w tym roku w sumie to bylem mo¿e ze 2 razy, zawsze brakuje czasu
Ja by³em te¿ tylko ze 4 razy (nie licz±c jakich¶ takich spacerów za opieñkami). Mam 3 s³oiki suszonych podgrzybków i borowików, s³ój kiszonych rydzów i ok. 20 ma³ych s³oiczków marynowanych rydzyków (tak¿e w pomidorach). Mam nadal niedosyt.
I to ju¿ ostatnie w tym roku grzybobranie! 15.11.2012r (!) Rydze (Mleczaje Pó¼nojesienne) ju¿ przero¶niête i zamarzniête ale jeszcze trochê siê uzbiera³o.
Preskaler. Ja u mojej w okolicach Suchej Besk. wraz z ni± to po cztery reklamówki rydzy zebrali¶my. Tylko to trzeba wej¶æ pod iglaki, my czo³gali¶my siê pod jakimi¶ du¿ymi ju¿ choinkami sztucznie nasadzonymi gdzie nikt nie wchodzi bo kto chcia³by mieæ na sobie tyle igie³ i nawet w kieszeniach. Jak kto¶ nie wierzy w tak± ilo¶æ to wrzuciæ moge fotki
S± jeszcze opinki?
Zmieniony przez - matand w dniu 2012-11-16 14:23:44
Opinki jeszcze w sobotê zbiera³em i by³o tego trochê. Wrzuæ foty, lubiê grzyby ogl±daæ a zw³aszcza zebrane w³asnorêcznie
Kozaki te¿ nieraz siê znajd±, ale na sos wolê ww.
Kocham grzyby
"matand"
- Wielokrotnie zbiera³em ogromne ilo¶ci rydzów pod ¶wierkami, czo³gaj±c siê wprost po ziemi. By³o to z 10 lat temu. Teraz ¶wierki wyros³y i ju¿ nie ma tyle grzybów pod nimi. Poza tym, by³o tego roku bardzo ma³o opadów i rydze spotkaæ mo¿na tylko wzd³u¿ potoków oraz w je¿ynach porastaj±cych podmok³e tereny. Jako ciekawostkê grzybow± podam pewien fakt, który wyst±pi³ na Ukrainie. Otó¿ przy drodze spotkaæ tam mo¿na ludzi sprzedaj±cych, ni mniej ni wiêcej tylko... te nasze czerwone "Muchomory". Wbrew powszechnej opinii te grzyby mo¿na je¶æ i s± b. smaczne. Trzeba je tylko odpowiednio przyrz±dziæ. Wiele grzybów ma ró¿ne nazwy w ró¿nych regionach Polski. Nie znam "Siniaków"! Czy to mo¿e "Borowik Ceglastopory" zwany te¿ regionalnie "Podciecz±" ("Pociec"). To ¶wietny grzyb, niedoceniany a nawet uwa¿any za truj±cego przez niektórych i nazywany fa³szywie "Szatanem". "Szatan" ("Borowik Szatañski") rzeczywi¶cie istnieje ale wystêpuje b. rzadko i jest pod ¶cis³± ochron±. Mo¿na sobie w "Wiki" porównaæ te dwa grzyby. Opieniek ju¿ nie ma. Widzia³em jeszcze 10 dni temu ale nie do zbierania bo strasznie przero¶niête i ju¿ z blaszkami br±zowymi. Bardzo je lubiê ale musz± byæ m³ode. Miesi±c temu ju¿ by³y przero¶niête.