FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 11304 razy ¬
 
ROZRYWKA | Kulinaria
Herbata.... 
[powiadom znajomego]    
Autor "Herbata...."   
 
Methos
 Wysłana - 10 kwiecień 2005 13:33        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu



Taaak, jako że sporo herbatki pijam... i to zarówno czarnej, zielonej jak i innych jej odmian.. właśnie temu napojowi poświęcam ten topic



Na początek troszke historii :

Opis herbaty

Dokładnie nie wiadomo skąd pochodzi herbata. Za jej ojczyznę podaje się Chiny. Według podania Indyjskiego pewien święty dostał od bogów krzew herbaciany i wdzięczny za ten dar wędrował po świecie jako pątnik. W końcu dotarł do Chin i tam zainteresował ludzi nieznaną dotąd rośliną. Z kolei inna legenda Chińskiej prawi, że cesarz Schen-Nong (z japońskiego Boski Rolnik) około 3 tys. l.p.n.e. odpoczywał pod drzewem herbacianym, gdy do czarki z gorącą wodą wpadło mu kilka liści herbaty. Zachwycił się smakiem i aromatem naparu, przekonał się, że ma cudowny wręcz wpływ na przewód pokarmowy, nazwał drzewo cha i podarował je ludziom. W taki sposób zaczęła się historia herbaty w Chinach.
Początkowo pito herbatę właśnie tak tzn. wrzucano liście do gorącej wody i pito gorzki napar lecząc nim reumatyzm, zmęczenie i choroby oczu. Później z parzonych liści z dodatkiem cebuli, wonnych korzeni i skórki pomarańczy smażono placki.

Z czasem zaczęto rozcierać liście na proszek i za pomocą bambusowych trzepaczek, ubijano je z wodą na pianę. Dziś właśnie tak pije się herbatę w Chinach. Około V w.n.e. Chińczycy zaczęli ją pić tak powszechnie, że stała się ich napojem narodowym. Do Europy została przywieziona przez holenderskiego kupca w 1610 r. Początkowo była pita jako lekarstwo i dopiero w XVIII w. została uznana za napój. W Polsce wzmianki o niej można już znaleźć w dziełach XVII w. poetów, a także XVIII w. takich jak np.: I. Krasicki. Herbata rozpowszechniła się na świecie dopiero w XIX w. Aktualne uprawia się ją w gorącej strefie klimatycznej między 42 st. szer. geogr. N, a 33 st. szer. geogr. S.
Herbata jest wiecznie zieloną rośliną, ma skórzaste liście, małe, białe lub różowe wonne kwiaty i niewielkie brązowe zdrewniałe owoce. Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany herbaty: chińską i asamską. Ta pierwsza jest wysokim drzewem osiągającym wys. od 3-4 m. Odmiana asamska jest drzewem dziko rosnącym (w Indiach i Indochinach) osiągającym wys. od 15-20 m. Czas zbierania herbaty zależy od tego gdzie znajduje się plantacja, np.: na Cejlonie herbatę zbiera się co 10 dni!!! Zbieraczka może dziennie zebrać ok. 30 tys. pędów. Najlepszą herbatę wyrabia się z najmłodszych listków. Jest wtedy bardziej aromatyczna.
Jako ciekawostkę mogę napisać, że Tuaregowie piją zieloną herbatę. Parzą ją nad ogniem, w czajniczku, do którego wkładają liść mięty - żeby herbata nabrała aromatu. Według ich zwyczajów, parzą ją dwa razy. Pierwsze jest dla wroga (fakt jest taki, że dopiero po drugim parzeniu herbaty, neutralizowane są wszystkie garbniki i jest ona wtedy zdrowsza), a drugie dla rodziny i przyjaciół.



Rodzaje herbat
______________________

Herbaty białe


Herbata produkowana na niewielką skalę głównie w Chinach. Zbiór herbaty białej odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. W trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i suszenia. Chińskie herbaty uważane są za rarytas wśród herbat. Białe herbaty bywają wzbogacane smakowo owocowymi aromatami.

CHINY

Pai Mu Tan White
Chińska biała herbata produkowana w niewielkich ilościach w południowo-wschodniej części prowincji Fujian. Daje klarowny napar o świeżym aromacie i gładkim, aksamitnym smaku. Pić bez mleka i cukru po posiłkach lub jako lekką herbatę popołudniową. Parzyć 7min. w temperaturze 85° C.

White Monkey
Biała herbata z długimi, ręcznie zwijanymi liśćmi. Daje napar o jasnym kolorze. Bogaty i delikatny smak. Parzyć w temp. 85° C przez 7-10 min.

China Silver Dragon
Specjalny rodzaj herbaty o biało-zielonych listkach zwiniętych na kształt spirali. Daje Jasny napar i wykwintny, delikatny smak typowy dla herbat bardzo najlepszej jakości.

China Silvery Strawberry
Ręcznie zwinięte na kształt truskawek liście. Z duża ilości białych tipsów. Produkowany w małych ilościach chiński specjał.





Herbaty zielone


Herbata zielona pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna. Różni się ona od herbaty czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermenacji. Świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu. W wielu regionach, wysokiej klasy zielone herbaty produkuje się jeszcze klasyczną, starożytną metodą, wykonując wszystkie czynności ręcznie. Ma ona smak bardziej gorzki niż herbata czarna, a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.



CHINY

China Gunpowder
Zielona herbata chińska typu gunpowder, dająca zielonkawo-miedziany napar o cierpkim smaku.

