szukam pada do gier pod Androida, teoretycznie na rynku jest sporo urządzeń tego typu ale mam kilka wątpliwości i może pomożecie mi swoją wiedzą.
Mianowicie szukam czegoś co będzie działało mi pod smartfonem, PC oraz telewizorem z androidtv. Z tego co zauważyłem większość padów komunikuje się przez bluetooth ale mój laptop ani telewizor go nie posiadają, niektóre pady mają natomiast możliwość komunikowania się i przez bluetooth i przez Wireless 2.4 (tak jak myszki bezprzewodowe). Jestem pewien że sprzęt wyposażony w komunikację wireless bez problemu połączy się zarówno z PC jak i androidtv (Speedlink Torid tak właśnie łączy się z TV mojego brata).
Moje pytanie jest natomiast następujące - czy pad wyposażony tylko w bluetooth będzie działał z PC i androidtv jeżeli dokupię zwykły adapter bluetooth pod usb? Ktoś próbował podłączać w ten sposób pada w swoim kompie i TV?
Ja używam pada od Xboksa 360. Podpinam czujkę czy do TV, czy do fona po OTG. wygodniejszy faktycznie byłby pad od ps3/ps4, bo one latają po bt. I w coś takiego bym szedł. Jak TV nie ma BT, to nic nie stoi na przeszkodzie zapiąć go kablem.
Dedykowane rozwiązania w cenie ww padów są o kant hvja potłuc. Bo na jednej gierce działa lepiej na drugiej gorzej, gry streamowane z PC zazwyczaj wogule nie współpracują z takimi wynalazkami. Najlepszy pod względem zgodności jest chyba Xbox, bo czy na emulatorze SNES-a, Segi, Czy PS2 jest rozpoznawalny poprawnie, nie ma problemu z remapem klawiszy, remotr współpracuje z nim w 100%.
Ale jak jesteś uparty to masz takie coś: [gaming.logitech.com/pl-pl/product/f710-wireless-gamepad]
Jest droższy i na pewno wszystko na nim nie pójdzie tak gładko jak po wynalazku microshita.
Dzięki za odpowiedź, kabel raczej odpada, chcę grać zupełnie bezprzewodowo. Też myślałem o padzie od x-a 360 bo są nawet wersje pod android tv z dołączanym odbiornikiem ale są dwa problemy - po pierwsze najbardziej zależy mi na graniu przez telefon więc potrzebuje czegoś z dołączonym klipsem do zamocowania telefonu, po drugie pad od xboxa komunikuje się radiowo więc potrzebna byłaby dodatkowa przejściówka micro usb -> usb żeby go podpiąć do telefonu i sam odbiornik stanowiłby dodatkowy balast. Nikt ze znajomych nie ma pada na bluetooth więc nie mogę wypróbować czy działaby takowy podpięty z adapterem BT pod TV a zastanawiam się czy warto wykładać więcej kasy za pad obsługujący połączenie radiowe i BT, czy może wystarczy zwykły pad BT który można kupić wszędzie na allegro czy elektromarkecie (oczywiście dokupując adapter BT)?
Chodzi głównie o zgodność. Nie każdą grę odpalisz, zmapujesz na byle jakim padzie dedykowanym pod androida. Na ten przykład nie znam pada, która dobrze skalibruje analogowe gałki do pracy z grami takimi jak Mortal Kombat, Czy GTA SA. Do padów Pod PS3/XboX są dedykowane uchwyty na telefon. Pada Xoboxa można kupić w wersji kablowej i popinać po OTG do telefonu, i do tego uchwyt na telefon kupujesz bez problemu
Tak jak pisałem- wybór należy do ciebie- w jaką wygodę idziesz- czy pójdziesz w pad XBOX/PS3/4 i masz gwarancję, że 99% gier bezproblemowo pójdzie, bez godzin kombinacji, modyfikowania sterowników, emulacji. Czy też weźmiesz taki z uchwytem, dedykowany, lecz wtedy możesz zapomnieć o bezproblemowej zgodności z emulatorami, portami gier z PC, Remotr-em.
Po prostu środowisko Playstation i XboX jest tak powszechne, że zazwyczaj gry są już natywnie gotowe do obsługi tych padów na każdej platformie To jest analogiczna sytuacja jak na PC- Kupisz pada chińczyka za 30 dychy, to bez dodatkowej emulacji, konfigurowania, mapowania nie zagrasz zasadniczo w nic.
Takie coś:
[utorcase.files.wordpress.com/2013/11/img_4252-1024px1.jpg]
Zmieniony przez - saikolank w dniu 2017-04-18 01:53:37
Co do zgodności to masz na myśli standardy DirectInput/XInput? To nie jest już jakoś znormalizowane? Żaden z producentów padów nie podaje w jakim konkretnie standardzie pracuje (poza speedlink torid ale on nie lata po BT), Boże gdzie te czasy gdzie po prostu szło się do sklepu i kupowało co trzeba, a nie jak teraz musisz mieć kvrva doktorat z każdej dziedziny żeby kupić coś co w ogóle będzie działało. Pady do ps i x-a kosztują ze dwie stówy, trochę za dużo jak na sezonową zabawkę do telefonu, chciałbym zmieścić się w ~100 zł
Taki przykład. Ostatnio zasiadamy z kumplami u mnie przy gierce. Mam jednego Pada X360 i drugiego Esperanzy klona PS3, którego od lat posiadam. Aby na takowym padzie dało się grać trzeba było stosować emulacje DS3Tool/MotionJoy. Projekt jak się okazało umarł(appka online) i teraz tego pada Esperanzy, na którym grało się fajnie, jak padzie od X360 mogę sobie przybić do ściany.
3. jeżeli masz na sprzęcie z androidem zrobiony "root"
to pad od ps3 jest tanim i dobrym wyjściem - można mapować przyciski dotykowe (emulacja dotyku)
ps. do telefonu kup byle jaki pad bluetooth z klipsem i będziesz zadowolony
Zmieniony przez - jeronimooo w dniu 2017-04-20 14:37:32