FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 18743 razy ¬


ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

 
ROZRYWKA | Kulinaria
Fondue-znane i lubiane? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Fondue-znane i lubiane?"   
 
SureShot
 Wysłana - 30 grudzień 2006 23:28        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Coz,jako iz jakis czas temu otrzymalem taki fajny ,lecz cholernie ciezki zestaw do fondue,a szukajac podobnego tematu nie odnalazlem,pozwole sobie przyblizyc ten projekt .W razie gdyby problemu juz zostal poruszony,prosze o niezwloczna kasacje i bam-ban

Definicja pojęcia:

Fondue - garnek z podgrzewaczem do serwowania gorącego sera z (najczęściej) białym winem lub tak przyrządzona potrawa z sera. Fondue pochodzi z kuchni szwajcarskiej ale jest też bardzo rozpowszechnione we Francji.

Potrawa dawniej rozpowszechniona wśród górali szwajcarskich, jako sposób na wykorzystanie suchego sera zimą. Niewielkim nakładem środków, praktycznie w każdych warunkach można było przyrządzić danie smaczne i pożywne.

Jada się je zazwyczaj w większym gronie bezpośrednio z garnka zanurzając w nim nabite na widelec chleb, ziemniaki lub wędliny. Zależnie od regionu istnieją różne przepisy dotyczące przypraw i dodatków. Wykształciła się również swoista etykieta jadania fondue.

Nazwa pochodzi z języka francuskiego od czasownika "fondre" (roztapiać).


Kilka przepisów :

Alpejskie fondue serowe

50 dag ziemniaków
25 dag pieczarek
25 dag małych pomidorów
główka sałaty
4 dag kiełków fasoli
4 dag pestek słonecznika
12 dag szynki
słoik mieszanych pikli
75 dag różnych gatunków pieczywa
cebula
ząbek czosnku
3 łyżki octu winnego
sok z cytryny
gałka muszkatołwa
sól, pieprz
pół łyżeczki musztardy
3 łyżki oleju
45 dag ementalera
45 dag sera Greyerzer
450 ml białego wina
łyżka mąki ziemniaczanej
30 ml śliwowicy

Pomidory, pieczarki, sałatę, pokrojony chleb, zrumienione pestki słonecznika i ugotowane ziemniaki wkładamy do miseczek.
Pikle, szynkę i kiełki układamy na talerzu.
Robimy sos winegret, mieszając posiekaną cebulę z octem, przyprawami, musztardą i oliwą.
Polewamy sałatę.
Ser ścieramy na tarce o dużych otoworach.
Czosnek obieramy, nacieramy wewnętrzne ścianki naczynia do fondue.
Wkładamy ser, wlewamy wino i trochę soku z cytryny, podgrzewamy, aż ser się stopi.
Dodajemy mąkę rozprowadzoną alkoholem, gotujemy minutę i przyprawiamy.
Pieczywo, warzywa i szynkę nabijamy na szpadki, zanurzamy w serze, a następnie w pestkach lub kiełkach.
Podajemy z sałatą.

Fondue burgundzkie

120 dag polędwicy wołowej
1,2 l oleju (np. z pestek winogron)
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki estragonu
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
strączek ostrej papryki lub szczypta chilli
50 ml brandy lub mocnej wódki
1 łyżka startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka płynnego miodu
zielenina do dekoracji
sól, pieprz

Schłodzone w lodówce mięso (ale nie w zamrażalniku) pokrój w kostkę o boku około 1 centymetra.
Włóż do miski.
Utrzyj marynatę z 0,2 l oleju, alkoholu, zmiażdżonego czosnku, rozmarynu i estragonu, miodu i 1/2 łyżeczki soli.
Wsyp jeszcze skórkę cytrynową, wlej marynatę do mięsa i starannie wymieszaj.
Przykryj miskę folią aluminiową i wstaw na 12 - 18 godzin do lodówki.
Polędwica musi skruszeć.
Ułóż mięso na dużym półmisku.
Udekoruj gałązkami pietruszki lub świeżych ziół.
Do miseczek wlej sosy, a w niedużych salaterkach ułóż pikle (korniszony, grzybki marynowane, konserwową paprykę) i świeże warzywa.
Rozgrzej w naczyniu do fondue 1 litr oleju, wsyp ziele angielskie, posiekany dość grubo czosnek i całe liście laurowe.
Postaw rondel na palniku umieszczonym na stole (do fondue na oleju można używać elektrycznych małych maszynek, ponieważ punkt wrzenia oleju jest wysoki), a obok półmisek z mięsem i wszystkie dodatki.
Nie zapomnij o winie lub innych, odpowiednich do mięsa trunkach, kilku gatunkach pieczywa i przyprawach.
Także sól i młynek z pieprzem są nieodzowne.

