ostatnio było słabo z czasem
postaram się niedługo znowu coś ciekawego powrzucać
a nawet już dzisiaj wrzucę fajny omlet na szybko do zrobienia
po treningu jak znalazł
czas coś naskrobać
co mamy dzisiaj? danie proste do zrobienia, nie trzeba się namęczyć przy tym, można się najeść i to zdrowo, czyli coś dla nas
pierś z kurczaka pieczona w kozim serze
bierzemy pierś z kurczaka, kroimy tak, jak nam wygodnie, u mnie są to kawałki dosyć małe, aby mieściły się do pojemników, ale ich rozmiar jest w sumie mało ważny, im mniejsze, tym krócej będą się piec po prostu
wrzucamy to na blachę, zalewamy trochę oliwą, sporo pieprzu, trochę soli, tymianek, mieszamy, żeby cała kura była w przyprawach, na koniec skraplamy cytryną, (ja wcisnąłem całą cytrynę) i zasypujemy połówkami tych małych pomidorków
wrzucamy to do rozgrzanego piekarnika, ja miałem 190stopni, bez żadnych wiatraków itp bo nam wyschnie wszystko
trzymamy w piekarniku około 35min, sprawdzamy, czy mięcho jest git, jak jest git to wrzucamy na to pokrojony w plasterki kozi ser i zamykamy w piekarniku na jeszcze 5min
ja użyłem trochę ponad kilo mięcha i 200g sera, ale jak widać ser nie rozpuścił się jak należy, jakiś zły kupiłem %) ale w smaku jest git
do tego gotujemy sobie jakiś ryż albo makaron i można jeść
na rozgrzaną patelnię wrzucamy pomidora pokrojonego w plastry i trochę salami, też w plasterkach
przysmażamy to lekko i później zdejmujemy
3 jajka, około 70g, płatków owsianych, pieprz, sól, kilka plasterków papryczki czili, mała około 200ml wody
wszystko do miksera i miksujemy aż wszystko stanie się jednością
do takiej jedności dorzucamy pokrojony szczypiorek i natkę pietruszki, lekko mieszamy i na rozgrzaną patelnię z tym!
na wierzch kładziemy plastry pomidora i salami, przykrywamy przykrywką i czekamy, sprawdzamy, czekamy, sprawdzamy
jak omlet będzie już w miarę twardy na górze, to znaczy, że jest gotowy
zdejmujemy go i wylewamy na niego trochę sosu pomidorowego
gotowe!