witam i pozdrawiam
Własnie dogadałem się na objęcie przedstawicielstwa niemieckiej firmy w Polsce, ktora zajmuje się franchisingiem łóżek do solariow. Mam do dyspozycji 7-8 lóżek, w mojej gestii leży teraz tylko poumieszczac je w punktach na terenie Polski, klient nie ponosząc żadnych kosztow przyjmuje w tzw "dzierżawe" łóżko, i bierze procent od dochodow, czysty zysk :)
Zastanawiam się tylko jak nawiazac wspolprace, jezdzic jako przedsaicel? pisac mile? jakie punkty brac od uwage (zasanawialem ie nad salonami fryzjerskimi, fitnessami, silowniami)
Piszcie opinie, uwagi albo namiary, z gory dzeki
ciekawy temat.
te 7-8 łóżek to wszystko? czy jak je umieścisz to dostaniesz następne?
możesz bliżej opisać warunki zarówno które oferujesz klientom jak i te na których ty dostajesz te wyra?
najskuteczniej będzie odwiedzać właśnie takie punkty jak wymieniłeś i przy sensownym podziale zyskow klientów będziesz miał na bank.
te 7-8 łóżęk to maks, ale jakby udało sie je porozstawiac, to byloby już na prawde niezle :)
Klient dostaje na poczatku ok 40% zyskow z łóżka (60% trafia do nas), płaci właściwie tylko za prąd, ew. doliczyc mozna jeszcze dodatkowa prace ktora wykonywac bedzie recepcjonistka, czy koszt alternatywny korzystania z danego pomieszczenia Ja mam mozliwosc dostarczenia jeszcze gadzetow z firmy: reczniczki, foldery, zdjecia na sciany itp. Poza tym zajmuje sie jeszcze serwisem (mam gościa "złota raczeke" ktory juz zajmuje się tymi łóżkami ponad rok, oraz dostarczeniem i ew. odebraniem łóża z punktu. Umowa jest na czas nieokreślony, z możliwoscią wypowiedzenia jej przez punkt w dowolnym momencie.
Poza tym, jesli łóżko przekroczy pewien pułap dochodu, to klient uzyska jeszcze bardziej atrakcyjne warunki, do 50% zysku.
Jaki jest problem - nigdy wlasciwie nie interesowalem sie solariami wogole, nigdy w zadnym nie bylem itp, ale teraz, gdy zaczalem troche jezdzic po miescie z nastawieniem na szukanie punktow, nagle okazuje sie ze w Warszawie solarium jest na kazdym rogu.
Ale nic to :) proboje dalej i czekam na sugestie.
Witam serdecznie!
Chciałam dokładnie zapytać o co chodzi z tymi łóżkami bo z tego co zrozumiałam to mają być one udostępnione na zasadzie franchisingu. Ja ostatnio zastanawiam się nad otwarciem solarium, ale właśnie łóżka wydawały mi się bardzo dużym kosztem:)
Czy oferta dotyczy tylko Warszawy i jaki jest realny wkład finansowy w taki interes?
Oferta dotyczy calej Polski
Aktualnie dysponuję 13 łóżkami, z czego 6 już działa w punktach w całym kraju (Warszawa, Wrocław, Zakopane itp)
Jeśli poważnie myślisz o otworzeniu solarium, myślę że mamy dużą szansę się dogadać, właściwie Twoim jedynym kosztem byłoby zorganizowanie lokalu i obsługi (pomijając nawet zajmowanie się stanem technicznym), ja dysponuję łóżkami (transport, instalacja) + foldery, wystrój, ręczniczki itp.
Jeśli potrzebujesz jakichkolwiek informacji, swobodnie pytaj.
pozdrawiam
Coraz bardziej zaczyna mi się podobać ta propozycja!
Jest możliwość żebym się dowiedziała jakby to dokładnie wyglądalo, jesli bym się zdecydowała?
Tzn. tak po kolei i konkretnie. Jak duży musi być lokal i czy są w stosunku do niego jakieś ścisłe wymagania? Jak szybko musiałabym wszystko załatwić? (bo trzeba przecież pozałatwiać wszystkie urzędowe sprawy).
Rozumiem to tak: ja wynajmuję lokal i sobie w nim pracuję lub kogoś zatrudniam. Pan udostępnia mi łóżko do solarium, wszystkie materiały, transport, instalację i obsługę techniczną? Ja mam z tego intersu 40% zysku a pozostałe 60% oddaję. Czy ceny są z góry narzucone, a jeśli tak to czy jest to "drogie solarium"?
I mam jeszcze jedno pytanie jak długo prosperują te punkty, w których już udostępnił Pan te łóżka i jak im idzie:) ?
Pozdrawiam
Osobiście nie jestem w stanie doradzić Ci zbyt wiele z zakresu organizacji samego solarium, my zajmujemy się tylko łóżkami.
Co do łóżek - punkty prosperują przeróżnie, obroty miesięczne z jednego łóżka sięgają średnio kilku tysięcy, wszystko zależy od lokalizacji, ruchu, reklamy itp samego punktu. Biorąc pod uwagę to, że umieszczamy je w przeróżnych miejscach (fitness cluby, hotele, salony fryzjerskie) ciężko tu przytoczyć jakies dane które mogłyby być dla Ciebie jakimś wymiernikiem (nie współpracujemy jeszcze z solarium).
Można oczywiście spojrzeć na to od strony finansowej: w solariach opłaty wynoszą minimum 1 zł/1 min, co przy średniej powiedzmy 10 min, daje średnio 10 zł od klienta. Teraz wszystko zależy od Ciebie - 40 klientów dziennie, to pracując 6 dni w tygodniu 400*6 dni*4 tyg. = ok. 9 600 zł do podziału, czyli początkowo 3 840 zl dla Ciebie minus oczywiscie Twoje koszta prywatne.
Liczbę klientów podałem na chybił/trafił, aby zobrazować sytuację.
Dodam jeszcze, że punkty które dobrze prosperują (solarium na pewno wchodziło by w ten pułap) z czasem dostają lepsze warunki dochodząc do podziału przychodu 50/50.
Istotną sprawą jest jeszcze to, że my dysponujemy łóżkami leżacymi, wiem że na wyposażeniach solariów są jeszcze urządzenia do opalania na stojąco - osobiście jednak nic na ich temamt nie wiem.
Czekam na dalsze pytania :)
Koszty wymiany lamp ponosimy my. Jak już wspomniałem wszystkie koszty techniczne dotyczące łóżek ponosi nasza firma.
Jedyne co łeży w gestii naszych klientów, to bieżące czyszczenie.