Jak dostać się do korpusu szeregowych zawodowych - Porady, pytania, odpowiedzi.
Na początek należy sobie odpowiedzieć co to jest - Korpus szeregowych zawodowych. Korpus szeregowych zawodowych to całkowicie nowy korpus osobowy w polskiej armii. Został stworzony w celu uzawodowienia stanowisk, które do tej pory przeznaczone były dla poborowych, powoływanych do odbycia zasadniczej służby wojskowej. Swoim zasięgiem obejmie on wszystkie stanowiska młodszych specjalistów i kierowców zasadniczej służby wojskowej, wymagających długotrwałego i kosztownego szkolenia w centrach i ośrodkach szkolenia oraz część stanowisk dotychczas przewidzianych dla podoficerów zawodowych.
Kto może ubiegać się o służbę w korpusie szer. zaw. ?
. żołnierz rezerwy, który ukończył co najmniej gimnazjum, ma przygotowanie zawodowe, odbytą w pełnym wymiarze zasadniczą służbę wojskową lub pełnił nadterminową zasadniczą służbę wojskową, posiada niezbędne kwalifikacje wymagane na stanowisku, na jakim ma pełnić służbę;
. żołnierz nadterminowej i zasadniczej służby wojskowej, który ukończył co najmniej gimnazjum, ma odpowiednie przygotowanie zawodowe i posiada niezbędne kwalifikacje wymagane na stanowisku, na jakim ma pełnić służbę.
. osoba cywilna, w zależności od potrzeb Sił Zbrojnych, która ukończyła co najmniej gimnazjum, ma odpowiednie przygotowanie zawodowe, szczególne kwalifikacje lub umiejętności.
Uwaga: Osoby ubiegające się o powołanie do służby wojskowej nie mogą być skazane prawomocnym wyrokiem sądu za popełnienie przestępstwa lub przestępstwa skarbowego, umyślnego albo za inne przestępstwo lub przestępstwo skarbowe, za które orzeczono karę pozbawienia wolności (aresztu wojskowego) bez warunkowego zawieszenia jej wykonania.
Szeregowy zawodowy pełni służbę wojskową w stopniu szeregowego i starszego szeregowego.
Jakie papiery należy złożyć i gdzie ?
. wypełnisz wniosek i złożysz go w kancelarii jednostki wojskowej lub Wojskowej Komendzie Uzupełnień (jeżeli jesteś żołnierzem rezerwy lub osobą cywilną), gdzie uzyskasz szczegółowe informacje o zasadach i przebiegu służby w korpusie szeregowych zawodowych,
. dołączysz do wniosku następujące dokumenty:
- życiorys,
- odpis skrócony aktu urodzenia,
- odpis lub kopię dokumentu stwierdzającego posiadane wykształcenie (minimum ukończone gimnazjum),
- poświadczenie o niekaralności z Krajowego Rejestru Karnego,
- kopię uwierzytelnioną dowodu osobistego,
- inne uwierzytelnione dokumenty potwierdzające posiadane kwalifikacje i umiejętności niezbędne na planowanym do objęcia przez żołnierza stanowisku służbowym.
Jakie warunki są w wojsku ?
. uposażenie zasadnicze od 2200 do 2250 zł brutto,
. bezpłatne zakwaterowanie,
. bezpłatne wyżywienie,
. bezpłatne umundurowanie i wyekwipowanie oraz corocznie dodatkowe należności na uzupełnienie elementów umundurowania,
. urlop wypoczynkowy w wymiarze 26 dni roboczych oraz dodatkowe urlopy wynikające ze specyfiki służby wojskowej,
. jednorazowy zwrot kosztów za przejazd (wraz z rodziną) do wybranej miejscowości w kraju,
. dodatek za rozłąkę dla żołnierzy pozostających w związku małżeńskim lub zwrot kosztów za przejazd do miejscowości pobliskiej,
. nagrody uznaniowe,
. odprawę pieniężną po zakończeniu służby.
Są to fakty które wszędzia na stronach MON można znaleźć i nie ma tu kilku istotnych faktów !
- służba w korpusie szeregowych zawodowych NIE JEST SŁUŻBĄ STAŁĄ !! oznacza to że w momencie podpisywania kontraktu dowódca może z wami podpisać kontrakt o długości od 6 miesięcy do 6 lat !! Po okresie przepracowania kontraktu NIE MUSI BYĆ ON PRZEDŁUŻONY !! To takie małe ostrzeżenie dla tych co chcą iść do wojska tylko z nastawieniem na emeryturkę po 15 latach, niestety tej pewności nie możecie mieć, gdyż po 6 lub np. 12 latach MON może wam powiedzieć do widzenia.
- darmowe mieszkanie dla każdego, kolejny mit, mieszkania są przede wszystkim dla żołnierzy służby stałej, oficerów i podoficerów, szeregowego szanse na własne M od wojska są minimalne, szeregowi są przeważnie zakwaterowani na terenie koszar w tzw. internatach. Dodam że nawet gdyby szeregowy dostał jakimś cudem mieszkanie z MON to w momencie odejścia ze słuzby musi zwrócić mieszkanie wojsku!
- wszelkie dodatki rozłąkowe lub za dojazdy należy załatwiać sobie samemu, nie ma się ich "automatycznie" po przyjściu do jednostki.
W razie jakichś pytań ten temat ma być tematem do dyskusji osób zainteresowanych służbą w korpusie szeregowych zawodowych.
Uposażenie od stycznia 2009 wzrasta, masz jeszcze coś ciekawego do napisania ??
ale przez te 6 lat mozna sobie ladnie dorobic jezdzac na misje pokojowe
od ilu lat można iść do wojska i czy można iść do wojska jak się niema 18lat i jak wygląda szkolenie wojskowe czyli codzieny trening to wiem ale jakie odległości są do pokonania na tych treningach i jak wygląda egzamin fizyczny jak idziesz na szeregowego
Napisz jeszcze raz,koniecznie używając znaków interpunkcyjnych.
Przecież tego się odczytać nie da, nie wiadomo gdzie oddech łapać i gdzie się nowe zdanie zaczyna
A nie jak gość powyżej który spytał ile się biega - no ludzie raz się biega więcej raz mniej, na zaprawie porannej biegasz 3 okrążenia stadionu, a np. na szkoleniu poligonowym mogą Ci zrobić bieg na 8 km.
Ręce opadają, i tacy ludzie chcą iść do wojska
Ja jestem w trakcie rekrutacji do korpusu szeregowych zawodowych, i dla przyszłego kandydata jakie ma znaczenie ile się biega..?? To jest w końcu wojsko! Mnie i moich kolegów to nie obchodziło. Jak wspomniał ktoś wyżej raz się biega mniej, a raz więcej. Dla przyszłych kandydatów: najwięcej problemów jest na komisji lekarskiej. Najlepiej się wtedy sprężyc i załatwić jak najwięcej w ciągu 2/3 dni bo wbrew opinią nie załatwi się nic w jeden dzień u lekarzy.