po poście pafiela z omletami polecialem do sklepu po skladniki.
kuźwa nigdy wcześniej nie jadłem czegoś takiego, dobre to
no i na niedzielę mam fajny pomysł, myślę, że może się spodobać
powiedz to na sfd gdzie są spory na kilkanaście stron o to czy po treningu lepiej tłuszcz z avocado czy migdałów czy na 4ty posiłek lepiej jeść ryż basmati czy brązowy typów co od 5ciu lat wyglądają cały czas tak samo hehehe
Zalewamy kuskus wodą i odstawiamy do ostygnięcia , na gotowy omlet dodajemy dowolne warzywa (ja dodałem gotową mieszankę z puszki a do tego surową cebule i szczypiorek) wszystko ładujemy do środka i kiedy omlet będzie letni (chyba że ktoś lubi spijać rozwodniony sos z talerza)dodajemy sos czosnkowy .
Sos czosnkowy robie z jogurtu greckiego , czosnku , soli i pieprzu.
Sos tzatziki
Generalnie pasuję do wszystkiego i jest u mnie stałym elementem na talerzu , przepisów w necie od grona ale ja robię w ten sposób:
Zielonego ogórka przekrajamy na pół i wycinamy z niego miąższ (zostawiamy samą skórę którą na tarce trzemy do jogurtu greckiego). Czosnek , cebule i szczypiorek drobno siekamy po czym również wrzucamy do jogurtu. Przyprawy według uznania , odstawić do lodówki na kilka godzin , gotowe.
Ryż z warzywami
Na patelnie wrzucamy cebule , ostrą paprykę , szczypiorek. Wszystko podsmażamy następnie dodajemy ryż i koncentrat pomidorowy.
Mieszamy , gotowe
Proporcje wszystkiego wedle uznania.
Zmieniony przez - neewbie w dniu 2012-07-21 22:13:22
kurczak
szpinak
śmietana
pieprz
czosnek
pomidor
papryka
"25 dag mąki pszennej tortowej
4 duże jajka
600 ml mleka
2 łyżki cukru
sól
5 dag roztopionego masła
olej do smażenia"
kurczaka kroimy w kostkę, im drobniej tym lepiej
przyprawiamy i zostawiamy tak na godzinkę
szpinak (u mnie 100g, zdecydowanie za mało) siekamy drobno
kurczaka smażymy
jak się już usmaży to dodajemy do niego szpinak, należy ładnie przemieszać, zmniejszyć trochę ogień i przykryć przykrywką
po 5min dolewamy śmietaną, u mnie 12%, około 350-400ml
wyciskamy na to też czosnek (u mnie 3 ząbki) i dopierpzamy trochę, mieszamy i zamykamy pod przykrywką, na małym ogniu
zostawiamy tak na 15min
później zdejmujemy z patelni i dodajemy do tego warzywa jakie chce, oczywiście też drobno w kostkę
u mnie pomidor i papryka