Nie wiem czy ktoś na inso takie rzeczy ogarnia, ale co mi szkodzi zapytać.
Otóż mam pion 3/4 cala od kaloryfera do którego jest podłączony jeden grzejnik na parterze i tenże pion wychodzi na piętro, majstry mówią że można tam założyć jakiś rozdzielacz i podłączyć jeszcze trzy kaloryfery na piętrze, do każdego osobne dojście i wyjście. Najdalszy będzie z 7 m od pionu.
Pytanie, nie będzie to jakoś lipniej grzać jak tak daleko i tak dużo? Inne kaloryfery mam po 1 - 2 na pion i góra 1m od niego.
Jak nie dasz żadnego kaloryfera, to nie będzie grzać wcale. Lepiej grzejący troszkę słabiej niż wcale. To wszystko zależy także od wydajności Twojego pieca grzewczego. A nic o nim nie piszesz.
Chyba majstry wiedzą co mówią - o ile nie chcą po prostu załatwić sobie ekstra roboty. Spotkałem się z takimi przypadkami. Płacisz im za zainstalowanie kaloryferów, a nie za to że będą grzać.
Zmieniony przez - zbys w dniu 2016-11-19 03:30:58
Moc pieca ciężko określić bo robiony ręcznie przez typka w garażu, ale trzyma się już kilkanaście lat, raz tylko go spawałem. Mam porównanie z piecem nowego typu który miałem w drugim domu i ten daje rade bdb. ale i tak planuje wymianę, jak się popsuje.
Chodzi o to czy ta woda tam będzie płynąć, mam pompe w układzie i wydaje mi się że cos tam będzie tylko czy nie będą jakoś słabiej grzać?
Drugą opcją jest podłączenie się do innego pionu który jest bliżej, tylko że tam jest technicznie trudniej to zrobić dla majstrów, bo są zawijasy na rurach które są przy samej ścianie. Szkopuł w tym że ma być przejście z rur stalowych na plastik, a nikogo spawającego instalacje metalowe nie ma w okolicy.
W ogóle znaleźć kogoś do jakiejś konkretniejszej roboty innej niż opapranie ścian farbą jest strasznie trudno.
]woda to prze chvj, wplynie wszedzie gdzie bedzie mogla
W domu jednorodzinnym majstry poskladaly instalacje w miedzi na 1/2 cala, w jednym pionie jest nawet do 7 kaloryferow i tylko jeden dwumetrowy, przedostatni (czerwony placek) grzeje nieco slabiej. Podejrzewam, ze daloby rade to wyregulowac na kryzach, ale dopoki dziala to lepiej nie ruszac.
Mam nadzieje, ze o to Ci chodzilo
Zmieniony przez - Mopss w dniu 2016-11-19 18:24:23
Zmieniony przez - Mopss w dniu 2016-11-19 18:26:47
Zmieniony przez - Mopss w dniu 2016-11-19 18:28:24
w mniejsze mrozy będzie ci jeden pracować a gdy doyebie to odpalisz drugiego