Witam. Planuję zakup felg 17". Felgi będą jeździły w Audi A3. Nie chce aby spadł komfort podróżowania, dlatego zastanawiam się jakie opony dobrać. Czy zmieszczą się opony o rozmiarze 205/50 17"? Kolejna sprawa to ET. Orientuje się ktoś jakie ET mają standardowe felgi 15" Audi? Montowane one były fabrycznie, takie pięcioramienne. Czy zmieszczą się felgi o ET-55? Jaka ma być średnica pierścienia centrującego w A3?
Nie wiem, podalem ci jakie sa zalecenia producenta do tego auta i generalnie powinno sie do nich stosowac bo cale zawieszenie jest rowniez projektowane pod ten rozmiar. Ale generalnie powinien ten rozmiar ktory podajesz wejsc bez wiekszego problemu bo cale kolo bedzie raptem mialo 2,5mm roznicy w srednicy od zalecanego wiec to jest naprawde nie duzo.
Najlepiej poszukaj na jakims forum audi czy ktos juz taki temat przerabial, generalnie przy takim et bedziesz mial bardziej kolo schowane w nadkolu i moze o cos ocierac, wtedy konieczne moga sie okazac dystanse.
Będzie pasowała 205/50 jak flega nie bedzie za szeroka, max te 7.5 cala zeby to miało jakiś wygląd. To jest ta sama wysokosc co 225/45 także bedzie tylko węższa, lepiej na nasze polskie koleiny.
Vorsprung durch Technik
Dzięki wszystkim za odppowiedzi. Po długim zastanowieniu zrezygnowałem z 17". Myśle, że 16" będzie optymalnie. Może mi ktoś polecić jakieś ładne, czarne felgi. Zależy mi aby felgi były w miare wytrzymałe, tak aby się nie pokrzywiły na naszych drogach. Myślałem o felach OZ Crono lub superleggera, ewentualnie dotz daytona. Jeżeli macie jakieś pomysły ajkei felgi będą pasowały do audi a3 to proszę podawać wsoje propozycje.