FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 18956 razy ¬


ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

 
ROZRYWKA | Prawo i Ekonomia
Jak uzyskać obywatelstwo niemieckie? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Jak uzyskać obywatelstwo niemieckie?"   
 
lewylife
 Wysłana - 7 sierpień 2010 22:26        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Tak jak w temacie, chciałbym uzyskać obywatelstwo niemieckie, nie rezygnując przy tym z polskiego. Czy jest to możliwe i jakie formalności trzeba przy tym załatwić? Za pomoc z góry dziękuje.

 
konfidentt
 Wysłana - 7 sierpień 2010 22:34      [zgłoszenie naruszenia]

Ożeń się z Niemką

 
Czorny90
 Wysłana - 7 sierpień 2010 22:45      [zgłoszenie naruszenia]

Aby otrzymać niemiecki paszport musimy udowodnić przed Federalnym Urzędem w Kolonii nasze niemieckie pochodzenie. W tym celu zobowiązani jesteśmy przedstawić dokumenty potwierdzające takie same korzenie jednego z naszych rodziców.

Nie ma problemu gdy niemieckie papiery ma nasz ojciec. Wtedy wystarczy prosty wniosek w konsulacie. W przeciwnym razie musimy wykazać jego niemieckie pochodzenie. Oznacza to konieczność udowodnienia, że niemieckie obywatelstwo miał nasz dziadek albo pra dziadek.
Samo znalezienie "oryginalnego" Niemca w rodzinie nie wystarcza. Trzeba jeszcze przedstawić dokumenty, że nasz przodek w latach 1913-1945 mieszkał na terytorium Rzeszy Niemieckiej lub Wolnego Miasta Gdańska według granic z 1937 roku.
Powyższe nie odnosi się do osób, których przodkowie urodzili się w granicach Rzeszy (chodzi tu głównie o mieszkańców Wielkopolski) i po roku 1918 stali się obywatelami nowo odrodzonego państwa Polskiego. Stanu tego nie zmienia nawet fakt ich późniejszego wyjazdu do Niemiec, np. w celach zarobkowych. Mimo wieloletniego pobytu w tym kraju, oni i ich dzieci nie mieli prawa do niemieckiego obywatelstwa.

Potocznie często używa się określenia "nabycia obywatelstwa po dziadku". W rzeczywistości otrzymujemy je po ojcu (w niektórych przypadkach po matce), który dziedziczy je po swoim ojcu (naszym dziadku) na podstawie bezpośredniego pokrewieństwa. Nieważne jest w tej sytuacji to, czy nasz ojciec posiada formalnie obywatelstwo czy dopiero o nie się stara.

Ważna data urodzenia

To, czy prawo do obywatelstwa udowadniamy na podstawie pochodzenia ojca lub matki zależy od naszej daty urodzenia.
Urodzeni przed 1 stycznia 1975 roku muszą udowodnić niemieckie pochodzenie swego ojca. Nie mogą oni dziedziczyć obywatelstwa od strony matki.

Natomiast osoby, które przyszły na świat po 1 stycznia 1975 roku mogą wystąpić o obywatelstwo po obojgu rodzicach. Wystarczy, że jedno z nich posiadało niemiecki paszport, lub też potrafimy przedstawić dokumenty potwierdzające ich pochodzenie. Wspomnian e wyżej przypadki dotyczą osób urodzonych w małżeństwie.

Nieślubni po matce

O obywatelstwo po linii żeńskiej mogą się starać osoby urodzone poza związkiem małżeńskim. Poświadczenie przynależności państwowej następuje poprzez przedstawienie dokumentów udowadniających niemieckie pochodzenie matki.

Istnieje możliwość poświadczania obywatelstwa od strony ojca, pod warunkiem iż jest on Niemcem, a ustalenie ojcostwa nastąpiło na podstawie niemieckich przepisów. Konieczne jest, by wszczęcie postępowania w sprawie ustalenia ojcostwa miało miejsce przed ukończeniem przez dziecko 23-go roku życia.

Nie jesteś Niemcem

Prawa do obywatelstwa nie posiadamy w sytuacji gdy nasza rodzina pochodzi z terenów należących kiedyś do Niemiec (zabór pruski), a które po I wojnie światowej weszły w skład II Rzeczpospolitej. Jedyną szansą na paszport jest w tym wypadku udowodnienie fa ktu wpisania dziadka lub ojca na tzw. niemiecką Volksliste w czasie II wojny światowej.
Do ubiegania się o obywatelstwo nie uprawnia służba w siłach Wehrmachtu. Podobnie jak udział rodziców w przymusowych pracach na terenie Niemiec podczas II wojny światowej. Dotyczy to także ich dzieci
urodzonych w tym okresie na obszarze Rzeszy.

