Chciałbym skonstruować urządzenie które nazwałem klima timer coś w podobieństwie do Turbo Timera jak działa Turbo Timer każdy wie jak działa. Klima Timer będzie miał za zadanie po wyłączeniu silnika utrzymanie pierwszego biegu nawiewu przez ok 20 minut ma to służyć osuszeniu parownika. Gasząc silnik z mokrym parownikiem będzie powodować że na parowniku będzie rozwijać się grzyb a jeśli parownik będzie osuszony na parowniku grzyb się nie zrobi bo nie będzie wilgoci. Zaoszczędzamy na ozonowaniu a i nie będzie smrodu w aucie i będziemy zdrowsi. Jak skonstruuje zamontuje do Astry to dam znać jak wyszło
nie montuj tylko posiedz w aucie i poczekaj, co nie dasz rady? w innych tematach jestes przeciwnym automatycznym udogodnieniom typu klimateonik, tempomat, grzane fotele, automatyczne switla. badz konsekwentny i teraz manualnie wylaczaj wiatrak czekajac na pierwszej pozycji stacyjki na postoju.
znaczy licza sie i dobre są te udogodnienia ktore masz czyli przod szyby elektr, i centr. zamek . teraz sedno sprawy- za jakies 12 lat jak dorobisz i bedziesz miec ten klimateonik to tez bedziesz sie chwalil nim znam juz takich.
Przy klimatroniku masz w standardzie coś takiego jak "residual airconditioning", czyli klima działająca po wyłączeniu zapłonu, na resztkach ciśnienia w układzie. Działa przez kilka minut - w zależności od temp zadanej i zewnętrznej, ciśnienia itd. ]
Kup sobie auto z klimatronikiem i przed wyjściem z auta sobie to włączaj po prostu
klimatronika nie kupi bo to zbędny bajer, można manualnie klimą sterować.
ale kupi/sam wydłubie i zmontuje automatyczne wyłączanie dla klimy, choć też można manualnie te pare minut posiedzieć czekając
jaś fasoloa mówie
wszystko po to żeby nie zagrzybić parownika jak narazie po skończonej jeździe przez 15 minut mam włączony wentylator na 1 bieg żeby suszyć parownik a po dłuższej jeździe kilka razy włączam na 15 minut np. co godzinę schodzę do auta żeby wysuszyć parownik i grzyba nie ma. A wam potem śmierdzi z nawiewów
Gdy puścisz 3-4 utworki nieznane, ludzie uciekają na małą salę...
wszyscy mówia nie nie, ja nie słucham disco-polo,
a znają słowa. Ja sie pytam skąd?