Gunpowder - Temple of Heaven
Oryginalnie pakowana chińska zielona herbata. Listki herbaty są ciasno zwinięte w małe kulki przypominające proch strzelniczy, rozwijające się podczas parzenia. Daje mocny napar o cierpkim smaku. Należy pić czystą po południu lub wieczorem, można podawać również jako mrożoną z cytryną lub miętą z cukrem.

China Mao Feng
Wspaniała herbata pochodząca z górskich terenów prowincji Fujian. Bardzo rzadka herbata o zrównoważonym, delikatnym smaku.

Chun Mee
Zielona herbata z chińskiej prowincji Chun Mee, daje przejrzysty, jasnożółty napar o gładkim smaku. Pić czystą lub z miętą jako orzeźwiający napój.

Lung Ching (Dragon well)
Wspaniała zielona herbata z miasteczka Dragon Well, słynąca z dużych i długich liści. Zdobyła złoty medal z palmami M.I.S.J. w 1988roku. Daje lekki aromat i pełny smak. Napar ma przejrzystą żółtą barwę i słodkawy posmak. Pić bez dodatków jako napój orzeźwiający lub ułatwiający trawienie po posiłku. Parzyć 3 min w temp. 70-75° C.

Pi Lo Chun
Jedna z najsławniejszych i najrzadszych chińskich herbat. Duże liście i pączki są ręcznie zwijane w maleńkie spirale. Żółtozielony napar ma niepowtarzalny, świeży słodkawy aromat. Herbata nadzwyczajnej jakości na specjalne okazje. Parzyć 3-4 min w temp. 70-75° C.

Yunnan green
Zielona herbata z chińskiej prowincji Yunnan produkowana jest tam od ponad 1700 lat. Liście tej herbaty poddawane są delikatnej obróbce, mają regularny kształt i zielonkawy kolor. Daje bardzo smaczny napar o wyrafinowanym smaku i aromacie.


JAPONIA

Bancha
Zielona herbata z Japonii - bancha (późny zbiór) produkowana z dużych, twardych i żylastych liści zrywanych po zbiorze przeznaczonym do produkcji herbaty typu sencha. Zawiera mniej kofeiny i taniny, dając słabszy napar. Doskonała dla dzieci i chorych. Pić po posiłkach lub na zimno jako orzeźwiający napój. Parzyć w temp. ok. 65° C.

Japan Gyokuro Fudjijama
Najwyższej jakości zielona herbata z Japonii. Jej igiełkowate liście są zakrywane w 90% w okresie dojrzewania dlatego mają zwiększoną zawartość chlorofilu. Mają ciemno zielony kolor i mniejszą zawartość taniny co powoduje, że herbata ma subtelniejszy i bardziej słodkawy smak. Do picia na specjalne okazje, po jedzeniu lub jako oczyszczający, orzeźwiający i dodający energii napój. Parzyć 1,5-2 min. w temp. 50-60 ° C.

Japan Green Tea Tamaryokucha
Jeden z japońskich specjałów herbacianych. Składa się z ciemnozielonych, dłuższych liści. Napar posiada jasnozielony kolor. Charakteryzuje się bardzo delikatnym, słodkawym smakiem.

Genmaicha
Specjał z Japonii - zielona herbata bancha z dodatkiem prażonego ryżu. Przyjemny, orzeźwiający napar o lekko pikantnym smaku. Do picia o każdej porze dnia, zwłaszcza do lekkich potraw. Parzyć ok. 1 min.

Japan Kokaicha
Zielona japońska wysokogatunkowa herbata sporządzona ze sproszkowanych i sprasowanych wraz z ryżem liści. Kokaicha daje żółtozielony napar o łagodnym lekko słodkawym aromacie. Zawiera duże ilości teiny. Ma bardzo specyficzny smak. Parzyć 1,5 - 2 min.

Matcha
Zielona sproszkowana herbata rozpuszczająca się w wodzie poprzez ubijanie specjalną bambusową miotełką. Jest produkowana z liści uprawianych w 90% cieniu. Daje bogato orzeźwiający, ostrawy napar o barwie jaspisu. Delikatny, gorzki smak przypominający świeżą trawę lub groszek. Herbata zawiera duża ilość teiny. Sposób przygotowania: wsypać 0.5 łyżeczki proszku do miseczki i dodać 8 łyżeczek przegotowanej wody o temp. 85° C i ubijać bambusową miotełką przez ok. 30 sek.


WIETNAM

Vietnam OP Green
Składa się mocnych listków lekko zwiniętych. Napar o jasnym odcieniu zieleni oddaje lekko słodkawy aromat i przyjemny smak.

TAJWAN

Formosa Gunpowder
Tajwańska herbata typu gunpowder, której liście są zwijane w małe kulki. Jasny napar o pobudzającym działaniu. Znakomita bez dodatków lub z miętą.


INDIE

Assam superfine green tea
Zielona herbata Assam z Indii wytwarzana w bardzo małych ilościach. Relaksująca herbata na każdą porę.

Darjeeling green SFTGFOP Moondakotea
Rzadki gatunek nie fermentowanej herbaty z Darjeeling, o bardzo wysokiej jakości. Posiada wspaniały delikatny i łagodny aromat. Należy pić bez mleka, najlepiej po posiłkach jako napój ułatwiający trawienie.




Herbata CZERWONA Pu-Erh

Herbata PU-ERH - Uprawiana jest w Chinach od ponad 1700 lat. Z jej dobrodziejstw mógł korzystać jedynie cesarz. Herbata produkowana była w niewielkich ilościach, w trudno dostępnych grotach. Herbata Pu-Erh jest herbatą czerwoną - częściowo fermentowaną. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Najlepsze, a zarazem najdroższe herbaty dojrzewają w grotach przez ponad 50 lat
Herbata ma specyficzny, mocny ziemisty smak i zapach, dlatego też często herbaty Pu-Erh aromatyzuje się w celu poprawienia jej smaku.


