FORUM INSOMNIA
zabawa imprezy problemy przemyślenia seks

∑ temat został odczytany 8661 razy ¬

ROZRYWKA | Nauki Ścisłe
Kapilara-doswiadczenie z fizyki 
[powiadom znajomego]    
Autor "Kapilara-doswiadczenie z fizyki"   

Pietrov
 Wysłana - 20 kwiecień 2017 06:47        | zgłoś naruszenie regulaminu

Sprawdź swoje BMI

Witam.
Jestem po doświadczeniu z fizyki.
Dotyczylo ono napięcia powierzchniowego wody.
Mianowicie. Do kapilary szklanej wlałem pewną jednostke wody. W czasie 90 sekund wykapalo 110 kropel wody.
Następnie dodalem wodę z płynem i byla to ta sama jednostka objetosci. I o dziwo dla mnie w 90 sekund wykapalo 70 kropel płynu.
Czy nie jest tak, ze czysta woda ktora ma wieksze napiecie powierzchniowe od wody z detergentem(plynem) ktora ma mniejsze powinna dać mniejsza liczbe kropli?
W końcu czysta woda powinna bardziej przylegac do scianek kapilary a takze powinna sie ciezej ukladac przy wyjsciu przez otwór na końcu rureczki.
Czy ktos ma pomysł jak to wytlumaczyc? Jakie wnioski z tego wyciągnąć?
Za wszelką pomoc bardzo dziękuję.

zbys
Elektronika
 Wysłana - 20 kwiecień 2017 21:53     
 Usunięta przez zbys za naruszenie Pkt1 regulaminu forum.
[zgłoszenie naruszenia]

Specjalista -

zbys
Elektronika
 Wysłana - 21 kwiecień 2017 01:15      [zgłoszenie naruszenia]

Jest odwrotnie. Czysta woda mając wieksze napiecie powierzchniowe nie zwilża ścianek kapilary tak jak woda z płynem. Tak to wygląda, po lewej czysta woda (rysunek robiony w pośpiechu - sorry za jakość):

I jak zaznaczyłem strzałkami przy menisku wypukłym napięcie powierzchniowe "wciska " wodę w dół. Odwrotnie niż po lewej, gdzie woda z płynem zwilża ścianki. Tam woda jest podciągana do góry. I to jest główny powód dla którego czysta woda kapie szybciej.

Drugim, mniej znaczącym faktem jest sama wielkość kropli. Patrz poniżej:

Narysowałem przesadzając z proporcjami, aby pokazać o co mi chodzi. Gdy czysta woda nie zwilża spodu kapilary, to wisi tylko na średnicy wewnętrznej rurki. Co innego miękka woda, która zwilża dużo wiekszą powierzchnię. A więc i kropla jest większa. Czyli taka sama ilość płynu daje mniej kropli.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2017-04-21 01:26:17

Lepsze jest wrogiem dobrego!

Kościół NIE jest po to by pomagać biednym - jest po to aby pomagać w ich zbawieniu!

Specjalista -

Pietrov
 Wysłana - 21 kwiecień 2017 06:22       [zgłoszenie naruszenia]

Bardzo Ci dziękuję za pomoc.
Przedstawiles to w sposób jasny, zrozumiały.
Dziękuję.
Pozdrawiam

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia

Kapilara-doswiadczenie z fizyki