k3ho narazie pracuje, ciezko wsrod palacych nie myslec o paleniu. Moze mi ktos wyjasnic czym rozni sie rebirting od hiperwentylacji?
Tak więc hiperwentylacja nie ma się czym różnić od rebirthingu, bo nie jest jakąś inną od niego metodą, a tylko skutkiem, który podczas niego może sie pojawić. Podejrzream więc że chciałeś zapytać o oddech holotropowy, czyli: Czym różni sie rebirthing od oddechu holotropowego?
Ludzie nieznający się na rzeczy panikują na myśl o hiperwentylacji, na samo słowo włos im jeży sie na głowie, mimo że w 90% nawet nie wiedzą czym hiperwentylacja jest :) Tak naprawde hiperwentylacja też z czegoś wynika, i jej wzorce paradopskalnie są również do odreagowania. Więc hiperwentylacji można sie pozbyć jak wszelkich innych wzorców :) Zazwyczaj sama ustępuje po około trzech sesjach rebirthingu lub regresingu. Obok hiperwentylacji może sie jeszcze pojawić tężyczka - ja miałem ;) - ale to na tej samej zasadzie wszystko :)
A różnice między oddechem holotropowym a rebirthingiem są tej samej wagi co między wszystkimi tymi metodami - oddechem holotropowym, rebirthingiem, regresingiem, krija jogą itd..... są to różnice tkwiące w szczegółach, ale tak wielu szczegółach że odróżniają daną technike/metode od innych.
Kręcenie w głowie to naturalny symtom na początku - skutek doenergetyzowania. Organizm powinien sie do tego przyzwyczaić.
"Odpływanie" jak to nazwałeś, wynika pewnie z tego że podświadomośc sie broni. Bo każda sesja niesie za sobą realną możliwość do zmiany wzorców postępowania do dotarcia do ukrytych emocje i motywów i zmieniania ich - a podświadomość boji się zawsze zmian. Znam osoby które same nie mogą sobie robić taki oddechów bo podświadomość ucieka w sen. Albo nie wytrzymują dłużej niż kilka minut. Z tych samych powdów - podświadomośc bojkotuje przedsięwzięcie. W tym momencie chciałbym zapytać jak długo oddychasz? Wogle jak długo oddychają osoby które próbowały sie w to bawić? Ile minut?
Podusmowanie:
Do doznań standardowych na początku, przy pierwszych próbach należą: hiperwentylacja zakończona tężyczką, ucieczka w sen lub szybkie nudzenie się podczas oddychania, kręcenie się w głowie (z powodu doenergetyzowania), zbieranie się dużych ilości moczu w pęcherzu , utrata poczucia czasu (zwłaszcza gdy ktoś sie wczuje a sesja jest przyjemna ) Nie ma więc co panikować jak pojawi sie któryś z tych symptomów, albo wszystkie naraz :)
Znam też osoby które w przeszłości próbowały robić sobie same, ale nie były do końca zadowolone i pozostawiły metode. Po wielu latach miały okazje przejść sesje u doświadczonego terapeuty - i mówią że wrażenia zupełnie inne. Widać musiało minąć tyle lat, bo nie były wtedy do metody gotowe :)
powiem Ci ze niedlugo tak oddychalem, tak tylko mnie naszlo na sesje
oprocz tego co napisales wyzej mialem mrowienie w dziąsłach i glowie, dosyc nieprzyjemne...
Dużo doznań w ciele się ujawni podczas oddychania. Bo odblokowują się wszelkie blokady energii w ciele!
i tu ważny cytat:
"W czasie oddychania pogłębionego uaktywniają się blokady, możemy czuć napięcia mięśni i różne sygnały somatyczne. Kiedy pozwolimy sobie na wejście głębiej w ich przyczynę, pogłębimy nasz wgląd w istotę danego sygnału, widzimy całe spektrum sytuacji i odczuć z nim związanych. Często są one związane z sytuacjami traumatycznymi z dzieciństwa, z których istnienia często nawet nie zdawaliśmy sobie sprawy, albo wydawały się mało istotne. Duże dotlenienie mózgu sprawia, że uaktywniają się połączenia miedzy neuronami i przypominają się sytuacje z przeszłości. Uświadomieniom często towarzyszą silne doznania emocjonalne oraz wizje. Możemy zobaczyć powtarzający się przez cały życie schemat postępowania, lub myśl na swój temat będąca źródłem destrukcyjnych zachowań. W procesie zachodzącym podczas sesji, to co było wyparte zaczyna żyć, dajemy mu prawo do zaistnienia. Pozwalamy sobie na wejście w emocje, przeżycie ich i zintegrowanie."
Z kolei co do czasu oddychania :
Kilka minut to mało. Starczy do "nawalenia się tlenem" o jakim wspomina kozbi a nawet do niezłego odlotu. Ale ja w tym nie gustuje, bo to co zachodzi potem jest o wiele bardziej niezwykłe i niedoopoisania przyjemniejsze! Po stokroć bardziej pożyteczne i pożądane. Ale każdy sam wybiera z jakimi intencjami chce sobie poodychać
Tak naprawde dopiero po kilkudziesięciu minutach rozpoczynają się pewne procesy transformacyjne i energetyczne, więc dopiero wtedy mozna poczuć efekt. Około godzinki oddychania w sam raz, tyle że można łatwo stracić poczucie czasu, będzie ci wydawać że minęło pół godziny a minie z trzy ;D
No ale rzeczywiście nie łatwo samemu oddychać dłużej, ale warto próbować, pociągnąć najpierw do 10 min, potem do 15, przemóc się. Wracamy tu znowu to problemu terapeuty - właśnie bardzo przydtany jest terapeuta, albo przynajmniej osoba mająca pojęcie o sprawie, która przypilnuje nas byśmy oddychali prawidłowo i zachęci do kontynuowania oddechu nawet jak nam sie znudzi.
Po około godzinie obserwować można pełnie, chodzi mi o "pełne efekty" ;) Naenergetyzowanie, przeoddychanie problemu itd...... Po kilkunastu minutach to ja sie zazwyczaj czuje raczej skołowany, a dany problem który sie przypomni nie do końca "puszcza". I niekoniecznie czuje sie lepiej. Za to po kilkudziesięciu minutach czuje sie jak "młody bóg" ;D , Taki naeenergetyzowany, odświeżony itd -----> to jest moim zdaniem dopiero pełny efekt. Poza tym problem nie jest tylko "poruszony" czy naruszony, a zostaje przeoddychany.
No i na koniec jeszcze jeden ważny cytat:
Po czym można poznać że sesja została w całości przeprowadzona prawidłowo? Po tym że czujemy ulge i odnowe zarówno psychiczną, jak i fizyczną oraz duchową, coś mniej więcej takiego:
"Uzyskujemy wgląd w istotę nas samych i możemy poczuć naszą wewnętrzną prawdę. Często końcowej fazie rebirthingu towarzyszą doznania ekstatyczne, odczucie wolności, miłości i dużej życzliwości względem siebie i innych osób. Wzmacnia się również widzenie i odczuwanie pozazmysłowe. Po sesji, w której nastąpiła integracja, czujemy wewnętrzny spokój, a w ciele lekkość i rozluźnienie."
Tak więc efekty o których mówisz - czyli doznania w ciele, mrowienia i inne, są tylko fazą wstępną, także do przeoddychania...
Zmieniony przez - Grundman w dniu 2006-05-29 09:26:01