Morderca tłuszczu - tak Amerykanie nazywają czerwoną herbatę Pu-Erh. Zawarte w herbacie związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają pracę jelit. Właściwości te wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Wyjątkową skuteczność herbaty Pu-Erh w walce z tłuszczem potwierdzają francuskie badania przeprowadzone w jednej z Paryskich klinik. 88 proc. pacjentów pijących regularnie herbatę w ciągu miesiąca straciło od 3 do 10 kg. Ciekawym jest fakt, że utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Ważne jest również to, że spadek wagi się utrzymywał.
Herbata Pu-Erh atakuje jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organiźmie, dlatego też bez obaw mogą ją pić osoby, które kilogramów nie chcą utracić.


Właściwości zdrowotne

Herbata Pu-erh zawiera najwięcej związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny (teiny), manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych, i białka. Choć smak tej herbaty może być nieco przykry i drażniący, to herbata ta jest niezmiernie korzystna dla organizmu człowieka.



Skutecznie walczy z nadwagą (zwana zabójcą tłuszczu)
Obniża poziom cholesterolu
Pomaga w koncentracji
Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe
Hamuje zmiany miażdżycowe
Poprawia pamięć
Reguluje przemiany materii
Wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją
Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy
Przyspiesza trawienie alkoholu
Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję
Reguluje działanie układu pokarmowego
Ma właściwości moczopędne
Obniża ciśnienie
Wzmacnia organizm.
Parzenie

Do czajniczka wsypujemy niepełną łyżeczkę liści lub jedną kostkę herbaty Pu-Erh na jedną filiżankę. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3-5 minut, pamiętając o wcześniejszym podgrzaniu filiżanek. Dobrej jakości liście można zalewać do trzech razy, bez utraty intensywnego aromatu i smaku. Chińczycy piją tę herbatę bez żadnych dodatków. Pamiętać należy, że cukier może zneutralizować niektóre lecznicze właściwości, dlatego też nie poleca się słodzenia herbaty Pu-Erh. Specjaliści zalecają picie 3-5 filiżanek czerwonej herbaty dziennie.




Herbaty czarne


Powszechnie znana herbata - poddana procesowi pełnej fermentacji. Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czewonawy. czarne herbaty pochodzą z licznych plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie aromatyczna herbata pochodzi z Darjeeling, okręgu w północnych Indiach. Znane i cenione są również herbaty pochodzące z prowincji Assam oraz z Cejlonu. Herbata czarna może być sprzedawana w postaci liściastej, łamanej, proszkowej i pylistej. Producenci często wzbogacają herbatę o kawałki owoców, orzechów, czekoladę, wanilię, karmel czy rum. Te kolorowe mieszanki pięknie pachną oraz znakomicie smakują.



Indie

Assam OP blend
Mieszanka herbat z okolic Assam (Indie); mocna i bogata o posmaku słodu, idealne uzupełnienie śniadaniowych potraw.

Assam FTGFOP 1 Orengajuli
Herbata czarna o delikatnym korzennym smaku oraz miedzianym kolorze naparu. Bardzo wysokiej jakości herbata.

Assam BOP Hunwal
Składa się ze zwiniętych w małe kulki liści. Daje napar o ciemnym kolorze i bardzo intensywnym smaku. Idealna z dodatkiem mleka.

Darjeeling FTGFOP 1 first flush
Mieszanka herbat z pierwszych zbiorów plantacji Darjeeling. Wyborna herbata o subtelnym kwiatowym aromacie i złotawym naparze.

Darjeeling SFTGFOP first flush Himalayan
Herbata czarna z okresu pierwszych zbiorów (koniec marca) z pięknymi liśćmi i dużą ilością białych tipsów. Zauważalny posmak muscat. Ogromnie ceniona przez koneserów.

Darjeeling FTGFOP-I second flush Namring
Herbata o regularnych liściach oraz ciemnym kolorze naparu. Znakomity smak rozwijający się w ustach.

Darjeeling FTGFOP 1 inbetween Lucky Hill
Zbierana najpóźniej w kategorii inbetween tzn. pod koniec maja. Są zbierane w niedużych ilościach.

Nilgiri
Pochodzi ze wschodniej części Indii a ściślej z Gór Błękitnych. Posiada jasny ożywczy napar o pełnym i dojrzałym smaku przez co jest podobna do herbat cejlońskich.

Sikkim FTGFOP Temi
Herbata pochodząca z indyjskiej prowincji Sikkim położonej na wschodzie wysokich Himalajów. Posiada mocny, podobny do owocowego aromat oraz pełny, lekko słodkawy smak. Należy do bardzo rzadkich i wielce cenionych przez ekspertów odmian herbaty.


Nepal

Golden Nepal GFOP 1
Czarna herbata dojrzewająca "na szczycie świata" o bardziej orzeźwiającym smaku niż Darjeeling, zawiera duże ilości złotych tipsów.


Cejlon

Ceylon Dimbula Pekoe I Kew
Posiada regularne, szorstkie liście oraz intensywny zapach czerwono brązowego naparu. Daje mocny i pełny smak herbaty cejlońskiej.

Ceylon Ruhuna OP Dellawa
Herbata o długich, smukłych listkach. Daje napar o miodowym kolorze i harmonijnym słodkawym smaku. Należy do dobrej klasy herbat cejlońskich.

