Autor |
"GPW vol.5 bieda sama nie wyjdzie! grubasy spekulanci i ynwestorzy łączmy sie" |
|
robson_888
|
|
|
|
RzEzNiKoZ
|
|
|
|
piotr3
|
|
|
|
anc_kozak
|
|
Przez najbliższe 2-4 lata to w budownictwie będzie bieda, zwalnia budowa dróg, a firmy mają mnóstwo środków trwałych (sam PXM wydał przez ostatnie 2 lata gdzies 400mln zł na maszyny) więc będą brak kontrakty ze stratą, żeby tylko pokryć koszty stałe
Ekspert -
 |
|
|
RzEzNiKoZ
|
|
ja tam sie nie znam, ale polimex ostatnio chyba wygral przetarg na elektrownie za 1,5mld? Tez niewasko, a marze ponoc wyzsze w energetyce.
Budowlanka wydaje sie byc zbyt przeceniona.
Zmieniony przez - RzEzNiKoZ w dniu 2012-07-03 18:06:26 |
 |
|
|
robson_888
|
|
Co kilka lat masz powtarzalne cykle hossa-bessa.
Wziąłem trochę PXM po 0,8 ale puszczę jeżeli spadnie do 0,4-0,5zł bo nie jestem fanatykiem.
Co do brania kontraktów ze stratą to takie coś nie ma miejsca (chyba, że chodzi o prestiż firmy jak np.: Skanska z kładką w Rzeszowie), przetargi są tak wyliczane żeby zarobić od kilku procent w górę z uwzględnieniem inflacji itp. Inaczej lepiej dać sobie spokój z tym i zostawić tylko pare najlepszych osób i przeczekać do lepszych czasów.
|
|
robson_888
|
|
dubel
Zmieniony przez - robson_888 w dniu 2012-07-03 18:13:22
|
|
anc_kozak
|
|
weź się zastanów co piszesz...
pewnie, że były brane kontrakty ze stratą albo z marżą typu 2-3%
a, że praktycznie wszystkie kontrakty publiczne są "fixed price" to wystarczyło, że surowce poszły w górę i robią na stratach
"Inaczej lepiej dać sobie spokój z tym i zostawić tylko pare najlepszych osób i przeczekać do lepszych czasów. "
to mnie rozwaliło, grupa PXM zatrudnia gdzieś tak 12-15 tys ludzi, jak sobie wyobrażasz ograniczenie przez nich drastycznie działalności ? będą brali co się da, żeby ludzie i maszyny mieli zajęcie
Ekspert -
 |
|
|
robson_888
|
|
jakoś nie biorą czego się da skoro inni wygrywają z nimi przetargi oraz
jaki jest sens brania kontraktów ze stratą skoro można zredukowac zatrudnienie i najlepszych dać na kontrakty? Zawsze mogą się podzielić jak Mota i niech każdy oddział się martwi o swoją rentowność.
|
|
pafiel_007
|
B O M B E K
|
|
|