Przez małżeństwo

O obywatelstwo może się ubiegać osoba, która weszła w związek małżeński z obywatelem Niemiec. Warunkiem jest co najmniej 3-letni pobyt na terenie tego państwa. Od 1 maja 2004 roku Polacy ubiegający się na tej podstawie o obywatelstwo nie muszą zrzekać s ię polskiej przynależności państwowej. W praktyce jednak, w dwóch landach Bawarii i Badenii-Wirtembergii nie przestrzega się tej zasady i nadal żąda porzucenia polskiego obywatelstwa.
Od zagranicznych mężów i żon władze niemieckie żądają jeszcze, aby udowodnili, że ich niemiecki partner zapewni im utrzymanie lub sami potrafią zarobić na życie, ponadto trzeba zdać egzamin ze znajomości ustroju, kultury Niemiec i języka tego kraju.

Składamy wniosek

Podanie o wystawienie dokumentu potwierdzającego obywatelstwo otrzymamy pocztą z ambasady lub konsulatu. Można go też ściągnąć z internetu ze strony [http://www.bva.bund.de] (uwaga! strona niemieckojęzyczna!). Wnioski w zależności od miejsca zamieszkania trzeba s kładać w Konsulacie Generalnym w Krakowie, Wrocławiu i Gdańsku. Stamtąd kierowane są one do urzędu w Kolonii.[/cytat:1j2owko0]

 
lewylife
 Wysłana - 7 sierpień 2010 23:04      [zgłoszenie naruszenia]

Sog jak nic, nie pozostaje mi nic innego jak znależć ładną niemke.

 
Kniaz
 Wysłana - 7 sierpień 2010 23:25      [zgłoszenie naruszenia]

czarny jak juz cos piszesz i nie jest to twoje to podałbyś źródło

najprościej to ożenić się z niemką jak nie posiadasz rodziny

Zmieniony przez - Kniaz w dniu 2010-08-07 23:27:08

 
HospesHost
 Wysłana - 8 sierpień 2010 10:12      [zgłoszenie naruszenia]

od stycznia raczej juz legalnie bedziesz mogł pracować więc nie warto starać sie o obywatelstwo

 
tekaren
 Wysłana - 22 wrzesień 2010 16:01      [zgłoszenie naruszenia]

moj dziadek urodzil sie w 1917 w Niemczech , chce potwierdzic po nim posiadanie obywatelstwa niemieckieg (moj ojciec sie nigdy o to nie staral ) jak to udowodnic ?
Czy mozna posiadac obywatelstwo niemieckie nie pozbywajac sie polskiego
_______________________________
 
tekaren

 
spy.pl
 Wysłana - 22 wrzesień 2010 19:56       [zgłoszenie naruszenia]

mzoesz miec jedno obywatelstwo, a jak to jest opisane wyzej, idz do konsulatu

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]



 
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Jak uzyskać obywatelstwo niemieckie?

Warto przeczytać: Przewóz leków przez granice | jak grać na gieldzie przez internet? | Kategoria wojskowa | Warzywniak??? | Umowa o dzieło przed 18, możliwe? | Prostytucja - legalna czy nie? | Oszust z allegro | ZBIEG OKOLICZNOSCI CZY INGERENCJA ZE WSCHODU ? | Dyscyplina partyjna, co o niej sądzicie?? | Mandat za jazde bez biletu-jakie konsekwencje niepłacenia?? PROSZĘ o odp. | Globalne puzle .. | Ciekawostka militarno-polityczna. | przepisanie ziemi rolniczej dla osiemnastolatka z miasta- potrzebna porada prawna | Przekaz pieniężny- jak to jest? | do prawnikow -serio | Jak wygląda test na prawo? | fabioo | Młodzi | bread | hell on wheels | seks po 7 latach związku | podrywacz | andrzej podrywacz | mefedron | gwiazdy nago | praca w UK | szyberdach | sąsiadka | psy | opowiadania | opowiadania erotyczne | jestes bogiem | testo | magazynier | Biznes

 
Polecamy: KSW | Komputery | Nauka

wersja lo-fi


Copyright 2000 - 2014 SFD S.A.
 
Powered by Pazdan ForKat 4.0