Autor |
"GPW vol.5 bieda sama nie wyjdzie! grubasy spekulanci i ynwestorzy łączmy sie" |
|
piotr3
|
|
z tk podobno cos pepiki cwaniakkują
No w końcu "grubas" wrócił na stare śmieci ... Czytaj vol.4 końcówkę i co Cię ominęło ...
co tu nadrabiać vol.4 jeden na kanarach siedzi a reszta ryz wpjerdala
Zmieniony przez - piotr3 w dniu 2011-09-29 20:25:27 |
Znawca -
 |
|
|
fellowes
|
|
siema, podchodził ktoś z was do egzaminu na maklera ? ew. ma materiały do nauki ?
|
syriusz6
|
|
Chyba Kuba sie tym kiedys interesowal, ale nie wiem czy podchodzil do tego. |
 |
|
|
piotr3
|
|
testy z poprzednich lat sa na necie
nie zebym sie tym interesował ale nawet na inso ktos ostatnio wrzucal |
Znawca -
 |
|
|
RzEzNiKoZ
|
|
Syrek jak chodzi o rozliczenia z UK to rozliczasz sie tam, gdzie przebywales i pracowales wiecej dni. Tam chodzi o ten mityczny osrodek zyciowy.
Jak w PL pracowales ponad 6 miechow w tym roku, to za ten rok rozliczasz sie w PL. |
 |
|
|
syriusz6
|
|
No wlasnie w tym roku bede musial w polsce, bo to wyjdzie mi od poczatku roku do 2wrzesnia w polsce i od poczatku pazdziernika do konca roku (mam nadzieje) tutaj w uk, a dopiero nastepny rok bedzie caly w uk i na tym chyba zakoncze wycieczke czyli do konca 2012roku posiedze
Rzeznik a tak sie spytam, przelewasz kase do polskich bankow? Czy trzymasz na irlandzkich kontach?
A jeszcze mam pytanko, bo w polsce rok podatkowy to rok kalendarzowy, a tutaj w uk rok podatkowy konczy sie w kwietniu i dopiero wtedy dostaje sie P60, wiec jak ja mam to w polsce rozliczyc skoro na koniec roku 2011 za moje 3 miesiace pracy w Uk nic nie dostane ?
Zmieniony przez - syriusz6 w dniu 2011-09-30 20:53:50 |
 |
|
|
RzEzNiKoZ
|
|
|
|
Dj Tiesto
|
|
Rzeznik nie strasz bo ja też chcę popracować max 2 lata w holandii i wrócić do pl ale faktycznie dość łatwo się zaaklimatyzować, ja w zeszłym roku jak byłem 5 miesięcy w finlandii to się dziwnie czułem po powrocie i musiałem się do polski przyzwyczajać.
aha i jeszcze jedno Rzeznik - ty obydwa hipoteczne masz na nieruchomości w PL? da się załapać na dopłaty z rodziny na swoim gdy się pracuje za granicą i/lub gdy ma się więcej niż jeden kredyt hipoteczny?
Zmieniony przez - Dj Tiesto w dniu 2011-09-30 22:36:32
|
|
syriusz6
|
|
|
|
RzEzNiKoZ
|
|
Obie mam w PL. W sumie jakos 650E miesiecznie splacam za oba mieszkania...a za wynajem domu place 850E tutaj
Rodzina na swoim chyba nie ma ograniczen co do zrodla uzyskiwanych dochodow, ale nieruchomosci nie mozesz miec zadnej w posiadaniu zeby ja dostac.
Tzn tak bylo, ze wystarczylo nie miec obecnie (np przepisac na siostre), teraz chyba sie zmienilo cos i sprawdzaja tez, czy kiedykolwiek miales nieruchomosc, ale to bys musial doczytac ewentualnie jeszcze szybciej chyba zapytac w jakims open finance.
No syrek wlasnie mialem Ci pisac, ze na payslipie wszystko masz wiec sobie sam przeliczyc dasz rade.
A co do zycia to si...jak juz ogarniesz wszystko, jezyka zlapiesz porzadniej, znajdziesz lpiej platna robote, jakies kursy szkoly, znowu lepiej platna...nie bedziesz mial po co wracac, chyba ze na wczesniejsza emeryture
Zmieniony przez - RzEzNiKoZ w dniu 2011-09-30 23:04:57 |
 |
|