FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 7801 razy ¬

ROZRYWKA | Motoryzacja
Focus - dziwne objawy przy starcie silnika 
[powiadom znajomego]    
Autor "Focus - dziwne objawy przy starcie silnika"   

danro
 Wysłana - 24 październik 2016 21:31        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

itam wszystkich użytkowników forum. To mój pierwszy post od bardzo dawna, więc proszę o wyrozumiałość.
Postanowiłem założyć temat, ponieważ od kilku tygodni przy odpalaniu mojego Focusa 1.6 rocznik 2001 towarzyszą dziwne objawy.
Po pierwsze po przekreceniu kluczyka i w trakcie zapłonu daje się słyszeć pojedynczy sygnał dźwiękowy dobiegający z deski trwający ok 2 sek. Ponadto, mimo tego że silnik uruchamia się normalnie przez kilka sekund wskazówka obrotomierza znajduje się w pozycji 0 lub drga. Dopiero po chwili wskakuje tam gdzie powinna być. Oprócz tego, w tym samym czasie na kilka sekund zaswieca się kontrolka od układu chłodzenia, a dziś także zapaliła się kontrolka od świec (spiralka). Za każdym razem po kilku sekundach wszystko wraca do normy, silnik pracuje przez ten cały czas normalnie.
Ktoś się spotkał z czyms podobnym?
W czwartek mam przegląd okresowy a w piątek umowiona wizytę u mechanika i nie wiem czego się spodziewać. Pozdrawiam.

Superbia In Proelia

Neptas
 Wysłana - 25 październik 2016 08:18      [zgłoszenie naruszenia]

W 1,6 benzynowym zapala Ci się kontrolka świec żarowych?
Na moje oko uszkodzony licznik - na początek dociśnij wszystkie kostki i wtyczki do zegarów, jak to nie pomoże to albo się przyzwyczaj, albo spróbuj podłączyć inny zestaw na próbę i zobacz czy będzie tak samo

Znawca -

T_E_O
 Wysłana - 25 październik 2016 10:02      [zgłoszenie naruszenia]

1.6 był też tdci, autor myśli, że ma do czynienia z wróżbitami . Sprawdź przekaźnik świec żarowych.

danro
 Wysłana - 25 październik 2016 10:12      [zgłoszenie naruszenia]

1.6 benzyna zetec. Moje niedopatrzenie ;)

Superbia In Proelia

Neptas
 Wysłana - 25 październik 2016 10:20      [zgłoszenie naruszenia]

@TEO
W jedynce był 1,8 tdci, w tym roczniku nie było 1,6 diesla

@danro
Czy przy okazji zegary normalnie naliczają przebieg, nie przygasają, kierunki wydają normalnie dźwięki itd.? Jednym słowem objaw tylko przy starcie i później wszystko śmiga jak malina? Jak immo - jakieś problemy?

Znawca -

T_E_O
 Wysłana - 25 październik 2016 10:41      [zgłoszenie naruszenia]

A to przepraszam, kontrolka od świec się zapala? Np w Renówkach silniki 1.2 16v (D4F chyba) miały taka kontrolkę, też w formie spirali / sprężynki, która jak się zapaliła oznaczało awarię układu wtryskowego, ale czy coś takiego może być w Foce to nie wiem, możliwe że jest to problem elektryczny z licznikiem, jak pisze Neptas

danro
 Wysłana - 25 październik 2016 12:45      [zgłoszenie naruszenia]

Generalnie, nie zauwazylem nic więcej poza tym co juz wymienilem. Jedynie ze w miarę upływu czasu zaczęły dochodzić zapalające się kontrolki w trakcie zapłonu. Najpierw był tylko krotki pojedynczy sygnał dźwiękowy (jak gdy np nie wylacze świateł). Potem doszła jedna kontrolka a potem kolejna. No i wskazówka obrotów, przy czym silnik przy starcie chodzi jak powinien. Znajomy powiedział ze to może być wina starego juz akumulatora (od 7 lat ten sam, ale nigdy nie zawiódł).

Superbia In Proelia

T_E_O
 Wysłana - 25 październik 2016 12:58      [zgłoszenie naruszenia]

No to zmierz akumulator pod obciążeniem i będziesz miał odpowiedź, kolega może mieć rację.

Maciej_TBS
Naczelny koks
 Wysłana - 26 październik 2016 16:13      [zgłoszenie naruszenia]

wymień zegary
nie pamiętam jak jest w jedynce bo FF2 immo jest w zegarach więc jak przełoży to może mu auto nie odpalić

co do zegarów to wcześniej czy później padną jak już tak się dzieje

Zmieniony przez - Maciej_TBS w dniu 2016-10-26 16:45:59

Na ulicy szczerość do koleszki się liczy !!!

danro
 Wysłana - 26 październik 2016 17:43      [zgłoszenie naruszenia]

6 temu zegary raz juz padły i była wymiana deski. Tylko wtedy po prostu wszystko padło od razu.

Superbia In Proelia

danro
 Wysłana - 7 listopad 2016 07:39      [zgłoszenie naruszenia]

wszystko wskazuje (mam nadzieję) że to była wina akumulatora. Po wymianie na razie jest spokój i oby tak zostało.

Superbia In Proelia

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Focus - dziwne objawy przy starcie silnika

Strony: 1 2