FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 69097 razy ¬

ROZRYWKA | Uzależnienia i Używki
Hiperwentylacja- oddech holotropowy 
[powiadom znajomego]    
Autor "Hiperwentylacja- oddech holotropowy"   

Grundman
Perpetuum mobile
 Wysłana - 7 lipiec 2006 17:20      [zgłoszenie naruszenia]

Kawe ?!?! Bleeeee

Kawe piją samobójcy, których nie stać na targnięcie się na swoje życie (zbyt słabi są psychicznie), dlatego wolą się mordować na raty.

To samo tyczy się tych którzy palą tytoń, zażywają narkotyki, piją alkohol kawe czy nawet herbate(!), i jedzą mięso ;) Oni wszyscy mają aktywne wzorce autodesrtukcji. Jakby ktoś chciał żyć, to by nie pił, bo i po co?

Namaste!

Grundman
Perpetuum mobile
 Wysłana - 22 grudzień 2006 10:14      [zgłoszenie naruszenia]

Stanislav Groff opowiada o oddechu holotropowym:
=

Namaste!

Thamuz_
 Wysłana - 22 grudzień 2006 12:42      [zgłoszenie naruszenia]

Popadasz w skrajności Grundman :)
W takim razie - czy uprawianie sportów walki albo sportów extremalnych to autodestrukcja? Mowa o poziomie zawodowym.

Ambassador of the hell

Papa Smurf
 Wysłana - 22 grudzień 2006 15:36      [zgłoszenie naruszenia]

zycie to autodestrukcja

Hadouken
 Wysłana - 22 grudzień 2006 18:48      [zgłoszenie naruszenia]

Papa Smurf chyba podsumowal to najlepiej .

Ja wychodze z zalozenia, ze zycie jest po to, zeby pozyc, a nie dazyc do umarcia zdrowym

" We had 2 bags of grass, 75 pillets of mescaline, 5 sheets of higher power blooder acid, a salt shaker half full
of cocaine, a whole galaxy of multicoloured uppers, downers, screamers, laughers,
also a quarter tequilla, quarter rume, case of beer, pine of raw ether, two dozens amyl"

Specjalista -

Grundman
Perpetuum mobile
 Wysłana - 22 grudzień 2006 19:17      [zgłoszenie naruszenia]

Thamuz: Czemu w skrajności? :)) Raczej nie, unikam skrajności,wole droga środka. Harmonie. Nie wiem za bardzo do czego nawiązujesz ;) Wytłumacz, oki ;)

Hadouken: Żeby pożyć, jasne! Ale chodzi też o jakość tego życia. Są tacy co zadowloąsię byle czym, a są tacy co zadowolą się tylko wszystkim najwyższej jakości ;) Ja należe do tych drugich ;) Wiesz o co mi chodzi ;) ---> to mniej więcej jak w tym cytacie:

Każdy z nas ma prawo wyboru...
można żyć pośród chaosu i zamętu
lub też wznieść się ponad ten zgiełk...
tam gdzie powietrze jest czyste i gdzie horyzont szeroki...
tam gdzie można doskonalić dar, jakim jest świadomość,
aby nieść pomoc innym...
którzy także woleliby żyć na szczycie.

Ale...rozumiem że każdy ma inne priorytety, nie wszyscy mogą mieć te same. Ja szukam głównie ludzi którzy mają podobne do moich

Namaste!

Thamuz_
 Wysłana - 22 grudzień 2006 19:27      [zgłoszenie naruszenia]

Mam na myśli to, że każdą rzecz czy czynność potencjalnie zagrażającą naszemu zdrowiu/życiu podciągasz pod autodestrukcje, nawet jeżeli można by ją było podciągnąć pod "soft" - pije tu do przykładu o kawie.

Ambassador of the hell

Grundman
Perpetuum mobile
 Wysłana - 22 grudzień 2006 20:15      [zgłoszenie naruszenia]

No tak to wygląda teraz z mojego punktu widzenia. Kiedyś też piłem kawe (choć nigdy mi nie smakowała i tak ;) ale dopiero teraz widze że bez kawy czuje się lepiej - na ciele i umyśle :D

Kwestia swiadomości-póki ktoś tego nie zauważa i "nie czuje" - nich pije! Ja też piłem Niewyobrażam sobie żeby przestawał pić,ktoś kto tego "nie czuje" albo na ten przykład na wegetarianizm przechodził ktoś kto tego "nie czuje" itd. O to myśle chodzi

Namaste!

lucas761
 Wysłana - 22 grudzień 2006 20:33      [zgłoszenie naruszenia]

Temat mnie wciągnął, przyznam szczerze. Kiedyś chętnie sobie pooddycham. Trochę mi sie wierzyć nie chce ze mozna fajnie zyc, rezygnując ze wszelkich mozliwych używek. No ale moze masz racje.
A jaki jest Twój stosunek do seksu? To też szkodliwa używka?

h

Grundman
Perpetuum mobile
 Wysłana - 22 grudzień 2006 20:55      [zgłoszenie naruszenia]

Heh, nie nie ;) Żebyśmy się tu źle nie zrozumieli ;) ---> złe jest wszystko co w jakiś sposób truje nasz organizm. A seks wręcz przeciwnie - seks wspomaga w rozwoju. W jodze i buddyźmie jest nawet droga do doskonałości poprzez seks - tantra.

Inna rzecz ze seks.... może się znudzić..... Zresztą jak wszystko - używki też mogą się znudzić. Jak się nudzi to własnie wtedy warto go sobie urozmaicić poprzez tantre, kamasutre, Tao seksu - by podnieść jakość i poziom doznań. Bo w seksie jak we wszystkim - też można się zadowolić byle czym,lub znowu - mieć to co najwyższej jakości. Czyli można albo zadowlić się jakąś niską emocją albozrobić z tego coś naprawde fajnego.

A co do oddychania - nom, pooddychaj sobie, może Ci się spodoba. Tylko najpierw upewnij się że zdobyłeś wystarczającą wiedze teoretyczną. Bo znam pare osób co mówiły mi - o, już oddycham holotropowo trzeci tydzień, tylko jakoś nie czuje efektów. No ja sie zastanawiam - jak można wogle nie czuć efektów? Mówie w końcu,pokaż mi jak oddychasz - ja patrze, a towogle nie jest oddech holotropowy :D Osóbki myślą że oddychają w ten spsób, a wcale nie oddychają :D Ja np dlatego polecam żeby choćby na jedną sesje pósć powiedzmy do rebirthera (terapeuty od metody) żeby mieć pewność jak to się wykonuje.

No i metod pokrewnych jest do wyboru: od oddechu holotropowego, przez oddech reichowski, rebirthing, regresing, Integracje Oddechem,powschodnie tradycje - Krija Joge, Prana Joge, Pranajame. Co wybierzesz zależy od tego co chcesz osiągnąć -
niektór służą tylko zabawie, inne wprowadzeniu w głeboki relaks, inne jeszcze stały się poważnymi metodami terapeutycznymi np do walki własnie z uzaleznieniami, na który temat pisze się powazne prace naukowe,albo tak jak u Stanislava Groffa - wykorzystuje on je do p[rowadzenia eksperymentów ze zmienionymi stanami swiadomości takimi samymi jak po użyciu psychodelików. Ja się przyznam że mnie kaurat interesują terapeutyczne walory.

Namaste!

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 16 stron.   poprzednia | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Hiperwentylacja- oddech holotropowy

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16