Ceylon OP Dimbula Uduwela
Herbata o dużych, sprężystych liściach pochodzącą z plantacji położonej 1400 m n.p.m. Jasny, delikatny napar. Znakomity smak; dobrze smakuje z mlekiem.

Ceylon OP Nuwara Eliya
Uprawiana na bardzo dużej wysokości - 2100m n.p.m. Jasny, lekko czerwonozłoty aromat. Bardzo przyjemny smak. Pić z odrobiną mleka.


Chiny

Golden Yunnan FOP
Czarna herbata z południowo-zachodniej prowincji Yunnan. Daje lekki orzeźwiający i aromatyczny napar. Dobrze smakuje do śniadania lub sama z dodatkiem mleka.

China FOP Golden Yunnan Superior
Delikatne listki o regularnych kształtach z dużą ilością złocistych tipsów. Po zaparzeniu otrzymujemy wyróżniający się aromatem ciemny napar o przyjemnym słodkawym smaku.

Keemun
Pochodząca z chińskiej prowincji Anhui, klasycznie łagodna, ciemna o dymnym zapachu. Świetny napój o właściwościach przyspieszających trawienie.


Turcja

Turkey BOP
Ta uprawiana w Turcji herbata jest przeznaczona w zasadzie tylko na rynek wewnętrzny. Charakteryzuje się miękkimi liśćmi, ciemnym naparze, specyficznym zapachem i smakiem.


Kenia

Kenya GFOP-1 Milima
Czarna herbata z Kenii z duża ilością złotawych tipsów. Daje intensywny w zapachu napar o delikatnym aromacie. Doskonale nadaje się do picia z dodatkiem mleka lub jako czysty napar. Parzyć 2-3 min.


Gruzja

Gruzie OP
Czarna herbata mieszana, porównywalna z oryginalną herbatą kaukaską. Bardzo mocna.




Znawca -
 
Methos
 Wysłana - 10 kwiecień 2005 13:34      [zgłoszenie naruszenia]

Yerba Mate


Nazywana często dobroczynnym "narkotykiem", lub "zielonym złotem indian". Herbata ta wytwarzana jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Zawiera kofeinę oraz stosunkowo dużo witaminy A i C. Ma działanie moczopędne i uśmierza łaknienie, zaleca się ją jako środek wspomagający w kuracjach odchudzających. Ponadto korzystnie wpływa na cały organizm, zwłaszcza na układ nerwowy, wzmacnia ciało i umysł. Dzięki zawartości kofeiny zwalcza senność oraz zmęczenie. Napar herbaty zielonobrązowy, cierpki i aromatyczny. Herbatę Mate sprzedaje się także w wersji prażonej i aromatyzowanej.



Argentyna

Mate Green
Bardzo popularny napój w ameryce łacińskiej, pochodzący z Brazylii i Argentyny. Mate nie należy do rodziny upraw z których produkuje się herbatę. Ma bardzo dużą zawartość kofeiny (6,5%), więcej niż kawa czy inne herbaty nawet o 1,5%. Zawiera również wiele witamin, albumen, magnezu, żelaza, natrium, fluoru i wiele innych składników potrzebnych dla organizmu człowieka. Znana jest jako środek wspomagający odchudzanie, zwiększający odporność organizmu. Oczyszcza również krew z toksyn, redukuje stres i zmęczenie oraz opóźnia starzenie.

Yarba Mate Brown
Zielona Mate opalana nad dymem z ognisk. Ma nieco bardziej cierpki smak i przydymiony aromat.


Lapacho



Zioło pozyskuje się z drobno pocietej kory drzew rosnących w wysokich Andach. Lapacho zawiera wiele mikroelementów, które przechodząc do naparu dają mu orzeźwiający i leczniczy walor. Systematycznie spożywany napar wzmacnia odporność organizmu oraz zapobiega lakkim infekcjom i grypom. Napar przynosi ulgę w czasie ataków alergi, pobudza pracę jelit, odtruwa wątrobę i działa odprężająco.



Rooibos



Herbatka otrzymywana z krzewów Rooibos rosnących w południowych rejonach Afryki. Charakteryzuje się szczególną delikatnością w smaku i zapachu. Krzew ten nie jest spokrewniony z żadną z dwóch odmian krzewów herbacianych (Thea sinensis i Thea assamica). Zbierane są liście, łodyżki i małe gałązki, które po długim okresie suszenia tnie się na dwie lub trzy wielkości.Herbata bogata jest w składniki mineralne oraz antyutleniacze. Nie zawiera kofeiny, dlatego też bez obawy może być podawana dzieciom. Nadaje się znakomicie jako herbata uspokajająca , polecana jest osobom nerwowym i mającym kłopoty ze snem. Herbata ta bogata jest równeż w witaminę C oraz fluor. Często bywa nazywana herbatą zdrowia.



Honeybusch



Przyrządzana jest podobnie jak Rooibos z czerwonokrzewu, lecz jest od niej łagodniejsza. Napar jest żółto-czerwony, o wyraźnym miodowym i orzeźwiającym zapachu. Jest doskonała dla dzieci ponieważ nie zawiera kofeiny i garbników a posiada za to witaminę C i minerały.



