Autor |
"Jakie jest wasze zdanie na ten temat?" |
|
Marcus83
|
|
Wysłana - 19 grudzień 2007 23:09 | zgłoś naruszenie regulaminu
|
|
XXwielkiXX
|
|
Miliony czystych Amerykanów
W to jakoś uwierzyć nie mogę |
Znawca -
 |
|
|
INS4N3
|
|
Namiot nie wchodzi w grę
niszczą mnie te nagłówki
|
|
levi
|
|
Tak, a seks powinien prowadzic wylacznie do reprodukcji bo uzywanie srodkow antykoncepcyjnych to grzech i zerwanie wiezi z Chrystusem... kocopoły  |
 |
|
|
white powe
|
|
|
|
kempa15
|
|
|
|
timo6
|
|
nazwa temau tego artykułu powinna byc taka "kocham wiec wale konia/strzelam palcowe"
Zmieniony przez - timo6 w dniu 2007-12-20 10:27:42
Znawca -
 |
|
|
searme
|
|
|
|
INSOMNIA
|
|
Nic o tym nie sądzę, chcą trzymać, ich sprawa.
...albo i napiszę.
"Magda Łącka i Darek Kleczyński z Bochni są w ruchu już cztery lata. Wstąpili tam po pół roku chodzenia ze sobą. Parą stali się w trzeciej klasie liceum. - Urodziliśmy się w tym samym szpitalu, nasze mamy leżały obok siebie na łóżkach - śmieje się Magda. - Ale poznaliśmy się dopiero w szkole średniej i od razu się zaprzyjaźniliśmy. Wspólna decyzja przystąpienia do ruchu nie była dla nas problemem, bo znaliśmy już swoje poglądy, plany na przyszłość, wiedzieliśmy, jaką chcemy mieć kiedyś rodzinę.
Zgodnie jednak twierdzą, że ta decyzja stała się początkiem ich przemiany. - Szczerze mówiąc, wcześniej nawet nie wiedziałam, że współżycie przed ślubem jest takim wielkim grzechem - przyznaje Magda. - Teraz mamy wspólny cel: nie tylko walczymy o czystość, ale także o to, by nasz charakter był prawidłowo ukształtowany. Nie jest łatwo, zwłaszcza że świat na każdym kroku reklamuje inne wartości, ale dzięki tej naszej wspólnej walce bardzo zbliżyliśmy się do siebie."
Takie obsesyjne umartwianie się w drodze do "świetości" zahacza mi dość mocno o masohizm, nie sądzicie?
Zmieniony przez - Don quixet w dniu 2007-12-20 12:56:00 |
 |
|
|
wortal
|
|
Ja niezmiennie mam zawsze takie samo zdanie.
Zwyczaj "czystości" przed slubem MIAŁ SENSN ale z 200-5000+ lat temu!
Wtedy to panny nalezały do faceta już w wieku 12-14 lat, czyli w okolicach pierwszej miesiączki.
Wtedy to mozna było wymagac, że takie dziecko ma być "czyste" az do ślybu, bo trudno uprawiać seks z dzieckiem.
ale dziś mamy XXI wiek i wiele par ślubuje nawet po 25-30 roku życia!
To CZYSTY ABSURD czekac tak dlugo z seksem!
Robi się z tego jakies wręcz zboczenie! Kościół się tego niby wstydzi, niby nie poleca - ale robi z tego NAJWIEKLSZE SAKRUM!
No absurd. Chcac nie chca, czyni seks prawie jakims zboczeniem.
Zresztą prawde mówiąc, w przykazaniach nie ma adnej mowy, by czekac tam az tak długo.
Nie cudzołóz oznacza tylko tyle, by nie podbierac komuś jego zony! Już nawet nie panny, tylko zony i męza. Czyli nie rozbijać komus rodziny. Tylko tyle.
Ten cały pic, że trzeba czekac czasem do 30 roku zycia jest śmiechu warte. To dlatego kośiół traci wiernych i do kościoła nie uczęaszcza 95% osób, tylko 20% na zachodzi i może z 45% w PL.
Własnie dlatego, że kościól tkwi mentalnie w XV wieku w tych sprawach.
A czekanie tak długo z seksem to prawie same problemy od emocjonalnych, po problemy z orgazmem u kobiet.
Nie mówie, że nalezy dać du.pe na kazdej "dysce", wypadało by jednak z tym poczekac, choćby dla szacunku dla samego siebie. No i wypadało by byc na tyle dojrzałeym, że trzeba liczyć się z wpadką ....
a wtedy będziemy musieli decydowac czy aborcja (bardzo trudna decyzja) czy rodzina (w wieku 15 lat?).
Specjalista -
 |
|
|
Andromedaa
|
|
Mnie to nie przeszkadza
Każdy niech robi co chce i co lubi.
Prosiłabym jendak żeby następnym razem autor podobnego posta wysilił się troszkę i wkleił jakis fragment artykułu. |
Ekspert -
 |
|