Witam
może ktoś z was dysponuje bardziej obszerną wiedzą na temat tej jednostki? Osobiście tylko znaczek znalazłem:) a zainteresowałem się historią tychże oddziałów:)
z tego co wiem to istnieli 1500-1625, ponoć ani jednej walki nie przegrali, mieli profi osprzęt od koni po te długie miecze, te skrzydła anielskie miały im dodawać siły czy coś takiego. Ogólnie siali postrach i gdzie się nie pojawili tam zwyciężali, w jednym zdanie to profi jednostka która wszystko rozpjerdala
coś jak GROM tylko że tamci mniej skorumpowani byli i umierali za wartości a nie za wartośći kasy :D
[pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBuawi_%C5%9Bmierci]
kiedy przyjdą nocą spalić twój dom,
weź pistolet do ręki i rozpierdol im łby zanim wyciągną zapałki
TYLKO OD +18 cycki => [infobot.pl/r/1uVB]
te skrzydła anielskie miały im dodawać siły czy coś takiego
brednie.
Te skrzydła wydawały charakterystyczny dźwięk (podobno bardzo straszny) podczas jazdy na koniu - a jak było ich kilku set na raz, potrafiło to naprawdę zdemotywować i obniżyć morale wroga tuż przed bitwą.
Przeglądając angielskę wikipedię znalazłem przypadkiem (skojarzyłem odrazu z tym tematem) wzmiankę o tym dywizjonie (działał w czasie wojny bolszewickiej).
I... i nic więcej o tym oddziale nie ma Po za zdjęciem (repliki) odznaki.