FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 32466 razy ¬

ROZRYWKA | Zdrowie
Honorowe krwiodastwo 
[powiadom znajomego]    
Autor "Honorowe krwiodastwo"   

Kukułek
 Wysłana - 10 lipiec 2008 00:36      [zgłoszenie naruszenia]

POWAŻNE PYTANIE:

wie ktoś gdzie można SPRZEDAWAĆ krew?
poza tym za ile, jakie są limity, jakie badania itp.

Znawca -

MattKK
 Wysłana - 10 lipiec 2008 12:17      [zgłoszenie naruszenia]

Wiem, że można śmigać do Niemiec sprzedawać, ale na jakich zasadach to Ci nie powiem...

Ventinari
 Wysłana - 13 lipiec 2008 18:19      [zgłoszenie naruszenia]

Kukułek na wszystkim chcesz zarabiac?Nie wystarczy ci juz satysfakcja, ze twoja krew jezeli bedzie dopuszczona do uzytku moze komus uratowac zycie?
Ja chcialbym pozostac anonimowy, nie brac za to kasy, pomoc bezinteresownie.

Zmieniony przez - Ventinari w dniu 2008-07-13 18:20:57

Wessa
 Wysłana - 25 lipiec 2008 20:57      [zgłoszenie naruszenia]

Pojawiały się już tutaj pytania o to, czy można oddawać krew przed 18 rokiem życia. Odpowiedź - NIE! wyjątkiem są sytuacje, gdy krew potrzebuje osoba najbliższa (ojciec, matka, siostra, babcia itp. ale nie wujek czy ciotka)wtedy dopuszczalne jest również oddanie krwi przez osobę, która ukończyła lat 13.
Rzecz druga - darmowe przejazdy dla honorowych krwiodawców w każdym mieście regulowane są inaczej i tak np. w Wawie kobiety muszą oddać 25 litrów, a mężczyźni 30 kilka, a w Białymstoku odpowiednio 18 i 25, w innych miejscowościach jak widzę wystarczy 7 litrów .
Czekolady, czy też posiłki zależą od Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa - może to być obiad z kotletem i ziemniakami bądź kilka czekolad, wafelków, soczek - chodzi o uzupełnienie kalorii. Każde Centrum przeprowadza własny przetarg.
Oddawanie krwi za kasę w Polsce jest możliwe jedynie w przypadku, gdy to zaproponują, ale wcześniej musisz mieć rewelacyjne wyniki utrzymujące się na podobnym poziomie przez co najmniej kilka "oddań" i dodatkowo poddać się "zabiegom uzdatniającym" - witaminy, minerały lub konkretna szczepionka. Dla pracujących zwykłe oddawanie krwi jest plusem, bo można sobie odliczyć od podatku
Teraz informacja dla KOZAKÓW! Zgłupieliście do szczętu z tym oddawaniem krwi na tempo ? W ten sposób można doprowadzić do zapaści, a tym samym zgonu Właśnie na tym polega wykrwawienie się (szybkie tempo upływu krwi)! Wystarczające jest tempo 8-20 minut. Spokojnie młodziaki ! Po tym wszystkim też trzeba swoje odleżeć - minimum 5 minut !
I jeszcze jedno - uzależnienie może być tylko psychiczne - od dobrego samopoczucia (ktoś już o tym mówił) ! Nie uzależnicie się fizycznie od oddawania krwi ! Organizm nie prowadzi nadprodukcji !
Swoją drogą, chyba jestem tu weteranką
Pozdrawiam honorowo

Duda11
 Wysłana - 25 lipiec 2008 22:31      [zgłoszenie naruszenia]

Wessa ile już oddałaś?

Wessa
 Wysłana - 25 lipiec 2008 22:53      [zgłoszenie naruszenia]

Teraz planuję zajrzeć do Centrum pod koniec sierpnia, jeżeli wyniki będą ok, to będę miała prawie 15 litrów
Mam już tzw. zieloną legitymację i II stopień zasłużenia

kubabagi
 Wysłana - 26 lipiec 2008 16:07      [zgłoszenie naruszenia]

do uja z ta alergia. krwi nie moge oddawac, 3x bokiem mi juz przelecialy od marca

Mowie nie ale nie powiem nikomu %-)

UNJ
 Wysłana - 19 sierpień 2008 19:55      [zgłoszenie naruszenia]

hey,
nie chce być kontrowersyjny ale padło tu pytanie o sprzedawanie krwi i od razu ktoś został za ten pomysł zbesztany...
ja też honorowo oddaje, do 80 litrów mi jeszcze brakuje ale trochę już jest i cały czas się zastanawiam, jak to jest zorganizowane wszystko.
jak wszyscy wiedzą leki krwiopochodne są drogie, krwi brakuje, chętnych nigdy za wielu etc... ale skoro my oddajemy krew za darmo, to stacja krwiodawstwa powinna za darmo oddawać szpitalom, tak? a jeśli nie, to wyceniając tylko swoją pracę, nie licząc ceny surowca... następnie firmy produkujące leki krwiopochodne powinny też nie liczyć sobie za materiał, a przecież same kupują krew w stacji...
kto więc na tym zarabia? gdyby płaciło się za krew dawcom, to rozumiem, że zarabiałby każdy. a teraz?
stacje krwiodawstwa i firmy farmaceutyczne? a my jesteśmy frajerami?
jak to jest tak naprawdę, bo źle się z tym czuję

kubabagi
 Wysłana - 25 sierpień 2008 16:12      [zgłoszenie naruszenia]

zawsze mozesz wyszperac kogos w necie kto potrzebuje krwi i przy oddawaniu zaznaczyc ze to dla tej osoby

Mowie nie ale nie powiem nikomu %-)

kanako_
 Wysłana - 28 sierpień 2008 13:07     
 Usunięta przez Termitek za naruszenie Pkt4 regulaminu forum.
[zgłoszenie naruszenia]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 23 stron.   poprzednia | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia

Honorowe krwiodastwo

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23