Siema, przymierzam się do kupna aparatu cyfrowego/lustrzanki cyfrowej.
Ceny aparatów cyfrowych zaczynają się od 250 - 350 zł, a kończą na ok. 1600 - 1800 zł, natomiast ceny lustrzanek zaczynają się od ok. 1500 - 1600 zł, a najdroższa na jaką udało mi się trafić w sklepie Media Expert w moim mieście, to taka za ok. 3600 - 3700 zł.
W jaki przedział cenowy powinienem celować jeśli zależy mi na aparacie, który będzie robił szczegółowe i wyraźne zdjęcia moich postępów w pracy nad sylwetką ?
Do tego wystarczy smartfon pokroju galaxy s8, lub ajfon. Jak masz robić tylko foto sylwetki bez sensu pchać się w dedykowany sprzęt. Bo co z tego, że kupisz sobie lustrzankę, jak nie będziesz umiał robić nią ładnych zdjęć. Aby lustrzankę opanować w stopniu dobrym potrzeba kilku tysięcy zdjęć i trochę czasu, żeby to miało sens. Bez poświęcenia temu odpowiedniwgo czasu, możesz mieć lustrzankę nawet za 40k zł, a i tak Cię zajadę tym galaxy s8. To jest tak jak z autami. Jak jesteś pisdą za kierownicą, to zakup ferrari nie uczyni z ciebie mistrza kierownicy.
Jaką książkę na temat fotografii cyfrowej polecasz ?
Zasadniczo patrzylbym na Canona, Nikona, Sony albo Panasonic. To są sprawdzone aparaty. Co do szkolenia z cyfrowej fotografii nie potrafię Ci nic polecić. Ja się uczyłem metodą prób i błędów. Wiadomo aparat kompaktowy ma teraz tak zwany inteligenty automat i sam sobie dostosowywuje parametry w danym momencie. Wiadomo manualna zabawa nastawami da nam znacznie więcej. Jak do dokumentowania sylwetki to na pewno nie będziesz potrzebował mega zoomu. No chyba, że wykorzystasz go jeszcze do czegoś innego. Do zdjęć na wakacjach itp. To można myśleć o jakimś konkretnym optycznym zbliżeniu.