Znawca -
 
Methos
 Wysłana - 10 kwiecień 2005 13:35      [zgłoszenie naruszenia]

Parzenie herbaty - naprawdę ciekawe informacje

Woda

Do przygotowania dobrej, aromatycznej i smacznej herbaty najlepsza jest woda miękka o bardzo małej zawartości wapnia. Niestety w Polsce bardzo często z kranów leci twarda woda o dużej zawartości fluoru i chloru, który jest wrogiem dobrej herbaty. Najlepiej używać wody mineralnej, niegazowanej, niskowęglanowej. Pamiętajmy, że woda stanowi bardzo ważny składnik przygotowania herbaty, któremu należy poświęcić dużo uwagi. Herbata jest bardzo wrażliwa na wszelkie zanieczyszczenia zawarte w wodzie. Dobrym rozwiązaniem może okazać się też stosowanie domowych filtrów zaopatrzonych w wymienniki jonowe i węgiel aktywowany do usuwania wapnia i chloru oraz ołowiu i miedzi. Jeśli nie mamy możliwości użycia wody dobrej jakości musimy zwracać uwagę na herbatę którą podajemy. W takim przypadku polecane są herbaty cejlońskie które w mniejszym stopniu zmieniają smak pod wpływem "złej" wody.
Do przygotowania herbaty nie nadaje się woda destylowana, gdyż jest wyjałowiona i w dużym stopniu pozbawiona tlenu.



Gotowanie wody

Aby wydobyć pełnię smaku i aromatu z herbaty należy nauczyć się gotować wodę do tzw. "białego wrzenia". W żadnym wypadku nie wolno przegotować wody przeznaczonej do zaparzania herbaty.
Proces wrzenia wody jest dość złożony i składa się z trzech etapów. Pierwsze stadium rozpoczyna się odrywaniem pęcherzyków powietrza od dna i ścian czajnika - zaczynają się one pojawiać na powierzchni wody. W drugim stadium wrzenia pęcherzyki te masowo unoszą się ku górze powodując lekkie zmętnienie, a nawet zbielenie wody. ten właśnie etap nazywamy "białym wrzeniem" - etap ten trwa bardzo krótko i szybko przechodzi w trzecie stadium - wrzenie intensywne i burzliwe.
Przegotowana woda znacznie pogarsza jakość herbaty. Pozbawiona dużej ilości tlenu woda dodaje naparowi twardości, zubaża go i powoduje prawie całkowite ulotnienie się aromatu herbaty. Natomiast woda niedogotowana (znajdująca się w pierwszym stadium wrzenia) obniża jedynie ekstraktywność herbaty, nie przyczyniając się do znaczącego pogorszenia jakości herbaty.
Pamiętać należy, że nie wolno kilkakrotnie gotować tej samej wody, gdyż herbata zalana taką wodą w znacznym stopniu straci swój smak i aromat.



Dawkowanie herbaty

Bardzo ważne jest odpowiednie dawkowanie suszu, gdyż to właśnie od jego ilości zależeć będzie smak naszej herbaty. Nie należy go brać zbyt dużo, gdyż w przypadku zielonych herbat przedawkowanie może ujemnie odbić się na smaku. Ogólna zasada mówi, że wsypuje się jedną łyżeczkę herbaty na jedną filiżankę. Jeśli dysponujemy herbata łamaną to wsypujemy płaską łyżeczkę, jeśli liściastą to wsypujemy czubatą łyżeczkę. Zaparzając herbatę w czajniczku możemy wsypać dodatków jedną łyżeczkę suszu.



Czajnik


Dobrym zwyczajem jest parzenie herbaty w czajniczkach. Należy jednak pamiętać aby przed zalaniem herbaty czajniczek podgrzać wlewając do niego na kilka chwil gorącą wodę aby podgrzać jego wnętrze. Gorącą wodę wylewamy, wsypujemy herbatę i ponownie zalewamy ją wodą o odpowiedniej temperaturze. Do parzenia herbaty nadają się czajniczki ze wszystkich materiałów, z wyjątkiem plastikowych i ceramicznych, które mogą zmieniać smak herbaty. Bardzo ważny jest kształt i wielkość czajniczka w którym przygotowywany ma być napar. Najlepsze są czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania.



Przydatne akcesoria

W specjalistycznych sklepach a także w hipermarketach, dostępnych jest szereg akcesoriów przydatnych przy parzeniu herbaty. Często pomagają prawidłowo zaparzyć herbatę i wydobyć z niej pełnię smaku i aromatu.

sitko - w przypadku sitka obowiązuje zasada - im większe, tym lepsze. W dużym sitku liście mogą się lepiej rozwinąć, dzięki czemu woda dobrze wypłucze z nich smak i aromat.
Zaparzacze - przeznaczone są do zawieszania w czajniczku. Polecane są jedynie duże, gdyż w małych herbata ma zbyt mało miejsca aby się rozwinąć, przez co woda nie może ich dokładnie wypłukać.
Podgrzewacze - służą do stawiania na nich czajników z herbatą. Dzięki nim, napar herbaciany utrzymuję odpowiednią temperaturę. Należy uważać aby nie stawiać na podgrzewaczach pustych czajniczków, gdyż może to spowodować ich pęknięcie.



Zalewanie i czas naciągania

Temperatura wody którą zalewa się herbatę zależy od rodzaju przygotowywanej herbaty. Herbatę czarną zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 °C, zieloną i białą wodą o temperaturze ok. 75 °C. Niektóre gatunki zielonych herbat wymagają wody o nieco wyższej temperaturze.
Również czas nasiąkania bezpośrednio zależy od rodzaju herbaty. Ogólną zasadą jest, że herbatę parzy się od 3 do 5 min. W zależności od czasu zaparzania herbaty, gotowy napar może w różny sposób oddziaływać na organizm człowieka. W pierwszych 3 minutach ma on działanie pobudzające, przechodzą do niego alkaloidy, głównie teina. W następnych minutach do naparu przechodzą związki garbnikowe, głównie tanina mająca działanie uspokajające. Przy długim zaparzaniu herbaty często gorzknieją.



