Autor |
"GPW vol.5 bieda sama nie wyjdzie! grubasy spekulanci i ynwestorzy łączmy sie" |
|
pafiel_007
|
B O M B E K
|
|
a co myslicie o rublu? poleci na 100 za dolara i wtedy sie odbije? moze tym sie warto zainteresowac?
i jeszcze pytanie, bo jestem zielony w tym. jak grac na spadki? wiem, ze teraz juz za pozno, ale jakby w czasie pierwszych sankcji zagrac tak na rosyjskie indeksy na spadki, to by chyba bylo dobrze co nie?
ogolnie to wypadlem z obiegu
siedze z trzema spolkami od dawna, od dawna tego nie ruszam i czekam az urosnie %)
na netii i rafako jest zysk, ale nich pączkuje dalej, a pxm czekam na odpał
|
|
fellowes
|
|
Imo lepiej poczekać jak będzie chociaż boczniak. Ostatnio reaktywowałem konto maklerskie, ale jeszcze nie zawarłem żadnej transakcji. Z wirtualnych co gram od miesiące żeby sobie przypomnieć to właśnie na spadki JSW kupione po 23(dziś 17,69) i kilka dni temu kupiony kgh tez na spadki po 113,2(dziś 106,5). Ogólnie na spadki warto zagrać ale napewno ze stop lossem.
Żeby zagrać na spadki to tylko kontrakty terminowe. Na gpw jest kilka w miarę płynnych papierów. Jeżeli chcesz towary, zagraniczne indexy itp to raczej jakiś forex. Tak szukasz platformy która cię interesuję.
Co do kontraktów na gpw to jak grasz na spadki. To przykładowo kupujesz kontrakt na spadek(s) na JSW po 23zł - oznacza że kupujesz 100 akcji. Załóżmy że wymagany depozyt to jest 5%. Więc kontrakt warty 2300zł kupujesz za 115zł. Kurs spada z 23zł na 20zł. 100 akcji x 3zł to jest 300zł zysku.
Co do tego czy jest za późno czy nie, to póki co na rublu/ropie jest trend spadkowy i do póki nie nastąpi boczniak lub odwrócenie to raczej gra na S ze stop lossem.
A jak chcesz grać na indexach to na fw20 obecnie chyba 1pkt to jest 20zł, czyli ruch o 10pkt na indexie to 200zł zysku/straty.
Zmieniony przez - fellowes w dniu 2014-12-16 18:13:00
|
deberr
|
el gado
|
|
przymierzam sie zeby jakies akcje sobie kupic tak srednio/dlugo terminowo,
polecicie jakies konkretne konto maklerskie? przywiazany jestem do wbk, ale chca zedrzec 100 rocznie za prowadzenie.
|
RzEzNiKoZ
|
|
|
|
mlkv
|
|
a co myslicie o rublu? poleci na 100 za dolara i wtedy sie odbije? moze tym sie warto zainteresowac?
Pafiel, rubla nie tykałbym na Twoim miejscu.
Jest jazda bez trzymanki z Rosją i Ukrainą i naprawdę nie sposób przewidzieć gdzie jest dno dla rubla przy klimacie "zagłodźmy Rosjan na śmierć". Nowe sankcje p-ko Ruskim weszły wczoraj chyba jakoś, a Ich gospodarka jeszcze się całkowicie nie zawaliła więc dalsza deprecjacja Ruskiej waluty już tylko z powodów wewnętrznych - gospodarczych = możliwa.
 |
|
|
rekinb
|
|
Panowie żeby grać na tym foreksie, to trzeba otworzyć rachunek maklerski ? i mieć kartę kredytową ?
czy wystarczy zwykła karta debetowa? bo w mbanku trzeba wplacic minimum 2k, a ja bym se wpłacił tak 200zł na start jaka platforme byscie polecili...
|
 |
|
|
Zaxom
|
|
|
|
pafiel_007
|
B O M B E K
|
|
hmm z graniem na spadki w rosji to moze byc roznie, bo w sumie jedna decyzja o wycofaniu wojsk, zdjeciu sankcji i moze sie za samo to juz odbic
ale nie powiem, kusi to
zaraz sobie czegos poszukam, moze akurat tak zagram.
|
|
syriusz6
|
|
Ja sie wstrzymuje od grania na spadki..
Zostane przy moim dlugoterminowym planie inwestycyjnym z PGS Soft tu 80%
oraz za 20% bawie sie w lokatki i jakies mniejsze skoki..
A teraz za jkies 5% mysle nad agroligą:)
Rzeznik duzo tego masz procentowo w soim portfelu? |
 |
|
|
rekinb
|
|
|