Fondue chińskie

2 litry rosołu z kury lub wołowiny
40 dag piersi indyka
40 dag polędwiczek wieprzowych
40 dag polędwicy wołowej
1 pęczek dymki
5 łyżek sosu sojowego
kawałek imbiru
6 łyżek oleju z pestek winogron
3 łyżki wódki
1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"
szczypta chilli
3 ząbki czosnku
25 g suszonych prawdziwków
1 cebula naszpikowana 5 goździkami
1/2 łyżeczki gorczycy
2 liście laurowe
1 cytryna
sól, świeżo zmielony pieprz

Namocz grzyby w wodzie.
Potem zagotuj, pokrój w paseczki i wrzuć do rosołu.
Wlej także wywar grzybowy, jeśli jest smaczny.
Dodaj jeszcze do zimnego rosołu cebulę z goździkami, liście laurowe, sok wyciśnięty z cytryny i kilka pasków skórki cytrynowej.
Wsyp troch świeżo zmielonego pieprzu.
Teraz zrób marynatę do mięs.
Utrzyj olej z wódką i sosem sojowym.
Pokrój mięsa w cienkie paski, każde włóż do innej miseczki.
Równo rozdziel marynatę, wlej do miseczek.
Wołowinę przypraw jeszcze chilli i pieprzem.
Mięso indyka utartym imbirem (pół łyżeczki), a wieprzowinę czosnkiem i przyprawą "5 smaków".
Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
Na pół godziny przed podaniem fondue na stół, zagotuj rosół na kuchence.
Sprawdź, czy jest naprawdę esencjonalny, aromatyczny.
Przy tego rodzju fondue to właśnie bulion nadaje mięsom smak.
Jeśli goście lubią pikantne jedzenie, wrzuć ostrą papryczkę.
Możesz dodać duże kawałki selera, więcej grzybów lub cytryny.
Ułóż na małych półmiskach mięsa, w niedużych naczyniach sosy, pikle, świeże warzywa (pomidory, plasterki ogórka, paski świeżej papryki), a w pojemniczkach przyprawy (musztardę, chrzan, pieprz, sól).
Podaj kilka gatunków pieczywa.
Przygotuj dla każdego gościa tradycyjny nóż i widelec, a także widelec do fondue.

Fondue czekoladowe z owocami

2 banany
2 jabłka
2 gruszki
4 mandarynki
1 cytryna
3 tabliczki gorzkiej czekolady
100 ml likieru owocowego lub brandy
1/4 śmietanki 12-proc.
2 żółtka
2 łyżki cukru

Umyj i obierz owoce.
Pokrój na nieduże kawałki.
Owoce, które ciemnieją, skrop sokiem cytrynowym.
Ułóż starannie i estetycznie - nie mieszając gatunków owoców - na półmisku.
Przykryj folią i wstaw na 2 - 3 godziny do lodówki.
Połam czekoladę, ubij żółtka z cukrem i dwiema łyżkami śmietanki.
Wsyp do kamionkowego naczynia czekoladę.
Wlej resztę śmietanki i ubite jajka.
Postaw naczynie na podgrzewaczu i razem z gośćmi zaczekaj, aż czekolada się roztopi.
Od czasu do czasu mieszaj masę dużą łyżką.
W ostatniej chwili wlej alkohol i pamiętaj, że zbyt długo podgrzewana czekolada twardnieje i traci smak.

