierw zajrzyj do podręcznika
Znaczy jeśli mam już rozpisane jakich wzorów mam użyć to potrafię rozwiązać zadanie. Jednakże jeśli nie mam nic oprócz danych (przy takim zadaniu jak to) i potrzebne mi jest parę wzorów aby coś obliczyć to nie mam bladego pojęcia co mam robić. Choćbym miała przed sobą wszystkie możliwe wzory - nie umiem wybrać poprawnego. No ale nic. Podobnego trening czyni mistrza, więc idę trenować ;)
Tu nie chodzi o wybieranie wzorów których trzeba użyć, a o zrozumienie zjawiska fizycznego. Jeśli wiesz co się dzieje, to będziesz potrafiła to opisać jakąś teorią, z której zaczerpniesz wzory.
Jednak im więcej zadań zrobisz, tym będzie Ci łatwiej szukać zależności