Jak podawać

Herbata powinna być podawana w odpowiednich naczyniach. Obok tak bardzo popularnych szklanek poleca się porcelanowe filiżanki, które od wielu wieków towarzyszyły najlepszym herbatom świata i uważane są przez znawców za najlepszych towarzyszy herbacianego naparu.



Co do herbaty

Cukier - W mniemaniu herbacianych smakoszy barbarzyństwem jest słodzenie herbacianego naparu. Niektóre herbaty po posłodzeniu tracą większość właściwości zdrowotnych. Jeśli jednak chcemy herbatę posłodzić, używajmy cukru kandyzowanego, który nie tylko wygląda bardziej elegancko, ale w mniejszym stopniu wpływa na utratę zdrowotnych właściwości. Cukier zdecydowanie bardziej pasuje do herbat czarnych niż zielonych.
Śmietanka i mleko - pasują do ciężkich czarnych herbat. Herbaty Assam świetnie komponują się ze śmietanką. Jednak w Darjeeling Flush mleko czy śmietanka zabiłyby delikatny smak naparu. Lepiej nie dodawać ich także do herbat zielonych
Cytryna - Pasuje zwłaszcza do herbat chińskich, które dzięki niej zyskują prawdziwie orzeźwiający smak. Trzeba jednak uważać, aby cytryny nie przedawkować.

Znawca -
 
Methos
 Wysłana - 10 kwiecień 2005 13:38      [zgłoszenie naruszenia]



Właściwości zdrowotne


Napary herbaciane maja lecznicze właściwości, które znane są już od tysięcy lat. Medycyna chińska do dziś wykorzystuje te właściwości z pozytywnym skutkiem. Herbaty odpowiednio dobrane i zaparzane mogą stać się lekiem wspomagającym w zwalczaniu niektórych dolegliwości. Zgodnie z chińskim obyczajem, herbata powinna mieć aż 20 różnych korzystnych właściwości. Uważa się m.in., że herbata czyści krew, przezwycięża ciężkie sny, regeneruje mózg, pomaga przy zatwardzeniach, rozjaśnia wzrok, przepędza posępność, ożywia, wzmacnia odwagę, poprawia zdolności pamięciowe...
Poszczególne typy herbat mają różne - właściwe sobie właściwości zdrowotne. Dlatego do każdego z typów herbat należy podejść w sposób indywidualny.

Herbaty zielone - są to herbaty niefermentowane, które oprócz działania konsumenckiego posiadają szereg walorów profilaktyczno - leczniczych:

Zapobiegają i hamują rozwój wielu nowotworów
Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
Obniżają poziom cholesterolu
Przeciwdziałają stresom
Chronią przed zawałem serca
Hamują próchnicę
Korzystnie działają w przypadku nadciśnienia tętniczego
Oczyszczają organizm z toksyn
Mają wybitne właściwości przeciwwrzodowe
Chłodny napar z zielonej herbaty polecany jest do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek oraz powiek
Polecane są osobą cierpiącym na nadkwaśność soku żołądkowego
Herbata zielona jest świetnym antyoksydantem.
Herbata PU-ERH - Chińska herbata czerwona o ziemistym smaku i zapachu. Herbata Pu-erh zawiera najwięcej związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny (teiny), manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych, i białka. Choć smak tej herbaty może być nieco przykry i drażniący, to herbata ta jest niezmiernie korzystna dla organizmu człowieka. Nie należy jej słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.

Skutecznie walczy z nadwagą (zwana zabójcą tłuszczu)
Obniża poziom cholesterolu
Pomaga w koncentracji
Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe
Hamuje zmiany miażdżycowe
Poprawia pamięć
Reguluje przemiany materii
Wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją
Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy
Przyspiesza trawienie alkoholu
Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję
Reguluje działanie układu pokarmowego
Ma właściwości moczopędne
Obniża ciśnienie
Wzmacnia organizm.


Herbata Rooibos - otrzymywana z krzewów Rooibos, charakteryzujaca się szczególną delikatnością w smaku i zapachu. Zawiera liczne składniki lecznicze:

Nie zawiera kofeiny, przez co może być bez przeszkód podawana dzieciom
Korzystnie działa na skórę
Jest bogata w antyutleniacze
Posiada niski poziom garbników
Zawiera wiele witamin i minerałów (m.in.: żelazo, potas, miedź, cynk, magnez)
Działa uspokajająco
Pomaga przy bólach głowy
Pomaga przy schorzeniach jelit
Zawiera dużo fluoru
Zalecana przy zaburzeniach snu
Pomaga przy likwidowaniu problemów z żołądkiem i trawieniem
Pomaga w przypadku alergii: kataru siennego, astmy i egzemy.

Yerba Mate - jest ona kolejną herbatą o leczniczych właściwościach, dzięki temu, że posiada dużo witamin i minerałów, takich jak:

Witamina A - uodparnia organizm przeciw infekcjom, polepsza wzrok
Witamina B1 - niezbędna do utrzymania właściwego stanu nerwowego
Witamina B2 - wzmacnia włosy, zapobiega zapaleniom oczu
Witamina C - wzmacnia zęby, zwiększa ilość czerwonych ciałek krwi
Fosfor - jest niezbędny do utrzymania sprawności systemu nerwowego i wydolności organizmu
Żelazo - konieczne jest do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej
Wapno - wzmacnia kości i zęby.

Znawca -
 
Methos
 Wysłana - 10 kwiecień 2005 13:39      [zgłoszenie naruszenia]

Ciekawostki


Barwniki herbaciane (żółty, zielony i brązowy) odznaczają się trwałością, naturalnym kolorem i są zupełnie nieszkodliwe. Mogą być wykorzystywane jako idealne barwniki żywności.