Fondue sabudzkie

80 dag tartego sera (najlepiej dwa gatunki w tym ementaler)
2 ząbki czosnku
pół litra białego wytrawnego wina
50 g wytrawnej wiśniówki
łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 szczypty sody oczyszczonej
2 szczypty gałki muszkatołowej
bagietka
sól, pieprz

Na talerzach ułożyć bułkę pokrojoną w kostkę.
Natrzeć czosnkiem kamionkowe naczynie do fondue resztki czosnku zostawić wewnątrz naczynia.
Wlać wino i podgrzewać na średnim ogniu.
Powoli wrzucać tarty ser przez cały czas mieszając drewnianą łyżką.
Gdy masa zacznie gęstnieć doprawić i dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie wina, sodę, wiśniówke i gałkę muszkatołową.
Naczynie z gorącym fondue pozostawić na stole na podgrzewaczu aby masa była w stanie wrzenia.
Nabitą na widelec bagietkę maczać w fondue

Fondue serowe

25 dag ementalera
40 dag grojera (gruyera)
1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
450 ml wytrawnego białego wina
1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
50 ml wytrawnej wiśniówki (kirszu innej owocowej wódki)
1 łyżka soku z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz

Natrzyj kamionkowy lub żaroodporny rondel przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
Drugi ząbek czosnku posiekaj i wrzuć na dno rondla.
Wymieszaj starannie mąkę z 3 - 4 łyżkami wina i sokiem cytrynowym, który bardzo ułatwia idealne roztapianie się sera.
Zetrzyj sery na tarce z dużymi oczkami.
Postaw rondel na małym ogniu, wlej wino i podgrzej.
Wsyp pierwszą porcję sera, a gdy się roztopi i idealnie połączy z winem (nie zapomnij o mieszaniu dużą łyżką lub trzepaczką rózgową), wsyp drugą.
Podgrzej, dodaj mieszaninę mąki i wina, wymieszaj i zacznij przyprawiać fondue.
Zdejmij rondel z ognia, wlej wiśniówkę (wytrawną lub morelówkę,ostatecznie kieliszek zwykłej wódki, która doda ostrej nuty), wsyp szczyptę soli, sporo świeżo zmielonego pieprzu (najlepszy w tym wypadku - biały), pomieszaj, spróbuj.
Może jeszcze trzeba dodać wiśniówki, może wsypać więcej gałki muszkatołowej?
Gotowe fondue może czekać i godzinę, zanim podasz je na stół.
Jeszcze pokrój bułkę w dość grubą kostkę, wsyp na idealnie czystą blachę i krótko opiecz w piekarniku.
Niektórzy podają świeże pieczywo, ale znawcy uznają to za profanację.
Grzanki muszą być chrupiące!
Podpieczone mniej się kruszą i ser w kociołku nawet po godzinie ucztowania ciągle jest kremowy, a na dnie nie osiada nieapetyczna warstwa bułki.
Ustaw maszynkę spirytusową na stole (połóż najpierw deskę, tacę cynową lub matalową, arkusz korka), wnieś kociołek z serowym fondue, zapal ogień i gdy ser rozgrzeje się, pora rozpocząć ucztę.


Jest sprawą smaku, czy do fondue użyje się chleba białego czy czarnego.
Można też raz zanurzać w masie serowej kostkę bułki, raz razowca.
W Szwajcarii, ojczyźnie fondue, do topienia używa się mieszanki ementalera, grojera (gruyera) i appenzellera lub raclette.
Francuzi wolą ser Comte i Beaufort.
Ale można - traktując jako bazę ementaler - eksperymentować,dodając inne, byle pełnotłuste i o zdecydowanym smaku sery.
Także wędzone.
W Szwajcarii, do stopionego sera dodaje się czasem podduszone na maśle smardze.
Tę genewską odmianę fondue przygotowuje się wyłącznie ze startego grojera.
Poza tym obowiązują te same wskazówki, co w przypadku fondue neuenburskiego.
Zatem 600 dag sera i 15 g suszonych smardzów lub prawdziwków, namoczonych w wodzie, potem pokrojonych w paseczki i podsmażonych. zapach, który unosi się znad kociołka, jest doprawdy kuszący.



Oczywiscie,przy fondue miesnym,nieodzowne będa nam rózne sosy...tutaj panuje zupelna dowolność,można wymyśleć własne i próbować...próbować i jeszcze raz próbować...

Oto,kilka najpopularniejszych z nich.

Sos chrzanowo - borówkowy

1 słoiczek borówek do mięsa
3 - 4 łyżki chrzanu
50 ml czerwonego wina
sól, pieprz

Wymieszaj borówki z dobrym chrzanem i wytrawnym czerwonym winem.
Wsyp sporo pieprzu i koniecznie soli, bo bez soli ten sos nigdy nie ma odpowiedniego smaku.

