FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 15447 razy ¬

ROZRYWKA | Prawo i Ekonomia
Franchising - łóżka do solarium 
[powiadom znajomego]    
Autor "Franchising - łóżka do solarium"   

siewca
 Wysłana - 16 grudzień 2003 16:25        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

witam i pozdrawiam
Własnie dogadałem się na objęcie przedstawicielstwa niemieckiej firmy w Polsce, ktora zajmuje się franchisingiem łóżek do solariow. Mam do dyspozycji 7-8 lóżek, w mojej gestii leży teraz tylko poumieszczac je w punktach na terenie Polski, klient nie ponosząc żadnych kosztow przyjmuje w tzw "dzierżawe" łóżko, i bierze procent od dochodow, czysty zysk :)
Zastanawiam się tylko jak nawiazac wspolprace, jezdzic jako przedsaicel? pisac mile? jakie punkty brac od uwage (zasanawialem ie nad salonami fryzjerskimi, fitnessami, silowniami)
Piszcie opinie, uwagi albo namiary, z gory dzeki

peoples come first

INSOMNIA
 Wysłana - 28 grudzień 2003 17:24      [zgłoszenie naruszenia]

ciekawy temat.
te 7-8 łóżek to wszystko? czy jak je umieścisz to dostaniesz następne?
możesz bliżej opisać warunki zarówno które oferujesz klientom jak i te na których ty dostajesz te wyra?
najskuteczniej będzie odwiedzać właśnie takie punkty jak wymieniłeś i przy sensownym podziale zyskow klientów będziesz miał na bank.

magic

siewca
 Wysłana - 3 styczeń 2004 13:59      [zgłoszenie naruszenia]

te 7-8 łóżęk to maks, ale jakby udało sie je porozstawiac, to byloby już na prawde niezle :)
Klient dostaje na poczatku ok 40% zyskow z łóżka (60% trafia do nas), płaci właściwie tylko za prąd, ew. doliczyc mozna jeszcze dodatkowa prace ktora wykonywac bedzie recepcjonistka, czy koszt alternatywny korzystania z danego pomieszczenia Ja mam mozliwosc dostarczenia jeszcze gadzetow z firmy: reczniczki, foldery, zdjecia na sciany itp. Poza tym zajmuje sie jeszcze serwisem (mam gościa "złota raczeke" ktory juz zajmuje się tymi łóżkami ponad rok, oraz dostarczeniem i ew. odebraniem łóża z punktu. Umowa jest na czas nieokreślony, z możliwoscią wypowiedzenia jej przez punkt w dowolnym momencie.
Poza tym, jesli łóżko przekroczy pewien pułap dochodu, to klient uzyska jeszcze bardziej atrakcyjne warunki, do 50% zysku.
Jaki jest problem - nigdy wlasciwie nie interesowalem sie solariami wogole, nigdy w zadnym nie bylem itp, ale teraz, gdy zaczalem troche jezdzic po miescie z nastawieniem na szukanie punktow, nagle okazuje sie ze w Warszawie solarium jest na kazdym rogu.
Ale nic to :) proboje dalej i czekam na sugestie.

peoples come first

INSOMNIA
 Wysłana - 7 styczeń 2004 12:06      [zgłoszenie naruszenia]

Witam serdecznie!
Chciałam dokładnie zapytać o co chodzi z tymi łóżkami bo z tego co zrozumiałam to mają być one udostępnione na zasadzie franchisingu. Ja ostatnio zastanawiam się nad otwarciem solarium, ale właśnie łóżka wydawały mi się bardzo dużym kosztem:)
Czy oferta dotyczy tylko Warszawy i jaki jest realny wkład finansowy w taki interes?

siewca
 Wysłana - 7 styczeń 2004 16:06      [zgłoszenie naruszenia]

Oferta dotyczy calej Polski
Aktualnie dysponuję 13 łóżkami, z czego 6 już działa w punktach w całym kraju (Warszawa, Wrocław, Zakopane itp)
Jeśli poważnie myślisz o otworzeniu solarium, myślę że mamy dużą szansę się dogadać, właściwie Twoim jedynym kosztem byłoby zorganizowanie lokalu i obsługi (pomijając nawet zajmowanie się stanem technicznym), ja dysponuję łóżkami (transport, instalacja) + foldery, wystrój, ręczniczki itp.
Jeśli potrzebujesz jakichkolwiek informacji, swobodnie pytaj.
pozdrawiam

peoples come first

INSOMNIA
 Wysłana - 9 styczeń 2004 11:31      [zgłoszenie naruszenia]

