Witam czy są tu jacyś handlarze aut? Otóż mam kilka pytań odnośnie takiej działalności. Może ktoś mi nieco pomoże. Nie chce tego robić na dużo skale. Mam pracę i nie chciałbym pchać się w działalność gospodarczą. Czy można to jakoś ominąć? Np. Jadę jutro do Niemca kupuje auto od osoby prywatnej i wracam nim do kraju, na kołach bądź na lawecie. Samochodu oczywiście nie rejestruje tylko wystawiam na sprzedaż. Co z akcyzą ? Płacić ją czy zostawić samochód do opłat dla kupującego? Sprzedawać auto na umowę między mną a kupującym i dorzucić mu poprzednią umowę między mną a Niemcem. Czy sprzedać auto na umowę między kupującym a Niemcem? Z pominięciem mnie. Jak to wtedy wygląda z podatkami. Druga opcja byłaby chyba korzystniejsze dla mnie bo tak naprawdę bym miał,,czyste rece''. A co jeśli sprzedaje auto nie zarejestrowane ale jak ja. Jakiś podatek płacę czy co ? Jeśli ktoś może pomóc to proszę . Dzięki
Taki interes będzie się toczył do pierwszego niezadowolonego klienta albo konkurencji, która wpadnie na pomysł podpier*olenia cię do skarbówki. Poczytaj o karach, możesz sprzedać samochód po 0.5 roku używania. Wuj miał podobną sytuacje - handlował maszynami rolniczymi bez zarjestrowanej DG, podpier*olił sąsiad, wpadła kontrola i przybiła karę 75 tys. zł, także nie ma z nimi żartów.
Jak przepchasz tak 2-3 auta w roku, nic się nie dzieje. Jak więcej, to skarbówka Cię dojedzie i zrobi się nieprzyjemnie.