Dip z tysiąca wysp

1 szklanka majonezu
1 łyżeczka sosu tabasco
5 łyżek drobno posiekanych pikli
2 jajka ugotowane na twardo
1 mała cebula
1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
cukier puder
sól, pieprz

Wlej do miski majonez.
Wrzuć pikle, posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę jajka i zielony pieprz.
Dodaj przyprawy, delikatnie ale starannie wymieszaj i wstaw sos na godzinę do lodówki.

Krem ananasowy

250 ml śmietanki kremowej
4 plastry ananasa
1 łyżka soku cytrynowego
szczypta pieprzu kajeńskiego (cayenne)
2 łyżki wódki
sól, pieprz

Odcedź z zalewy plastry ananasa i bardzo drobno posiekaj.
Lekko ubij śmietankę z solą, pieprzem i ostrym pieprzem kajeńskim.
Wrzuć ananasy, wlej alkohol i zmiksuj na pianę.

Sos meksykański

3 łyżki ketchupu
10 łyżek soku pomidorowego
1 cebula
1 zielona papryka
2 strąki marynowanej czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gorczycy
2 łyżki oleju
szczypta chilli
sól, pieprz

Rozgrzej w rondlu olej, wrzuć posiekane drobno warzywa : cebule, obraną ze skórki zieloną paprykę, czosnek.
Smaż na niewielkim ogniu przez 5 minut.
Dodaj sól, chilli, pieprz, gorczycę i pokrojoną w małą kostkę marynowaną paprykę.
Wlej sok pomidorowy, krótko zagotuj, zdejmij zaraz z ognia i wymieszaj z pikantnym ketchupem.

Sos "Bella"

125 ml majonezu
125 ml jogurtu
8 ząbków czosnku
1 łyżka zielonego pieprzu
1 łyżka soku cytrynowego
2 łyżeczki świeżych posiekanych ziół
1/2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki białego pieprzu
sól

Zmiażdż 3 ząbki czosnku, a 5 drobno posiekaj.
Ubij trzepaczką rózgową gęsty jogurt i majonez.
Przypraw sos solą, cukrem pudrem a także pieprzem i sokiem cytrynowym.
Wymieszaj dokładnie z ziołami, czosnkiem i zielonym pieprzem.
______________________________
 
[www.riviera-spa.pl] ; [www.helse.pl]

 
SureShot
 Wysłana - 30 grudzień 2006 23:33      [zgłoszenie naruszenia]

No i tak,większośc z przepisów wyprobowałem na własnej skorze,z wyjatkiem tego owocowego,za slodkie to dla mnie z definicji.Zazwyczaj w skladzie jest jakies wino,wiec zalecam kupienie 2 butlek wiecej,jedna pojdzie na fondue,druga podczas robienia,a trzecia podczas jedzenia

Oczywiscie jakas smakowa wodeczka tez pasuje.Taki bajer mily,pasuje na mala impreze nasiadowa ze znajomymi,tudziez oczywiscie z panna,a co mozna ja przeciez zaskoczyc,ze potrafisz cos wiecej niz nastawienie wody na herbate i jej nie przypalenie.Dwa,naprawde za***iscie sie przy tym gada,to tak jak nokia,connecting people.

Fakt,od razu mowie,ze troche to czasochlonne,przynajmniej u mnie.Mam wielki zeliwny baniak,ale podgrzewacz jest juz oczywiscie na taka lipna paste i zanim sie to wszystko rozpusci i nabierze wlasciwiej konsytencji to mija..................................................................................................................................................................................................................tyle,albo i wiecej czasu.Dlatego,zawsze trzeba rozpoczac to wczesniej,co moze jednak skonczyc sie tym,ze gosci przywitamy juz na lekkiej bombce.


Tak czy siak,fajna sprawa.Kto jeszcze nie probowal tej zabawy,czas najwyzszy to zmienic.

Dodam jeszcze to:

Bagna cauda

Składniki:
- 5 łyżek masła
- szklanka oliwy
- 1/2 główki czosnku
- słoiczek filetów anchois w oliwie (100 g)
- ewentualnie śmietanka.
Do maczania
- pokrojone w słupki: seler naciowy
- marchew
- papryka
- ogórki
- rzodkiewki
- ugotowane w mundurkach ziemniaki
- różyczki brokułów lub kalafiorów
- chleb.

