Były pracodawca nie chce mi wypłacic wynagrodzenia.Zanim skieruje sprawe na droge sadowa chce sprobowac rozwiazac ta sprawe polubownie.Wysłac pracodawcy pismo, w ktorym wzywam go do ostatecznego wyplacenia wynagrodzenia w okreslonym terminie, jesli nie wypłaci go to skieruje sprawe na droge sadowa. Jak poprawnie napisac takie pismo do pracodawcy????
Na podstawie art. 476 Kodeksu cywilnego (Dz.U. z 1964 r. nr 16, poz. 93 z późniejszymi zmianami) wzywam do natychmiastowej zapłaty kwoty ... zł z tytułu wynagrodzenia za pracę za okres od ... do ... w wysokości ... zł (art. 85 § 1 i 2 k.p.),
Należność należy wpłacić w terminie 7 dni od otrzymania niniejszego wezwania na konto bankowe .....
Brak zapłaty w ww. terminie spowoduje wszczęcie postępowania sądowego i w następstwie egzekucyjnego, bez dodatkowych wezwań, a koszty tych postępowań dodatkowo obciążą Państwa, jak też obciążą Państwa koszty zastępstwa prawnego.
Z poważaniem
xxxxxxxxx
-----------------
Tylko nadaj poleconym albo wręcz osobiście, z potwierdzeniem odbioru na Twojej kopii. Pozdrawiam
Polecony to nie jest najlepszy sposób-najlepiej nadać za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Wtrdy nie można się wymigiwać twierdząc, że list co prawda został wysłany ale nie dotarł, bo poczta nawaliła.
dziekuje ci za pomoc ale to jak mam dostarczyc pismo to nie problem.Problemem jest napisanie tego pima.A dostarcze je poleconym za potwierdzeniem odbioru dodatkowo.Osobiscie mi tego nie podpisze odesle mnie do kogos z pracownikow itd.polecony za potwierdzeniem odbioru .tylko i wylacznie
Akceptuję.