Napar herbaciany stanowi również substancję barwiącą stosowaną w kosmetyce. Zmieszany z henną daje piękną, złocistokasztanową barwę, bardziej zbliżoną do naturalnego koloru włosów niż sama henna. Jest tez dobrym środkiem, wzmacniającym cebulki włosów. Zapobiega ich wypadaniu oraz łupieżowi.



W Birmie jada się świeże liście herbaty podobnie jak sałatę, zaś w Tybecie zastępują one nasze warzywa i gotuje się z nich zupę.



Chińczycy i Birmańczycy stosują herbatę jako przyprawę w połączeniu z czosnkiem. To połączenie daje swoisty pikantny aromat, zaś herbata pochłania, czyniąc prawie niewyczuwalnym, nieprzyjemny zapach czosnku.



W Chinach, Birmie i Tajlandi rozpowszechniło się spożywanie herbaty kiszonej jako oddzielnego dania lub jako dodatku do różnych dań mięsnych i rybnych. Herbatę kisi się przez okres od 10 dni do 6 miesięcy, w zależności od masy i warunków przechowywania.



Australijscy hodowcy owiec przyrządzają tzw. herbatę bekonową. Przygotowuje się ją w puszkach po konserwach mięsnych, gotując bekon w herbacie. Otrzymany w ten sposób wywar herbaciany jest popijany w trakcie jedzenia ugotowanego w niej bekonu.



Młode dziewczyny zbierające najlepsze tipsy z krzewów herbacianych, przestrzegać musiały specjalnej diety. Zabraniano im jedzenia czosnku, cebuli i warzyw pokrewnych oraz ostrych przypraw, aby nawet cień obcego zapachu nie przeszedł na zbierane listki.



W Mongoli i Tybecie herbata tabliczkowa (cegiełkowa) do dziś jest środkiem płatniczym w handlu wymiennym.



Tradycyjny chiński zestaw do zaparzania herbaty powstał na przełomie XV i XVI w. i produkowany był z czerwonej lub brązowej kamionki. W jego skład wchodził czajnik do zaparzania i kubek (czasem miseczka) z przykrywką. Do zaparzania używano bambusowego koszyka na suchą herbatę.



W szkockich górach wróżki sobie i przyjaciołom wróżyły z układu liści herbacianych w kubku porannej herbaty. Liście ułożone w kotwicę oznaczały podróż, w kota - zdradę, drzewo - powodzenie. Wróżby dotyczyły najbliższego dnia.



W Chinach herbata stosowana była nie tylko doustnie, lecz także zewnętrznie w postaci maści przynoszącej ulgę przy bólach reumatycznych.



Herbata nie zawiera kalorii, a więc nie tuczy. Można ją więc pić w dowolnych ilościach.

Znawca -
 
Remi-Thor
 Wysłana - 10 kwiecień 2005 13:40      [zgłoszenie naruszenia]

SOG. Herbatki są świetne - uwielbiam.

Zmieniony przez - Remi-Thor w dniu 2005-04-10 13:41:17
_______________________________
 
[http://www.scenapolityczna.friko.pl/] - podział w polityce

 
zaborek
 Wysłana - 10 kwiecień 2005 13:42      [zgłoszenie naruszenia]

pije tylko jak jestem chory, a tak nie cierpie
_______________________________
 
"Wśród ludzi jest więcej kopii niż oryginałów" - Pablo Picasso
"Dobry Bóg nie gra w kości" - Albert Einstein

 
Methos
 Wysłana - 10 kwiecień 2005 13:49      [zgłoszenie naruszenia]



i kilka przepisów :
ze strony
- [www.herbata.info.pl]


Herbata po Królewsku

2 i 1/2 szklanki mocnego naparu herbaty
1/2 szklanki wytrawnego wina
4 goździki
szafran i cynamon dla smaku
5 dag cukru
4 plasterki cytryny

Wino należy połączyć z przyprawami i podgrzać do temperatury ok. 80oC, przecedzić, wymieszać z cukrem i rozlać do filiżanek. Dopełnić naparem z herbaty, dodać plasterki cytryny i podać



Herbata po Wersalsku

2 i 1/4 szklanki mocnego naparu herbaty
1/2 szklanki wytrawnego wina
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki kakao
5 dag cukru
3/4 łyżki koniaku

Napar wymieszać z cukrem. Mleko doprowadzić do wrzenia i rozlać do filiżanek razem z koniakiem i dopełnić naparem z herbaty. Od razu podawać.



Herbata po Parysku

20 dag cukru
1 l wody
1 łyżeczka herbaty rozpuszczalnej
sok z 3 cytryn i 1 pomarańczy
1/4 l winiaku i 3/8 l rumu
gałka muszkatołowa

Cukier rozpuścić w gorącej wodzie, dodać sok z cytryn i pomarańczy oraz herbatę rozpuszczalną. Następnie dodać winiak, rum i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość rozgrzać w garnku do temperatury bliskiej wrzenia i od razu podawać.


Herbata mrożona z mlekiem

3/4 l przegotowanego mleka
5-6 łyżeczek herbaty
1 filiżanka wody
8 łyżeczek cukru
4 kieliszki koniaku

Do wystudzonego uprzednio mleka wlać esencję herbacianą, osłodzić i mocno schłodzić. Tuż przed podaniem wlać koniak i ponownie schłodzić. Podawać w filiżankach



Herbata orzeźwiająca

5-6 łyżeczek czarnej herbaty
3 szklanki wody i sok z 1 cytryny
1 łyżeczka miodu
50 g rumu

Zaparzoną herbatę przerzedzamy, doprawiamy rumem, sokiem z cytryny i miodem. Po schłodzeniu wstawiamy do lodówki. Podawać mocno schłodzoną, w filiżankach.


