Autor |
"GPW vol.5 bieda sama nie wyjdzie! grubasy spekulanci i ynwestorzy łączmy sie" |
|
INSOMNIA
|
|
|
|
syriusz6
|
|
Kuba o ile mnie pamiec nie myli to miales 4000 akcji photona, pamietam ze tez brales udzial w emisji lst, no i chyba cos tam ze zrembem probowales, wiec byc moze cos tam Ci ostalo
btw. Kuba jak trzymasz to wszystko to jestes hardkor. |
 |
|
|
INSOMNIA
|
|
no prze***ałem na tym pewnie ze 2 wypłaty  |
 |
|
|
pafiel_007
|
B O M B E K
|
|
|
|
Robson.25
|
|
Kurna..;/ Co myślicie o grze giełdowej na Onecie?
Od jakiej kwoty zaczynaliście? 2k wystarczą czy dozbierać? Ewentualnie może zacząć od 1000.
Wiem, że tyle, że jeśli stracę to będę miał co włożyć do gara ale optymalnie na początek..
Myślałem jeszcze, żeby włożyć jakąś kwotę i co miesiąc dopłacać.
Zmieniony przez - Robson.25 w dniu 2012-09-19 19:08:41
Zmieniony przez - Robson.25 w dniu 2012-09-19 19:19:30 |
 |
|
|
syriusz6
|
|
Robson.25 kwota minimalna na gieldzie nie istnieje, mozesz sobie kupic nawet jedna akcje za 1grosz jakiejs spolki, tylko przy bardzo malych kwotach prowizje sa nieproporcjonalnie wieksze (np. zaplacisz 1grosz za akcje i 3zł za prowizje od tej transakcji). Ale przyjmujac takie minimum to kwota okolo 800zl zeby byc na normalnych procentowych prowizjach, bo przy 800zl tez zaplacisz 3zl (chociaz to zalezy gdzie masz rachunek maklerski).
Na poczatek kwota 1000zl czy 2000zl jest spoko |
 |
|
|
Robson.25
|
|
I ta odpowiedź mnie satysfakcjonuje. Dzięki:) |
 |
|
|
syriusz6
|
|
I tak dla jasnosci to prowizje placisz w dwie strony, od kupna i sprzedazy. Na przyklad masz 2000zl, kupujesz za to akcje i placisz 10zl prowizje, sprzedajesz to rowniez placisz okolo 10zl (bywa ze zaplacisz mniejsza lub wieksza prowizje, zalezy od tego czy zarobiles czy straciles, wtedy kwota za ktora sprzedajesz akcje jest inna to i prowizja inna - mniejsza badz wieksza - przyklad, zarobiles 500zl czyli sprzedajesz akcje za 2500zl wtedy prowizja juz 12zl, lub straciles 500zl to sprzedajesz akcje za 1500zl wtedy prowizja 8zl).. a od zyskow czyli biarac powyzszy przyklad ze zarobiles te 500zl to 19% podatku na wiosne, sam rozliczasz i skladasz do us. pita z biura maklerskiego dostaniesz tylko wtedy jesli w danym roku SPRZEDALES akcje, jesli tylko kupuejsz to nie.. aa i prowizje placisz od TRANSAKCJI zrealizowanej, a nie od skladanych zlecen.
Nie wiem czy o tym wiesz ale tak troszku rozpisalem sie |
 |
|
|
Robson.25
|
|
|
|
YAMCHA
|
|
Co do polimexu
Polimex-Mostostal podpisał z wierzycielami aneks do umowy stand still. Akcje zyskują teraz 5%, na otwarciu sesji zyskiwały mocniej.