Pytanie brzmi...czy jezeli sprzedaz czegos jest zabroniona, a mozna to cos przekazać komuś za darmo to czy można komuś sprzedac cos legalnego a to cos "nielegalne" dorzucic jako gratis ???? Chodzi mi dokladnie o pajaki ptaszniki z rodzaju Brachypelm.. są one pod ochrona i znajdują sie na międzynarodowych listach zwierząt chronionych..więc czy rozwiązanie tego typu: Sprzedam świerszcza domowego za 10zl-gratisowo dorzucę pajaka Brachypelme X...czy jest to zlamanie prawa ???? czy tylko naciagniecie ???
"Myśląc o prezentach pamiętajmy, gdy np. ( parafrazując kwestię z komedii "Zemsta" A. Fredry), będziemy chcieli, żeby luby - nie chcąc naszej zguby - podarował nam krokodyla, iż od 1 listopada br. zaczęły obowiązywać bardziej rygorystyczne przepisy dotyczące hodowania egzotycznych zwierząt i roślin. Od tego dnia powstał obowiązek ich rejestracji w swojej gminie okazując dokumenty celne oraz zaświadczenie od weterynarza lub dokumenty ze sklepu potwierdzające, że dany okaz znalazł się w Polsce legalnie."
Zdanie z tego cytatu: "powstał obowiązek ich rejestracji w swojej gminie okazując dokumenty celne oraz zaświadczenie od weterynarza lub dokumenty ze sklepu potwierdzające, że dany okaz znalazł się w Polsce legalnie" wyjaśnia Twoją wątpliwość: trzeba mieć "papiery" na takiego "delikwenta", bo w innym wypadku będzie naruszenie przepisów.
curf...to co napisales to jest prawda....prawda smutna...ale ja nie o to pytam...ja pytam jak ominac ten przepis...niestety nie mozna nikomu udowodnic ze takiego pajaka posiada sie legalnie tzn. ze jego rodzice znajduja sie w Polsce legalnie...nie pytam sie o to...prawo i tak sie ma zmienic niedlugo...ja sie pytam o to czy mozna dac w gratisie cos czego nie mozna sprzedac... ???
Konwencja Waszyngtońska CITES (dot. rynku handlu zwierzętami egzotycznymi) reguluje m.in. handel takimi zwierzętami. Nie obejmuje pojęcia obrotu nimi. Od strony formalno-prawnej nie ma więc zakazu darowania komuś takiego egzemplarza. Trzeba jednak pamiętać, że obrót może wyczerpać przesłanki innego przepisu - np. paserstwa, choćby nieumyślnego. (nielegalnie sprowadzony do Polski ptasznik tj. "bez papierów", zostaje podarowany jakiejś osobie, która nie otrzymując stosownych dokumentów staje się paserem).
tak moze i nie reguluje ale reguluje to prawo polskie...zeby takie zwierze moc sprzedac trzeba zarejestrowac je u powiatowego lekarza wet i powiatowej inspekcji weterynaryjnej...prawo polskie pozwala takiego pajaka przekazac za darmo innej osobie ale zabrania sprzedawac...pajaki brachypelmy sa jednymi z najlatwiej rozmnazanymi pajakami...nie oplaca ich sie szmuglowac z czech gdyz ceny polskie sa bardzo konkurencyjne..tym bardziej nie oplaca szmuglowac kokonu..wiec obowiazek udawadniania pochodzenbia jest bezsensowny...ponawiam pytanie...czy mozna sprzedac Świerszcza za 5zl a w gratisie dac pajaka ? :}
Art. 292. § 1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia ALBO TĘ RZECZ PRZYJMUJE lub pomaga do jej ukrycia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Wystarczy?
dzieki..ale: [http://www.salamandra.org.pl/cites/inf/faq_8.php] wiec ja sie pytam o co chodzi....czy polskie prawo jest niespojne ????wiec moje pytanie nadal jest aktualne...ale wydaje mi sie ze nikt w Polsce nie zna na nie odpowiedzi....
Zmieniony przez - P4w3l w dniu 2004-10-15 12:03:50
aha..kazdy terrarysta wie ze pajaki brachypelmy nie pochodza z przemytu(99.99%) bo one sa dziecinnie proste w rozmnazaniu, wiec takie przypuszczenia snuc moglaby osoba calkowicie sie nie znajaca na terrarystyce
Muszę Cie przeprosić co do jednej sprawy: to sprawa dat. Zacytowałem powyżej informację, w której nie był określony rok obowiązywania. Sądziłem, że chodziło o czas przeszły i dlatego poprawiłem się potem, ale... poprawiłem ŹLE!!!
Obowiązywanie przepisu będzie więc miało miejsce od 1.XI.2004, a to oznacza, że do tego czasu przekazanie komuś (np. w formie darowizny) ptasznika jest DOPUSZCZALNE. Po 1 listopada b.r. sytuacja będzie uwarunkowana spełnieniem określonych wymogów udokumentowania źródła pochodzenia. Pamietać trzeba jednak, że taki prezent (zależy komu wręczany) może być "niedźwiedzią przyszługą", gdyż to obdarowanym będzie spoczywał obowiązek rejestracji, by po 1.XI.2004 nie popaść w konflikt z prawem.
Ufff... Chyba wreszcie "wszystko gra"?