Killer Queen
(drink z Lipton Ice Tea)


1/2l wódki czystej
1 /2l Lipton Ice Tea Malinowej

Wódkę i Ice Tea wymieszać, a następnie schłodzić.



Herbata "mrożona wyspa"

odrobina rumu 151
1/2 części ciemnego rumu
1 łyżeczka herbaciana Falerno
1 część jasnego rumu
1 plaster cytryny
odrobina soku cytrynowego
1 gałązka mięty
1 filiżanka herbaty
kostki lodu

Połącz wszystko oprócz rumu 151 i lodu i dobrze wstrząśnij. Następnie przelej drink przez sitko. Rozlej rum na wierzchu napoju, ozdób cytryną i miętą.



Herbata włoska

1,5 części Amaretto
1 wiśnia
bita śmietana (jeśli potrzebna)
1 łyżeczka herbaciana cukru
herbata (jeśli potrzebna)

Połączyć Amaretto z cukrem i wymieszać. Dolej resztę, razem z gorącą herbatą. Przyozdób wierzch napoju bitą śmietaną i wiśnią.



Marynarska herbata rozgrzewająca

1 część Grand Marnier
1/4 łyżeczki herbacianej cukru
6 części herbaty

Połączyć wszystkie składniki i wymieszać.



Herbata ze świeżym ananasem

2 łyżki stołowe cukru
świeży ananas
plasterek nieobranego ananasa
cytryna
150 - 200 ml maraschino
kostki lodu
1/2 l mocnej, czarnej herbaty

Cukier rozpuścić w garnku z roztartym na miasgę ananasem i sokiem z połowy cytryny, a następnie rozłożyć do 4 szklanek. Do każdej szklanki dodać część likieru, kostkę lodu i plasterek cytryny. Szklanki dopełnić mocną, gorącą herbatą. Krawędź każdej szklanki udekorować ćwiartką nieobranego ananasa. Podawać ze słomką.
(4 szklanki)


Herbata z lodem w szklance

3 łyżeczki herbaty
1/8l wody
cukier do smaku
kostki lodu
sok z połówki cytryny
2 łyżeczki ginu

Herbatę zalać wrzątkiem, a napar osłodzić. Do szklanki wrzucić kilka kostek lodu i dodać sok z cytyrny. Po trzech minutach odcedzić herbatę i przelać do szklanki. Doprawić ginem (zamiast ginu można dodać koniak lub Campari).
(1 szklanka)


BOMBA herbaciana

2 łyżki stołowe rozpuszczalnej herbaty
1/4 l wody
50 g cukru
torebka cukru waniliowego
2 żółtka
3/8 l śmietany
10 biszkoptów
koniak lub brandy

Herbatę rozpuścić w wodzie. Cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć na masę, dodac herbatę. Śmietankę ubić na sztywno, 1/4 l zmieszać z masą herbaciano-jajeczną. Biszkopty przekroić na połówki, skropić koniakiem i wyłożyć nimi formę do lodów. Krem przełożyc do kulistej formy i wstawić do zamrażalnika. Wyjąć z formy i podawac ze śmietaną.
(6 porcji)


Herbata Amaretto

6 uncji gorącej herbaty
2 uncje Amaretto
Bita śmietana

Wlać goracą herbatę do filiżanki od kawy. Dodać Amaretto, ale nie mieszać. Gotowe przyozdobić na górze bitą śmietaną i podać


Herbata VooDoo

1 lampka białego rumu
1/2 lampki niebieskiego Curacao
wypełnić posłodzoną herbatą

Wlać całość do wysokiej szklanki i wymieszać zanim ściemnieje. Smacznego!



Rozgrzewająca Krwawa Mary 2

1 torebka herbaty Rooibos
szklanka wrzącej wody
pigwa (jak w "Herbacie Lucky'ego")
120 ml soku porzeczkowego
45 ml białej oranżady
30 ml ciemnego rumu
kilka goździków
lód

Herbatę włóż do wrzącej wody. Parz przez około 3 minuty. Do shakera wsyp dwie czubate łyżeczki herbaciane pigwy. Wlej herbatę, sok, oranżadę oraz rum. Bardzo dokładnie wymieszaj. Całość przelej do wysokiej szklanki i gotowe! Smacznego. (Ze względu na brak kostek lodu, herbata może, dla niektórych, okazać się bardzo słodka...)


Pozdrawiam

Znawca -
 
-Baca-
KANONIER
 Wysłana - 10 kwiecień 2005 14:02      [zgłoszenie naruszenia]

ja czesto pijam SG
_______________________________
 
<<<!!!ARSENAL LONDYN!!!>>>

!! Pomyśl, jeśli potrafisz !!

 
LukRecJa
 Wysłana - 10 kwiecień 2005 14:05      [zgłoszenie naruszenia]

Moja ulubiona -> zielona o aromacie karmelowym, pu erh pod każda postacią...
Super art!
_______________________________
 
[http://www.youtube.com/watch?v=ksiXn6h-gwo]

Znawca -
 
eprom
 Wysłana - 10 kwiecień 2005 14:51      [zgłoszenie naruszenia]

ja chyba conajmniej litr dzinnie ostatnio najlepiej z mlekiem
Methos skad to brales?

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]


Odpowiedzi jest na 6 stron.   | następną
 
Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Herbata....

Strony: 1 2 3 4 5 6