Sposób przyrządzania:

Czosnek obrać i posiekać. Poddusić go powoli na maśle, nie rumienić. Anchois rozgnieść widelcem. Stopniowo dodawać oliwę i anchois do masła z czosnkiem, cały czas mieszać. Można dodać trochę śmietanki, masa łatwiej się wtedy połączy. Gotowy sos wlać do garnka do fondue i ustawić w podgrzewaczu. Podawać z warzywami do maczania i chlebem.

Zmieniony przez - SureShot w dniu 2006-12-30 23:38:44

Zmieniony przez - SureShot w dniu 2006-12-30 23:50:59
_______________________________
 
[www.riviera-spa.pl] ; [www.helse.pl]

 
Marshall_8
Marsh
 Wysłana - 31 grudzień 2006 13:02      [zgłoszenie naruszenia]

ogólnie to z founde lubie mięska wszelakiego rodzaju .


ah - zapomniałeś dodac ze founde jest wpisdu drogie
_______________________________
 
I got fury in my soul.
Fury's gonna take me to the glory goal.

 
SureShot
 Wysłana - 31 grudzień 2006 14:00      [zgłoszenie naruszenia]

No tak,ale po co psuc sobie tym humor?

Czasem przyjemnosc jest wazniejsza niz ewentualna pustka w portfelu
_______________________________
 
[www.riviera-spa.pl] ; [www.helse.pl]

 
Methos
 Wysłana - 22 luty 2007 11:44      [zgłoszenie naruszenia]

SOGa dam.. no i faktycznie spoooro $$$ ... ale jak potrawa teraz ,ało kosztuje

Znawca -
 
LELKA78
 Wysłana - 12 czerwiec 2009 12:20      [zgłoszenie naruszenia]

Witam wszystkich fanów Fondue
Bardzo proszę o pomoc - wczoraj próbowałam zrobić fondue sabudzkie - wlałam wino, podgrzałam, zaczęłam dodawać starty żółty ser i ... zrobiła mi się jedna wielka klucha
która baaaaardzo szybko stwardniała :( :(
goście za drzwiami , a moje danie dnia do kitu ( albo lepiej jeden wielki kit ) CO ZROBIŁAM ŹLE????
NA RAZIE WSTAWIŁAM WSZYSTKO DO LODÓWKI, ale co z tym serem zrobić teraz????
Na szczęście miałam przygotowane jeszcze mięsko i sosiki, więc goście mieli co jeść. A propos sosy pychotka: ananasowy i meksykański - polecam z przepisów ze stronki robione i wyszły wyśmienite.
POMÓŻCIE - ODPISZCIE JAK NAJSZYBCIEJ
Pozdr
Renia (Lelka)

 
elvisiak
 Wysłana - 12 czerwiec 2009 12:30      [zgłoszenie naruszenia]

Bardzo dobre, ale kvrewsko zapychające i niezdrowe
Lelka a w czym robisz. Do fondue jest specialny garczek inaczej cholernie trudno prawidłowo zrobić.
_______________________________
 
Zjedz tę żabę!

 
Chimera-a
 Wysłana - 12 czerwiec 2009 12:37       [zgłoszenie naruszenia]

mmmmmmm
_______________________________
 
Campari? - spytał, chociaż oboje wiedzieliśmy, że to już bez sensu

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]



 
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Fondue-znane i lubiane?

Warto przeczytać: Kura w cieście z barów chinskich =P | Co się dzieje ??! | Wędzarnie. | Pierś z kurczaka w panierce - bardzo tanio, prosto i szybko. | Nigella | Eksperymenty Vena xD - Bułeczki cynamonowe | MALIBU - swojskie ale dobre %-) | Warzywa | wino | ciasto do pity/kebaba? | jestem uzalezniona/y OD.. | Parówki na patelni | ułożenie sztućców do spaghetii. Need help! | Eksperymenty Vena xD - Pączki(?) z ananasem | mielony | Eksperymenty Vena xD - Ciasteczka ryżowe | gdzie kupię | bursztynowego | antropomorficzny | antyperspirant | czechy | ksw 20 | spust | Paczek_90 | armani code | dior intense | ma dupe jak szafa | ma dupę jak szafa | szafa trzydrzwiowa | ma dupe jak | nommad | nietzsche | ewa | kastowe | Biznes

 
Polecamy: KSW | Komputery | Nauka

wersja lo-fi


Copyright 2000 - 2014 SFD S.A.
 
Powered by Pazdan ForKat 4.0