W moim przypadku, skacze obraz, ciezko opanowac to wiec zamykam powieki. ale to pewnie temu ze nosze soczewki(wieksze cis. oka itd)
No to już Ci mówie o mozliwych przyczynach Bo trzeba wiedzieć że każda choroba, każda dolegliwość z czegoś wynika i o czymś nam mówi! Zanim choroba, dolegliwość zamanifestuje się w ciele fizycznym, wcześniej jej przyczyna pojawia się w umyśle. Cała "zabawa" polega na tym by dojść do przyczyn, zrozumieć to co choroba chce nam powiedzieć, choroba wskazuje na to co mamy zmienić.
I tak krótkowzroczność wynika najczęściej z... lęku przed przyszłością! Boisz się spojrzeć w przyszłość, bo nie wiesz jak będzie wyglądać Twoje życie, nie wiesz co będziesz robić itd. Trudno ci się w tym wszystkim odnaleźć. Nie przypadkiem krótkowzroczność często pojawia się nagle w okresie dojrzewania. To czas w którym młody człowiek jeszcze się nie zdecydował na to co będzie w życiu robił, a dróg i mozliwości może być tak wiele że nie wie którą wybrać i na dzień dzisiejszy "nie widzi" się w żadnej roli, bądź odwrotnie - np słabo się uczy i "czarno widzi" swoje szanse na dostanie się np do dobrej szkoły, na dobrą uczelnie, a tym samym "kiepsko" widzi swoją przyszłość etc.....
Przyczyn może być oczywiście wiele, ale... lęk przed przyszłością jest w przypadku krótkowidzenia najczęsciej się powtarzającą i podstawową :)
edit: obszerny spis dolegliwości i to z czego wynikają w książkach:
L. L Hay "Możesz uzdrowić swoje życie"
oraz K Tepperweina "Co choroba mówi o tobie"
Zmieniony przez - Grundman w dniu 2006-06-25 16:48:27
Za to moge dać podpowiedź jak sobie poradzić z krótkowzrocznością Jak ktoś czyta moje wypowiedzi na forum - to pewnie powie że znów regresing lub coś podobnego. No a wcale nie, żadna profesjonalna sesja nie jest potrzebna, można sobie z tym poradzić mniej więcej na takiej samej zasadzie jak ja sobie poradziłem z alergią! Tu to opisałem -----> [viruswmatrixie.blog.onet.pl/2,ID36164076,index.html] Za pomocą odpowiedniego testu skojarzeń, tak jak to opisałem w linku spokojnie można sobie poradzić na własną rękę z takim rodzajem dolegliwości jak: alergie, uczulenia, wady wzroku (krótkowzroczność, dalekowzroczność), nerwice, anorkesja, choroby skóry itp ---- jednym słowem choroby nazywane chorobami cywilizacyjnymi. Przy odrobinie determinacji z poważniejszymi dolegliwościami też można sobie dać rade samemu.
A także trzeba wiedzieć że przyczyn krótkowzroczności może być więcej, ale w głównej mierze koncentrują się one na lękach - nie tylko lęk przed przyszłością, przed życiem, ale też np poczucie że przez okulary jest się bezpieczniejszym, bo patrzy się jakgdyby zza szyby, z drugiego planu itd..... Te wszystkie lęki i obawy mogą się pojawić, a świadczą o braku ugruntowanego poczucia bezpieczeństwa, i jak sie pogrzebie w podświadomości, np za pomocą testu skojarzeń i pytań "boje sie czegoś , bo" itd..... to można dojść do pierwotnych przyczyn.
Krótkowzroczność może pojawiać się też np tylko w chwilach zmęczenia - kiedy to chcę się odciąć całkowicie od swiata, nie widzieć, odpocząć.
PS. Ja sobie z alergią pomogłem całkowicie. No przynajmniej tak że już mnie nie męczy :) Przyczyny były może dosyć dziwne, ale jakieś uzasadnienie miały.
Bardzo mi pomogły te texty. Czytałem juz kiedyś o niezwykłej mocy ludzkiej podświadmości. Choćby z /Potęgi podświadomości/ Josepha Murphiego, lecz jakoś szybko o niej zapomniałem. No cóż Będe ćwiczył wzrok i chyba wiem gdzie jest pies pogrzebany. Dzięki Grund.
A jak sobie nie poradzisz sam, to jakby co służe pomocą, a gdzieś ze rok zapraszam wszystkich biorących udział w temacie na darmową sesje rebirthingu Jestem w stanie sie poświęcić i zrobić jedną darmową sesje, żeby ktoś zobaczył czy mu to pasuje czy nie, bo po co płacić za coś co nie wiadomo czy mu pomoże, więc myśle że to uczciwe. Ale to dopiero chętni gdzieś za rok o tej porze dopiero jak zdobęde uprawnienia się zgłaszajcie na meila do mnie