Coraz bardziej zaczyna mi się podobać ta propozycja!
Jest możliwość żebym się dowiedziała jakby to dokładnie wyglądalo, jesli bym się zdecydowała?
Tzn. tak po kolei i konkretnie. Jak duży musi być lokal i czy są w stosunku do niego jakieś ścisłe wymagania? Jak szybko musiałabym wszystko załatwić? (bo trzeba przecież pozałatwiać wszystkie urzędowe sprawy).
Rozumiem to tak: ja wynajmuję lokal i sobie w nim pracuję lub kogoś zatrudniam. Pan udostępnia mi łóżko do solarium, wszystkie materiały, transport, instalację i obsługę techniczną? Ja mam z tego intersu 40% zysku a pozostałe 60% oddaję. Czy ceny są z góry narzucone, a jeśli tak to czy jest to "drogie solarium"?
I mam jeszcze jedno pytanie jak długo prosperują te punkty, w których już udostępnił Pan te łóżka i jak im idzie:) ?
Pozdrawiam

siewca
 Wysłana - 9 styczeń 2004 16:39      [zgłoszenie naruszenia]

Osobiście nie jestem w stanie doradzić Ci zbyt wiele z zakresu organizacji samego solarium, my zajmujemy się tylko łóżkami.
Co do łóżek - punkty prosperują przeróżnie, obroty miesięczne z jednego łóżka sięgają średnio kilku tysięcy, wszystko zależy od lokalizacji, ruchu, reklamy itp samego punktu. Biorąc pod uwagę to, że umieszczamy je w przeróżnych miejscach (fitness cluby, hotele, salony fryzjerskie) ciężko tu przytoczyć jakies dane które mogłyby być dla Ciebie jakimś wymiernikiem (nie współpracujemy jeszcze z solarium).
Można oczywiście spojrzeć na to od strony finansowej: w solariach opłaty wynoszą minimum 1 zł/1 min, co przy średniej powiedzmy 10 min, daje średnio 10 zł od klienta. Teraz wszystko zależy od Ciebie - 40 klientów dziennie, to pracując 6 dni w tygodniu 400*6 dni*4 tyg. = ok. 9 600 zł do podziału, czyli początkowo 3 840 zl dla Ciebie minus oczywiscie Twoje koszta prywatne.
Liczbę klientów podałem na chybił/trafił, aby zobrazować sytuację.
Dodam jeszcze, że punkty które dobrze prosperują (solarium na pewno wchodziło by w ten pułap) z czasem dostają lepsze warunki dochodząc do podziału przychodu 50/50.
Istotną sprawą jest jeszcze to, że my dysponujemy łóżkami leżacymi, wiem że na wyposażeniach solariów są jeszcze urządzenia do opalania na stojąco - osobiście jednak nic na ich temamt nie wiem.
Czekam na dalsze pytania :)

peoples come first

INSOMNIA
 Wysłana - 9 styczeń 2004 16:47      [zgłoszenie naruszenia]

kto ponosi koszt wymiany lamp?

magic

INSOMNIA
 Wysłana - 9 styczeń 2004 19:16      [zgłoszenie naruszenia]

No właśnie, kto ponosi koszty wymiany lamp?

adas442
 Wysłana - 10 styczeń 2004 14:45      [zgłoszenie naruszenia]

no niezly temacik, mozna nad tym pomyslec, ale chyba potrzeba wiecej szczegolow, zwlaszcza co do tych lamp po totez jest kosztowne...

Jestem Byku - Pozdrawiam
Adam

siewca
 Wysłana - 10 styczeń 2004 14:46      [zgłoszenie naruszenia]

Koszty wymiany lamp ponosimy my. Jak już wspomniałem wszystkie koszty techniczne dotyczące łóżek ponosi nasza firma.
Jedyne co łeży w gestii naszych klientów, to bieżące czyszczenie.

peoples come first

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 3 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Franchising - łóżka do solarium

Strony: 1 2 3