Po Astrze F 1.7TD, Focusie MK2 1.8TDCi i Altei 2.0 TDi (któr± bêdê sprzedawa³) nast±pi³a zmiana, i oto moje pierwsze auto benzynowe
Audi A3 1.6, rocznik 2002, przebieg 170tys km, na wyposa¿eniu klima,oryginalne radio (plus mam swoj± zmieniarkê usb do pod³±czenia) pod³okietnik, tempomat, kierownica multimedialna (ogl±da³em z 10 aut na ¿ywo + wchvj w internecie i ¿adna nie mia³a), ¶wiat³a przeciwmgielne , pe³ny fis. Pierdo³ typu centralny zamek czy wspomaganie itp. nie wymieniam.
Teraz jeszcze czekam na papiery z gminy,¿eby móc legalnie nim je¼dziæ
Nowy samochod, to nim s±siad jedzie.
Widzê zatem ¿e chvjowi siê wiedzie.
pitbull91 przesiadka z Altei na A3 mia³a kilka powodów :
Podatek kwartalny na Altea 400€,na A3 130€ (w skali roku Altea 1600€, A3 520€)
Wszystkie kontrole drogowe moje bo polskie blachy mocno siê wyró¿niaj± do tego stopnia,¿e w ci±gu tygodnia potrafi³em mieæ 2-3 kontrole w czasach najwiêkszej nagonki.
Kolejna sprawa, zostawiaj±c gdzie¶ auto na parkingu publicznym czêsto siê zdarzaj± przypadki zarysowañ czy spuszczania powietrza z kó³ Polakom, Litwiñc± czy innym Bu³gar± bo "holendrzy" (czyli zazwyczaj ciapaki) siê wkurzaj±,¿e nie maj± gdzie parkowaæ albo na z³o¶æ.
W du¿ych miastach na 80% ulic jest p³aty parking (zwyk³e parkowanie przy ulicy jest p³atne!), przy holenderskich blachach du¿o ³atwiej ubiegaæ siê o ulgê parkingow± na swoj± strefê (np. swoj± ulice, b±d¼ osiedle).
O uprzejmych telefonach s±siadów na policje lub douane(s³u¿ba skarbowo-podatkowa) w celu zg³oszenia,¿e prawdopodobnie ten o to polak nie p³aci podatku na auto nawet nie mówiê.
Do tego planowo mia³em byæ w Holandii tylko do lipca 2016 i wracaæ do Polski, ale sytuacja siê zmieni³a i czeka mnie tu jeszcze pó³tora roku wiêc kupi³em sobie auto na ich blachach i problemy zwi±zane z polskimi blachami mijaj±.
Wiêc tak, przesiadka jest spraw± g³ównie podatku, przez te pó³tora roku w holandii przysz³o by mi zap³aciæ 2400€ za altee, za a3 780€, co daje ró¿nice 1600€ (ponad 7tys z³!) w skali pó³tora roku.
¯eby by³o ¶miesznie,bêd±c w Polsce w pa¼dzierniku kupi³em sobie do auta radio z nawigacj±, bluetoothem, kamer± cofania (obraz wy¶wietlany z kamery na ekranie radia) za jakie¶ 1700z³ z monta¿em ( ), nowe opony zimowe (letnie nówki kupowa³em w lipcu) o wymianach klocków hamulcowych, filtrów i olejów nawet nie mówiê bo to normalne. Pó¼niej siê dowiedzia³em,o zmianie terminu powrotu do Polski, a p³acenie 10tys z³ podatku w skali pó³tora roku przesta³o mi siê kalkulowaæ.
Po za tym auto je¼dzi jak trzeba,od lipca do koñca grudnia zrobi³em ponad 10kkm z czego jakie¶ 5-6 tys na trasach polska-holandia-polska (ostatni przejazd na ¶wiêta, 1400km ci±g³ej jazdy) wiêc je¶li sugerujesz,¿e auto siê *******i to nie tym razem
saikolank mówisz o a3 czy altei?
Zmieniony przez - Trique w dniu 2016-01-24 15:04:43