Znalazlam ciekawy artyku³, m³odzi jeste¶my, kochliwi...mo¿e sie przydaæ .
Fragment tu, reszta --->link
Uwaga (druga czê¶æ zawiera elementy religijne...przeczytanie mo¿e groziæ wstrz±sem)
Nikt nie potrafi powiedzieæ, jak wielki procent z nas cierpi dzi¶ na obsesyjne uzale¿nienie, które nazywa mi³o¶ci±. Trudno siê z tych pêt wyzwoliæ, ale na szczê¶cie ³atwo je rozpoznaæ. Bez trudu mo¿esz rozpoznaæ, czy nie wpad³e¶ w sid³a obsesyjnego uczucia, które uparcie nazywasz mi³o¶ci±.
Oto symptomy uzale¿nienia:
Nieustanne my¶lenie o kim¶.
Przekonanie, ¿e ja jestem dla kogo¶ wybawicielem albo ¿e kto¶ jest nim dla mnie. ¯e ZAWSZE bêdzie ze mn± i NIGDY mnie w NICZYM nie zawiedzie.
Chorobliwa zazdro¶æ (ci±g³e kontrole i podejrzliwo¶æ).
Poczucie odrzucenia nawet wtedy, kiedy kto¶ po prostu nie jest mn± ca³kowicie zaabsorbowany.
"£aknienie" czyjej¶ bezustannej obecno¶ci. Gdy tej jedynej osoby nie ma, wszystko jest bez sensu.
Relacja z t± osob± uk³ada siê tak, ¿e albo ona musi do mnie nale¿eæ bez reszty, albo ja muszê byæ oddany tej osobie jak niewolnik. Na ka¿de skinienie.
Silne tendencje do obwiniania o wszystko siebie lub kogo¶.
Przesadna troska o drug± osobê albo domaganie siê od niej takiej nadtroskliwo¶ci. Sk³onno¶æ do kontrolowania drugiej osoby lub sk³onno¶æ do bezkrytycznego poddawania siê czyim¶ manipulacjom.
Przera¿aj±cy lêk przed opuszczeniem i zabiegi, by uwiêziæ drug± osobê i uniemo¿liwiæ jej odej¶cie.
Niezno¶ne odczucie, ¿e kto¶ jest nieosi±galny, niedostêpny, ¿e siê wymyka i próba przezwyciê¿enia tego: kontrole, sprawdzanie, domys³y, podejrzliwo¶æ, przekonanie o oszustwach i nieuczciwo¶ci uczuciowej drugiej osoby.
Pokusy autodestrukcyjne, rozpacz, ból i poczucie bycia zniewolonym i bezsilnym wobec tego zniewolenia.Nieustanne my¶lenie o kim¶.
Je¶li jeste¶ w sid³ach chorej mi³o¶ci, pozwól sobie na z³o¶æ. Zaczniesz siê uwalniaæ od kogo¶, kto te sid³a zastawi³. A mo¿e to Ty jeste¶ kim¶, kto musi uzale¿niaæ? Przyznaj siê przed sob±, ¿e tak jest. To pierwszy krok do wolno¶ci.
Dobre cos skomentuje w wolnej chwili... mam nieco do powiedzenia w tym temacie
Hail Gods Of War
Sog nie wejdzie. Wszystko to prowadzi pó¼niej do wielkich rozczarowañ mi³osnych i innych histerii zupe³nie niepotrzebnych.
"A teraz pytanie z dziedziny savoir vivre'u - kiedy Ciê mijam,
mam siê odwróciæ dup± czy jajami?"
Sog :}, ca³ego nie czyta³em szczególnie w±tków odnosz±cych siê do religii,
nie chcê siê odkochaæ ale mo¿e kiedy¶ bêdzie trzeba ;) uwolniæ siê od tego póki co b³ogiego uczucia :P
"god, please give us back Tupac and we will trade you Justin Beiber"
"nieistnienie jest atrybutem zaszczytnym, przys³uguj±cym tak¿e Bogu i sprawiedliwo¶ci”
bardzo bardzo dobry artykul! powinien sie znalezc na liscie pierwszych do przeczytania, bo taka relacja moze zniszczyc zycie. sama padlam ofiara uzaleznienia - zostalam w pewnym sensie uzalezniona i uwieziona i wygrzebac bylo sie z tego okropnie ciezko, ale nie ma rzeczy niemozliwych. a jak je pokonac - w moim wypadku osoba starajaca sie mnie uzaleznic od siebie sama dala mi wystarczajacy powod, zeby nie chciec jej ogladac do konca zycia. mialam szczescie. a tym, ktorzy czuja sie w zwiazku jak w klatce, maja wrazenie, ze sa monitorowani caly czas, ze kazdy telefon, sms musi zostac zrelacjonowany, tym ktorzy czuja, ze sie dusza a z drugiej strony "boja sie odejsc, zeby nie zranic drugiej strony" radze z calego serca - s*****alajcie, poki czas!!
milosc nie jest zla, oczekiwalam ze napisza jak z nia zyc zeby nie zwariowac,
a sobie wmowic do glowy ze cos jest zle tez sama potrafie, bez zadnych poradnikow
na tym zdaniu zakonczylam moja lektore tego artykolu